Agricola-leivosresepti

Agricola-leivos toimii maailmanlaajuisen lukutaitotyön symbolina.  Agricola-leivoksessa maistuvat suomalaiset juuret, kaura ja puolukka. Katso videolta leivoksen tekovaiheet.

Tee itse tai tilaa tapahtumiin paikalliselta leipomoalan yrittäjältä!

Resepti

10 henkilölle

Pohja

200 g kaurakeksejä
90 g voita

Puolukkamousse

1 dl maitoa
1 dl kermaa
3/4 dl sokeria
3 kpl keltuaisia
3 kpl liivatetta
2,5 dl puolukkasurvosta
2 dl kermavaahtoa

Puolukkakiille

1 dl vettä
1 dl sokeria
1 rkl tärkkelyssiirappia/hunajaa
2,5 dl puolukkasurvosta
2 kpl liivatetta

Pohja

Jauha keksit ja sulatettu voi kauhalla tai tehosekoittimessa. Painele murut kakkumuotin pohjalle.

Mousse

Laita liivate likoamaan kylmään veteen. Kuumenna maito, kerma ja sokeri kattilassa kiehuvaksi. Lisää kuumaa seosta vähän kerrallaan keltuaisten joukkoon. Kaada keltuaisseos takaisin kattilaan ja kuumenna varovasti 82-asteiseksi (kunnes on vähän saostunut). Vältä seoksen keittämistä, muuten tulee siitä rakeinen. Kaada seos siivilän läpi toiseen astiaan. Lisää kuumaan seokseen valutetut liivatteet. Anna seoksen jäähtyä. Lisää siihen puolukkasurvos ja kääntele nuolijalla varovasti pehmeä kermavaahto moussen joukkoon. Kaada mousse kakkuvuokaan ja anna asettua jääkaapissa muutama tunti.

Kiille

Liota liivatteet kylmässä vedessä noin 20 min. Keitä vesi, sokeri ja tärkkelyssiirappi. Anna seoksen jäähtyä noin 50-asteiseksi. Lisää valutettu liivate ja varmista, että se liukenee lämpimään nesteeseen. Lisää puolukkasurvos. Lisää kiille varovasti kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin hyytymään.

Koristele punaherukoilla, puolukoilla tai karpaloilla.