AJANKOHTAISTA, YLEINEN |

Miesten parakissa Dubaissa

Dubain loisteen reunamilla sijaitsee laajoja vierastyöläisten asuntola-alueita eli työleirejä. Ruuhkaliikenteessä on lukuisia busseja, jotka kuljettavat väsyneitä miehiä kotiin. Täällä miehille ja naisille on omat asuntolat. Minkälaisia tarinoita kätkeytyy pilvenpiirtäjien varjoon? Piplialehti vieraili intialaisten miesten asuntolassa.

Yhteen pieneen huoneeseen on sijoitettu kolme kaksikerroksista sänkyä. Kaikkiaan tällä parakkialueella asuu noin viisituhatta miestä. Miehet ovat iltapuuhissa. Joku tulee peseytymästä. Kaksi miehistä on ollut juuri kokkaamassa ruokaa kahta seuraavaa päivää varten – riisiä ja kanaa intialaiseen tapaan. Suuret, herkulliselta tuoksuvat kattilat tuodaan lattialle jäähtymään. Ruoka jaetaan sittemmin tasan kahdeksaantoista osaan ja pussitetaan muovipusseihin. Jakamista odotellessa miehet kertovat tarinoitaan ja kokemuksiaan.

Vaimo jäi Intiaan

Lattialla istuva mies kertoo tulleensa Dubaihin kaksi vuotta sitten töihin. Hän tuli yksin. Aluksi elämä tuntui yksinäiseltä kaukana kotoa ja sukulaisista. Parin vuoden työrupeaman jälkeen mies pääsi lomalle Intiaan ja meni naimisiin ja vaimo jäi Intiaan.

– En ole ollenkaan tyytyväinen tähän tilanteeseen. Erossa eläminen tuntuu vaikealta. En voi sanovani olevani onnellinen, mutta tämä on ainoa ratkaisu.

– Olen kristitty ja syntynyt kristittyyn perheeseen. Käyn täällä paikallisessa seurakunnassa. Jumalanpalvelukset ovat telugunkielisiä. Olen hyvin iloinen seurakunnasta, sillä siellä voin tavata samaa kieltä puhuvia ihmisiä.

miesten_parakissa_miehet

Palvoin Turga-jumalaa

Usko tuo turvaa ja lohtua rankoissa olosuhteissa eläville vierastyöläisille. Toinen padan äärellä oleva mies innostuu kertomaan omasta taustastaan.

– Olen taustaltani hindu. Meidän perheessämme palvottiin Turga-jumalaa ja erästä hindulaista jumalatarta. Lukeuduimme keskitasoiseen kastiin. Ensin isäni kääntyi kristityksi, sitten veljeni ja seuraavaksi minä.

– Toiset samaan kastiin kuuluvat eivät ollenkaan pitäneet siitä, että olimme kääntyneet kristityiksi. ”Mitä te kuvittelette hyötyvänne? Miksi te jätitte uskontonne?” Näin he yrittivät taivutella meitä takaisin. Vastasimme, että me olemme löytäneet oikean, elävän Jumalan.

– Tässä huoneessa meistä kolme on kristittyjä ja kolme hindua. Hindut yrittävät parhaansa mukaan kestää meitä.

Mies naurahtaa.

Pitkiä työjaksoja ja koti-ikävää

Kolmas mies, David, on ollut siivoojana Dubaissa kymmenen vuotta. Bussi hakee hänet aamulla klo 4.30 ja tuo asuntolaan illalla klo 18.00. Työpäivä kestää lähes 14 tuntia. Kuukausipalkka on pitkän työpäivän takia 130 euroa. Normaali työmiehen palkka on 70 euroa.

Davidilla on Intiassa peltotöitä tekevä vaimo ja kaksi lasta. Hän tapaa perheensä vain lomalla, koska perheellä ei ole varaa matkustaa Dubaihin.

– Tapaan perhettäni kerran kahdessa vuodessa. Saan pitää lomaa kaksi kuukautta joka toinen vuosi. Tämä on normaali käytäntö, mutta eivät kaikki pääse lomalle joka toinen vuosi. Joidenkin on oltava samalla työnantajalla kymmenenkin vuotta ja pääsevät vasta sitten ensimmäiselle lomalleen.

Perheestä erossa eläminen on kärsimystä. Tuskaa lisää se, etteivät Dubaissa tienaamat rahat riitä kodin tarpeisiin. Tyytyväisyyttä ei voi koskaan saavuttaa ja on vain onnistuttava selviytymään. David on nähnyt surullisia elämänkohtaloita.

– Moni tarina on täällä päättynyt onnettomasti. Tunnen henkilökohtaisesti viisi työtoveriani, jotka ovat menehtyneet oman käden kautta. Eräs mies masentui täällä ja hyppäsi korkeasta rakennuksesta. Hänen kätensä ja jalkansa katkesivat.

– On täällä myös onnellisia tarinoita. Muistan yhden miehen, joka on jo palannut Intiaan. Intiassa miehen vaimolla oli paljon ongelmia, jotka liittyivät noituuteen. Mies kääntyi täällä kristityksi. Kotiin palattuaan koko hänen perheestään ja kymmenestä muusta sukulaisperheestä tuli kristittyjä.

David oli ennen naimisiin menoa hindu. Vaimo oli kristitty, joten David kääntyi kristityksi naimisiin mentyä ja vaihtoi etunimensä Davidiksi.

– Vain Jumala tietää, kuinka kauan minun on jatkettava työläisenä täällä.

Persianlahden Pipliaseura

Palvelee Persianlahden kirkkoja ja kristittyjä. Alueella on 14 miljoonaa vierastyöläistä, joista 3–5 miljoonaa on kristittyjä.

Pipliaseuralla on Raamattukeskukset Bahrainissa, Kuwaitissa, Yhdistyneissä arabiemiraateissa ja Omanissa.

Keskeistä toimintaa:
  • Raamattumateriaalia kirkoille 60 kielellä, kirjoina, digi- ja audiomuodoissa
  • Raamattukaupat kirkkojen ja kristillisten sairaaloiden yhteydessä
  • Koulutuspalvelut kirkoille
  • Yhteistyö eri kirkkokuntien kanssa

 

Lue lisää Näe minut. Lähi-itä kaukana ja keskellämme -vuositeemateriaalista.

Lue lisää Piplia-lehdestä.