Hyvää naistenpäivää – naistyötä Intiassa

Kansainvälisenä naistenpäivänä rukoilemme niiden puolesta, joiden ihmisoikeus ei vielä toteudu. Kaikkialla maailmassa elää naisia, jotka joutuvat päivittäin taistelemaan oikeudestaan olemassaoloon ja ihmisarvoon.

– Minulla oli hyvä avioliitto, se kesti 50 vuotta, kertoo 12 vuotta sitten leskeksi jäänyt Ruth, joka asuu Intian Bangaloressa.

Hänen ranteensa ja reitensä ovat arpien peittämät, sillä hänen entinen aviomiehensä oli hyvin väkivaltainen. Ruthin mielestä avioliitto oli silti onnistunut, sillä hänellä on neljä lasta ja useita lapsenlapsia, jotka huolehtivat vanhuksesta. Hän on onnekas, sillä monen naislesken perhe ei halua olla missään tekemisissä heidän kanssaan. Intialaisessa kulttuurissa leskien ajatellaan tuovan huonoa onnea.

– Entisen elämän pahoista teoista rangaistaan, kun jäät leskeksi tässä elämässä. Jopa ylempien kastien leskiä syrjitään, koska he ovat omalla huonolla karmallaan aiheuttaneet miestensä kuoleman. Siksi heidän perheensä eivät välttämättä huolehdi heistä vaan heittävät heidät ulos talostaan, kertoo Leela Manasseh, Intian Pipliaseuran naistyön johtaja.

Intian Pipliaseura työskentelee leskeksi jääneiden ja kaltoin kohdeltujen naisten kanssa Toivontuojat –ohjelman kautta. Ohjelma antaa naisille toivoa elämään ja auttaa heitä hankkimaan oman elantonsa.

– Monet lesket ja muut ympäristön halveksuntaa kokeneet naiset toivovat rauhaa maailmaan. Jeesuksessa he voivat löytää rauhan. Usein naiset tulevat ensin hakemaan ruokaa itselleen ja lapsilleen. Kirkolla ateria tarjotaan heille Kristuksen nimessä.  Monet heistä kysyvät silloin, mikä saa meidät antamaan heille, vaikka muut eivät anna. Vastaus kysymykseen on helppo – koska Jeesus rakastaa ja Raamattu käskee auttamaan. Silloin he haluavat kuulla lisää. Raamatunlauseet lohduttavat ja hoitavat ahdistuksessa, Leela jatkaa ja siteeraa:

Puhdasta, Jumalan ja Isän silmissä tahratonta palvelusta on huolehtia orvoista ja leskistä, kun he ovat ahdingossa, ja varjella itsensä niin, ettei maailma saastuta. (Jaak. 1:27)

– Ruoan lisäksi jaamme tietoa ja käytännön neuvoja. Naisille opetetaan erilaisia taitoja, jotta he voisivat elättää itsensä ja jopa ansaita omaa rahaa. Ruoanvalmistushygienia on tärkeä taito, samoin säilöminen, jotta ruoka saadaan säilymään paremmin. Naiset oppivat myös valamaan kynttilöitä, joita he voivat itse myydä.

Naidet oppetelevat tekemään mm. kynttilöitä myytäväksi.
Naiset opettelevat tekemään kynttilöitä myytäväksi.