Rippiraamattu taipuu moneksi

Raamattu on tärkeä osa rippikoulua ja koulujen uskonnonopetusta. Pipliaseuran rippiraamatut sopivat hyvin työkirjaksi ja lukukirjaksi sekä rippikouluun että uskontotunneille. Rippiraamattujen liite- ja karttasivut sisältävät opetusmateriaalia Raamatusta ja erilaisia rukouksia rippikoululaisen näkökulmasta.

Anna-Leena Häkkinen, rippikoulutyöstä vastaava pappi, kiittelee uudistusta.

Liitteet vaikuttivat varsin toimivilta. Luulen, että ne voisivat jopa korvata oppikirjan. Tämä on erittäin hieno juttu.
Anna-Leena Häkkinen

Liitteiden alkulehdillä selvitetään, mikä Raamattu on sekä kerrotaan, mitä kaikkea Vanhasta ja Uudesta testamentista löytyy. Vanhan testamentin ”punainen lanka”, aikajana, kertoo tärkeimmät kohdat maailman ja ihmiskunnan luomisesta ja Israelin kansan erityisasemasta Jumalan kansana. Uuden testamentin lanka eli juoni sisältää kertomuksia Jeesuksen elämästä ja kristinuskon alkuvaiheista.

Raamatun loppupuolen liitteet sisältävät rippikoululaisille tärkeät muistettavat ja opittavat tekstit. Siellä selvitetään, mitä siunaus on ja miten se kantaa elämää sekä rohkaistaan rukoilemaan sopivien raamatunkohtien avulla. Pyhä Henki, usko, Raamattu, musiikki, rikkaus ja köyhyys nousevat käsiteltäviksi teemoiksi. Liitteet opastavat nuoria tutkimaan Raamattua enemmän.

Vs. rippikoulupastori Jari Pulkkinen vahvistaa, että oma Raamattu on rippikoulussa tärkeä työväline.

Sitä käytetään oppitunneilla monissa eri työskentelytilanteissa, raamatturyhmissä ja hartaushetkissä sekä keskustelun herättäjänä ja pohjana esimerkiksi näytelmien tekemiselle. Nuo uudet liitteet vaikuttavat kaikin puolin hyviltä ja kutsuvilta. Ulkoasu on selkeä ja tekstejä on helppo lukea.
Jari Pulkkinen

Raamatussa on tilaa myös riparilaisen omille merkinnöille. Meidän ripari -aukeamaan nuori riparilainen voi pyytää kavereita kirjoittamaan viestejä ja terveisiä. Uskontunnuksen kohdalla voi merkitä, mikä sivun kuva mielestäsi kuuluisi mihinkin tekstikohtaan. Kirjan lopusta löytyy Konfirmaation vieraskirja, jossa on tilaa nuoren omille mietteille, mutta myös perheen, kummien, kavereiden, isosten ja ripariohjaajien terveisille.

Oman rippiraamatun merkitys säilyy vuodesta toiseen. Teemun rippikoulusta on aikaa jo 1,5 vuotta.

Paljon siellä käytiin läpi Raamattua; puhuttiin anteeksiannosta, elämästä ja kuolemasta.
Teemu.

Kaksi kertaa rippileireillä isosena ollut Johanna muistelee:

Ripariraamattu oli aina mukana oppitunneilla. Lisäksi Raamattua käytettiin joskus esim. leikeissä ja peleissä, mikä on kyllä mukavin tapa opetella raamatunkäyttöä.
Johanna

Jotkut seurakunnat jakavat Raamattuja jo kuudesluokkalaisille, joten niiden avulla on helppo pitää oppitunteja. Monet uskonnonopettajat ovatkin huomanneet rippiraamatun uusien, enemmän tietoa sisältävien liitteiden auttavan opetuksessa.

Lue lisää: Piplia-lehti.