Pitkäperjantai: Jumalan Karitsa

Kun he tulivat paikkaan, jota kutsutaan Golgataksi, Pääkallonpaikaksi, he tarjosivat Jeesukselle juotavaksi viiniä, johon oli sekoitettu sappea. Hän maistoi sitä, mutta ei halunnut juoda. Kun he olivat ristiinnaulinneet Jeesuksen, he jakoivat keskenään hänen vaatteensa heittämällä niistä arpaa. Sitten he jäivät sinne istumaan ja vartioivat häntä. Hänen päänsä yläpuolelle he kiinnittivät kirjoituksen, josta kävi ilmi hänen tuomionsa syy: ”Tämä on Jeesus, juutalaisten kuningas.”
Yhdessä Jeesuksen kanssa ristiinnaulittiin kaksi rosvoa, toinen hänen oikealle, toinen hänen vasemmalle puolelleen.  Ohikulkijat pilkkasivat häntä. Päätään nyökyttäen he sanoivat: ”Sinähän pystyt hajottamaan temppelin ja rakentamaan sen uudelleen kolmessa päivässä. Pelasta nyt itsesi, jos kerran olet Jumalan Poika. Tule alas ristiltä!”
Ylipapit yhtyivät hekin pilkkaan yhdessä lainopettajien ja vanhimpien kanssa. He sanoivat: ”Muita hän kyllä on auttanut, mutta itseään hän ei pysty auttamaan. Onhan hän Israelin kuningas, tulkoon nyt ristiltä alas! Silloin me uskomme häneen. Hän on pannut luottamuksensa Jumalaan — pelastakoon Jumala nyt hänet, jos on häneen mieltynyt! Onhan hän sanonut olevansa Jumalan Poika.”
Samalla tavoin häntä pilkkasivat myös rosvot, jotka oli ristiinnaulittu yhdessä hänen kanssaan.

Mutta keskipäivällä, kuudennen tunnin aikaan, tuli pimeys koko maan ylle, ja sitä kesti yhdeksänteen tuntiin saakka. Yhdeksännen tunnin vaiheilla Jeesus huusi kovalla äänellä: ”Eeli, Eeli, lama sabaktani?” Se merkitsee: Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?
Tämän kuullessaan muutamat siellä olevista sanoivat: ”Hän huutaa Eliaa.” Heti yksi heistä kiiruhti hakemaan sienen, kastoi sen hapanviiniin, pani kepin päähän ja tarjosi siitä hänelle juotavaa. Toiset sanoivat: ”Katsotaanpa nyt, tuleeko Elia hänen avukseen.” Mutta Jeesus huusi taas kovalla äänellä ja antoi henkensä.
Sillä hetkellä temppelin väliverho repesi kahtia, ylhäältä alas asti. Maa vavahteli, kalliot halkeilivat, haudat aukenivat, ja monien poisnukkuneiden pyhien ruumiit nousivat ylös. He lähtivät haudoistaan, ja Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen he tulivat pyhään kaupunkiin ja näyttäytyivät siellä monille.
Kun sadanpäällikkö ja miehet, jotka hänen kanssaan vartioivat Jeesusta, näkivät maan vavahtelun ja kaiken, mitä tapahtui, he pelästyivät suunniltaan ja sanoivat: ”Tämä oli todella Jumalan Poika!” (Matteus 27:33-54)

Pitkäperjantaina Jeesuksen kärsimystie päättyy. Jeesuksen vastustajat ja vainoajat ovat saavuttaneet päämääränsä. Jeesus ei enää aiheuttaisi paheksuntaa ja hämmennystä. Hänet oli vangittu ja tuomittu kuolemaan.

Nyt hän kärsi rangaistusta ristillä, kahden ryövärin vierellä. Ristin luona oli ihmisiä, jotka pilkaten ja ilakoiden seurasivat Jeesuksen kuolinkamppailua. Siellä oli myös ihmisiä, jotka olivat kulkeneet Jeesuksen seurassa. He eivät ymmärtäneet, miksi kaiken piti päättyä näin.

Ristillä ihminen Jeesus Kristus eli pimeimmän hetkensä. Hän, joka oli auttanut muita, oli nyt inhimillisen avun ulottumattomissa. Hän joka oli lahjoittanut uuden mahdollisuuden, oli vailla toivoa ja voimaa. Hän, joka oli julistanut: Isä ja minä olemme yhtä, huusi nyt kovalla äänellä. Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut!

Koko luomakunta eli mukana Jumalan Pojan kärsimyksessä. Pimeys laskeutui koko maan ylle. Kuoleman hetkellä maa vavahteli ja kalliot halkeilivat. Haudat aukesivat. Järkytys valtasi ne jotka läheltä olivat seuranneet Jeesuksen kamppailua ja kuolemaa: Tämä oli todella Jumalan Poika! sanoivat sadanpäällikkö ja Jeesusta vartioineet miehet.

Kukaan ei voinut aavistaa, että se, mikä inhimillisesti katsoen oli tappio, oli Jumalan maailmassa alkusoitto lopulliselle voitolle synnistä ja kuolemasta.

Pitkäperjantaina muistetaan Jeesuksen ristinkuolemaa. Jeesuksen risti on kristitylle anteeksiantamuksen ja toivon merkki. Jeesus kantoi ristille koko maailman synnin. Hän rakensi sovinnon Jumalan ja ihmisten välille ja avasi tien ikuiseen elämään. Jeesuksen ristinkuolema kutsuu myös meitä rakentamaan rauhaa ja sovintoa.

Teksti: Anna-Mari Kaskinen/Kirkon tiedotuskeskus