Lahjoita lukutaito naisille Afrikassa!

 

Pystyn lähettämään tekstarin ja asioimaan mobiilipankissa!
Iloitsee Margaret, turkanakansan lukutaito-oppilas Lodwarista.

Afrikan vähemmistökielelle Keniassa, Etiopiassa, Malawissa ja Tansaniassa. Työn tuloksena 20 000 aikuista naista oppii lukemaan! Juuri nyt tarvitaan uusia oppikirjoja ja päteviä opettajia.

Pipliaseurojen uusi mittava lukutaito-ohjelma ulottuu 16 Itä-Afrikan vähemmistökielelle Keniassa, Etiopiassa, Malawissa ja Tansaniassa. Työn tuloksena 20 000 aikuista naista oppii lukemaan! Juuri nyt tarvitaan uusia oppikirjoja ja päteviä opettajia.

Naisten lukutaidosta hyötyy koko perhe ja kylä. Lukutaito tuo työtä, tasa-arvoa ja terveyttä. Naiset myös ohjaavat lapsensa kouluun. Positiivinen kierre kasvaa ja ulottuu kauas seuraaviin sukupolviin.

Muutos liikkeelle naisten kautta

– On aivan mahdollista, että lukutaidottomuuden ongelma voitaisiin ratkaista yhden tai kahden sukupolven kuluessa, koska koulutetut ihmiset, etenkin naiset ohjaavat lapsensa kouluun, sanoo Kenian Pipliaseuran ohjelmajohtaja Thomas Tharao. – Haluan lapsilleni paremman tulevaisuuden, sanoo myös maasaiäiti Jane, kun hän kuvailee haaveitaan ja syitä omaan opiskeluunsa.

Lukemaan oppiminen on elämän suuri käännekohta. Maailma avautuu aivan uudella tavalla, kun arjen asiat ja yhteydenpito onnistuvat itsenäisesti. Se tuo myös varmuutta ja oikeutta. – Enää minua ei huijata, sanoo torilla maatilkkunsa tuotteita myyvä Jane.

Parempi tulevaisuus

Lukutaitoluokkien naiset ovat erittäin motivoituneita ja päättäväisiä. Perheenäidin lähteminen opintielle ei ole mikään itsestäänselvyys tilanteessa, jossa äiti huolehtii arjen pyörittämisestä, maataloustöistä, lapsista ja eläimistä. Joskus myös asenteet koulutusta kohtaan ovat vähätteleviä.

Kun koulu alkoi, minulle naurettiin. – Olet jo aikuinen, sinulla on lapsia ja olet vaimo. Miksi käyt koulua? – Koska se on sydämelläni. Minä menen kouluun ja jonain päivänä minä autan teitä.
Kertoo Elisabeth, maasaikylän lukutaito-oppilas Keniasta.

Yleensä asenne muuttuu, kun ihmiset näkevät käytännössä, mitä hyötyä lukemaan oppimisesta seuraa koko yhteisölle. Koulutus lisää tietoa terveydestä ja parantaa toimeentuloa.

Maailmanlaajuisesti suurin lukutaitotyön tarve on juuri Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Pipliaseuran ohjelmamaista lukutaidottomia on Etiopiassa 30, Keniassa 6, Tansaniassa 6 ja Malawissa 3 miljoonaa.

Luku- ja kirjoitustaito on ihmisoikeuskysymys ja kaiken muun kehityksen perusta. Se myös auttaa ihmisiä jatkamaan elämäänsä kotiseudullaan, jossa he yleensä haluavat asua.

Anna vauhtia positiiviselle kierteelle – Lahjoita naisille lukutaito!