AJANKOHTAISTA, YLEINEN |

Paastossa elämää yksinkertaistetaan

Pääsiäiseen valmistaudutaan paastolla. Eri kirkkokunnat paastoavat eri vivahtein.

Luterilaisessa perinteessä paasto alkaa tuhkakeskiviikkona ja kestää 40 arkipäivää. Vapaaehtoisen paaston aikana kilvoitellaan hengellisesti ja yksinkertaistetaan ruokatottumuksia ja elämäntapoja.

Luterilainen kirkko on nyt viidettä kertaa mukana Ekopaastossa 10.2.-27.3, joka kannustaa ihmisiä kokeilemaan erilaisia ympäristöystävällisiä tapoja syödä, valmistaa ruokaa ja miettimään ostopäätöksiään, mutta samalla hiljentymään ja hiljenemään. Tänä vuonna Ekopaastossa keskitytään ruuan ympäristövaikutuksiin ja paastoamalla hillitään ilmastonmuutosta. Ekopaaston järjestäjinä ovat Suomen evankelis-luterilainen kirkko yhdessä Marttojen ja Changemaker-verkoston kanssa.

Ortodoksit viettävät suurta paastoa ennen pääsiäistä. Suuri paasto alkoi jo maanantaina, kun muut kirkkokunnat aloittavat paastonajan tuhkakeskiviikkona. 40 päivää kestävän paaston aikana luovutaan eläinkunnan tuotteista ja nautintoaineista oman terveydentilan ja voimien rajoissa. Ortodoksit käyvät myös normaalia useammin kirkossa ja synnintunnustuksella. Tarkoituksena on olla sovinnossa kaikkien kanssa, välttää pahaa ja tarkistaa elämänsuuntaansa.

Katolisen kirkon Paavi Franciscus kannustaa paastoviestissään ihmisiä armahtavaisuuteen ja tekemään laupeudentöitä.  Tuhkakeskiviikko ja pitkäperjantai ovat abstinenssipäiviä, jolloin nautitaan vain yksi lämmin ateria ja vähennetään muiden aterioiden määriä. Abstinenssipäivinä ei saa syödä lintu- eikä liharuokia. Katolliset käyvät paaston aikaan ripittäytymässä ja messuissa.