Blogi: Lukutaito mullistaa ihmisen elämän

Joitakin vuosia sitten työskentelin raamatunkääntäjänä Borneossa. Hyvä ystäväni ja katolinen pappi isä Joosef kysyi minulta vaikean kysymyksen, “Mitä hyötyä on kääntää Raamattua ihmisille, jotka ovat lukutaidottomia? Tuo kysymys sai minut miettimään Borneon maaseudun tilannetta uudestaan ja se johti lopulta lukutaito-ohjelmaan alueen vuoristokylissä.

Tajusin, etten pysty yksin ratkaisemaan ongelmaa – tarvitsisin apua. Onneksemme löytyi läheltä ruotsalainen lukutaitokonsultti, joka tarjoutui auttamaan. Isä Joosef tarjosi seurakuntansa 15 maallikkotyöntekijää koulutettavaksi lukutaito-opettajiksi. Minun roolini oli projektin hallinto ja seuranta. Puuttui vain rahoitus.

Tähän apuun tuli Suomen suurlähetystö Kuala Lumpurissa, jonka tuki mahdollisti projektin toteutumisen. Näin yhteistyövoimalla projekti onnistui ja ihmiset oppivat lukemaan. Juuri ilmestynyt Raamattu oli nyt Borneon entisten pääkallonmetsästäjien jälkeläisille saattavilla ja koko yhteisö hyötyi panoksesta.

Reformaation merkkivuotena voimme todeta, että lukutaito vahvisti yksilön asemaa suhteessa auktoriteetteihin. Kun jokainen saattoi itse lukea Raamattua, hän saattoi arvioida paremmin, mitä hänelle Raamatusta kerrottiin. Ongelmaksi osoittautui esimerkiksi Suomessa, niin kuin muuallakin Euroopassa, se tosiasia, että 1500-luvulla kansa oli käytännössä lukutaidoton. Vasta 1700-luvulla valistuksen aalto edisti eurooppalaisten lukutottumuksia niin, että voidaan puhua jopa lukuvimmasta.

Suomen Pipliaseura on tänä vuonna panostanut lukutaitotyöhön ennennäkemättömällä tavalla. Pipliaseurojen uudistettu globaali lukutaitostrategia syntyi maaliskuussa Helsingissä ja kansainvälisen organisaatiomme kautta, uusi ohjelmaohje toteutetaan 150 Pipliaseuran kautta vuosina 2017–2022. Mistä tällainen kiinnostus ja innostus lähti liikkeelle?

Valinta paneutua määrätietoisesti lukutaidon vähentämiseksi kuuluu pipliaseurojen periaatteisiin. Raamattujen julkaiseminen lukutaidottomille ihmisille ei ole järkevää toimintaa. Tavoitteena on nähdä kuinka ihminen yksin – ilman muiden apua – pystyy olla vuorovaikutuksessa Raamatun sanoman kanssa. Toki äänitteen kautta lukutaidotonkin kuulee Jumalan puhetta, mutta jos sanoman sisäistäminen on tavoitteena, lukeminen on paljon tehokkaampi lähestymistapa.

Lukutaidon edistäminen on näin pipliaseurojen ydintoimintaa, etenkin niissä maissa, jossa lukutaidottomuusaste on korkea. Lukutaitohaastemme on edelleen suuri. Maalimassa on noin 750 miljoonaa lukutaidotonta ihmistä, josta 115 miljoonaa ovat nuoria ja 2/3 näistä naisia.

Kambodžan Pipliaseuran lukutaito-ohjelman valvoja Thida Hul Kol kertoi minulle viime vuonna, että Lukutaito avaa silmiä ja ovia uuteen elämään. Lukutaito muuttaa sekä yksittäisen ihmisen että koko yhteisön elämän. Olemme huomanneet kuinka perheväkivalta on vähentynyt kun ihmiset alkavat tutustua Raamattuun. Naapurit, jotka ennen aina riitelivät ja tappelivat keskenään, ovat alkaneet osoittaa rakkautta ja antaa toinen toisilleen anteeksi.”

Tähän työhön minäkin olen sitoutunut.

15.9. vietetään kansainvälistä demokratian päivää.

Teksti: Richard Brewis