AJANKOHTAISTA, ARKISTO |

Aids-päivä kannustaa torjumaan ennakkoluuloja

Maailman aids-päivää vietetään 1. joulukuuta. Kansainvälisen aids-teemapäivän tavoitteena on lisätä ihmisten tietoisuutta hivistä sekä kampanjoida hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn ja hiv-positiivisten oikeuksien puolesta.

Pipliaseurojen Laupias samarialainen -ohjelma Afrikassa tekee näkyväksi hivin kanssa eläviin kohdistuvan syrjinnän taustalla olevia asenteita ja uskomuksia.

Monimuotoisuuden kunnioittaminen

Vuoden 2015 teemana Suomessa on monimuotoisuus. Ihmisten monimuotoisuuden kunnioittaminen on edellytys hiv-tartuntaan ja tartunnan saaneisiin liittyvien ennakkoluulojen torjumisessa. Sen avulla parannetaan myös hiv-testeihin hakeutumista, edistetään tartuntojen varhaista toteamista sekä ennaltaehkäistään uusia tartuntoja.

Suomessa asuu n. 4 000 hiv-positiivista, joista n. 20 % ei tiedä tartunnastaan. Uusista hiv-tartunnoista noin kaksi kolmasosaa todetaan silloin, kun lääkitys olisi jo pitänyt aloittaa.

Hiv ei tapa, vaan asenteet

Hiv ja aids koskettavat jokaista afrikkalaista: ei ole perhettä, ystäväpiiriä tai sukua, jossa ei olisi hiv-positiivisia tai joka ei olisi haudannut aidsiin menehtynyttä. Siksi hiv ei ole yksin terveyskysymys vaan myös yhteiskunnallinen ja ihmisoikeudellinen haaste Afrikassa. Se koskee myös kristittyjä ja kristillisiä seurakuntia.

Afrikan pipliaseurojen Laupias samarialainen hiv-ohjelma on kristilliseltä arvopohjalta tehtävää kehitysyhteistyötä. Kristillisen arvopohjan ytimessä on lähimmäisestä huolehtiminen ja heikkojen puolustaminen, mikä on myös muun kehitysyhteistyön ydintä.

Lue lisää:
Laupias-Samarialainen hiv-ohjelma Afrikassa
Maailman aids-päivä 1.12. – Miksi hiv vielä tarttuu?