Kampanja: Lukutaito 20 000 naiselle Itä-Afrikassa

Lukutaito on ihmisoikeus, joka mahdollistaa myös Raamatun lukemisen. Siksi lukutaitotyö on kärkihankkeitamme. Pipliaseuran lukutaito-ohjelmassa 20 000 itäafrikkalaista naista oppii lukemaan. Ohjelma ulottuu 16 Itä-Afrikan vähemmistökielelle Keniassa, Etiopiassa, Malawissa ja Tansaniassa. Opetus alkoi Malawin yaokansan keskuudessa, jossa arviolta 28 % naisista on lukutaitoisia.

Naiset saavat lukutaidosta arkeensa välitöntä helpotusta. Se lisää turvallisuutta ja mahdollistaa esimerkiksi kauppa- ja terveysasioiden itsenäisen hoitamisen. Samalla omanarvon tunne vahvistuu.

Ensimmäiset kurssit käynnistyivät Malawin yaonkielisen vähemmistökansan parissa. Paikallisten innostus on käsin kosketeltavaa, se luo uskoa parempaan.

Edessämme on merkittävä, mutta vaativa hanke. Tarvitsemme oppimateriaalia, opettajia, rukoilijoita ja taloudellista tukea.

Lukutaito poisti häpeän

Olen onnellinen. Nyt osaan kirjoittaa oman nimeni. Haluan, että lapsenikin oppivat lukemaan ja kirjoittamaan. Siksi rohkaisen heitä menemään kouluun – silloin heillä on parempi tulevaisuus.
Hawa Mussa, 35-vuotias yksinhuoltaja

Hawa Mussa kuuluu Malawin yaokansaan. Hän ei ole koskaan käynyt koulua, siksi Hawa ei osannut lukea eikä kirjoittaa. Hänen nimensäkin oli vain peukalon jälki paperilla, mitä hän syvästi häpesi. Lukutaito-ohjelma herätti toivon kipinän. Nyt Hawa voi astua rohkeasti esiin ja kirjoittaa oman nimensä. Hän suunnittelee uutta tulevaisuutta – ja pohtii, haluaisiko opettajaksi vai sittenkin sairaanhoitajaksi.

Hawan tavoin moni muukin voi lukutaidon avulla vapautua yhteisössä kokemastaan häpeästä ja alemmuudesta. Naiset saavat arkeensa välitöntä helpotusta lukutaidosta. Se lisää turvallisuutta ja mahdollistaa esimerkiksi kauppa- ja terveysasioiden itsenäisen hoitamisen. Samalla omanarvon tunne vahvistuu.

Sinun avullasi monien elämä voi muuttua.

LAHJOITA LUKUTAITO