Lukutaitotyö

Lukemaan ja kirjoittamaan oppiminen mullistaa ihmisen elämän: se avaa uusia mahdollisuuksia ikään, sukupuoleen ja rotuun katsomatta. Vielä nykyäänkin raamatunkäännöstyön yksi konkreettinen seuraus on, että vähemmistökansa saa kirjakielen, omakielistä kirjallisuutta ja oppii lukemaan.

 

Tue lukutaitotyötä – annat ihmiselle ja kansalle tulevaisuuden

Afrikan naiset tarvitsevat tukeasi, jotta he saavat mahdollisuuden oppia lukemaan. Kiitos, jos teit kertalahjoituksen – jokaisesta lahjoituksesta on apua!

Liittymällä Agricola-tukirenkaaseen, voit kuukausilahjoittajana tukea naisia saavuttamaan päämääränsä. Ongelmana usein on, että koulunkäynti keskeytyy pätevien opettajien ja rahanpuutteen vuoksi. Pitkäjänteisellä tuella varmistamme kipeästi kaivatun jatkuvuuden.

Aloitimme vuonna 2017 lukutaito-ohjelman 16 kielellä neljässä maassa: Keniassa, Etiopiassa, Malawissa ja Tansaniassa. Itä-Afrikan maissa tarvitaan juuri nyt oppikirjoja sekä päteviä opettajia.

Tavoitteena on, että 20 000 aikuista naista oppii lukemaan omalla kielellään neljän–viiden vuoden kuluessa. Ole mukana alusta asti!

”Äitinä minulla on syy hankkia lukutaito

Lukutaidon oppiminen on monelle elämän käännekohta. Muutos yhteisöissä alkaa usein naisten kautta. Naisten lukutaito vaikuttaa välittömästi perheen ja koko yhteisön hyvinvointiin.

Jane kirjoittaa omaa nimeään vihkoon.

Kenian maaseudulla asuva Jane kuuluu maasaikansaan. Hän on yksi niistä perheellisistä naisista, joka on päättäväisesti opetellut lukemaan. Jane on käynyt aikuisten lukutaitoryhmässä vuoden ajan kolme kertaa viikossa.

– Olen ensimmäinen perheestäni, joka käy koulua. Aloitin opinnot, koska halusin oppia kirjoittamaan ja lukemaan. Aluksi opiskelu oli vaikeaa, mutta nyt sujuu paremmin.

Muut kyläläiset usein vastustavat äitien opintoja ja kokevat opiskelun ajan tuhlaamiseksi. Lukutaito-opetukseen osallistuvat naiset ovat rohkeita ja päättäväisiä.

– Minulla on perhe ja lapsia. Muut kylän asukkaat kysyvät, miksen ole kotona hoitamassa lapsiani. Itse koen, että juuri äitinä minulla on syytä hankkia lukutaito. Lukutaitoisena voin myös paremmin tukea lapsiani. Haluan, että lapsenikin oppivat lukemaan ja pääsevät opiskelemaan. – Että heillä on parempi tulevaisuus, kertoo Jane.

”Haaveni on ryhtyä yrittäjäksi

Joice haaveilee yrittäjyydestä, kun on oppinut lukemaan.

Naisten haavena on lukutaidon myötä päästä opiskelemaan enemmän, jotta he voisivat itse ansaita elantonsa ja saada itsenäisemmän elämän. Maasai-heimoon kuluva Joice aloitti opinnot kylänsä lukutaitoryhmässä kaksi vuotta sitten.

– Nyt osaan kirjoittaa ja lukea. Lukutaito on avannut mieleni. Tiedän ihmisiä, jotka ovat opiskelun myötä ryhtyneet yrittäjiksi ja tulevat hyvin toimeen. Tämä motivoi minuakin!

Kuukausilahjoitus helppo tapa

Kuukausilahjoitus on helppo tapa tukea itselle tärkeitä asioita ja arvoja. Kerromme lahjoittajille työn etenemisestä mm. Piplia-lehdessä ja uutiskirjeissä. Varmista, että saat nämä!

Agricola-tukirengas keskittyy lukutaitotyöhön

Agricola-tukirengas keskittyy vuonna 2017 alkavan Lukutaitoa Afrikan naisille -ohjelman tukemiseen.  Tarkoitus on vähentää lukutaidottomuutta neljässä Saharan eteläpuolisen Afrikan maassa. Työtä rahoittavat Yhtyneiden Raamattuseurojen tukijat eri maissa.

Ryhtymällä kuukausilahjoittajaksi Agricola-tukirenkaaseen olet mukana Pipliaseuran pitkäjänteisessä lukutaitotyössä.

Liity Agricola-tukirenkaaseen nyt!