AJANKOHTAISTA, YLEINEN |

Kuvareportaasi Jordaniasta: Auttajien matkassa

Sininen pakettiauto kaartaa pitkin jordanialaisen kaupungin katuja, parin kilometrin päässä Syyrian rajalta. Avustuksia viedään vasta saapuneille pakolaisperheille uskontoon katsomatta.

Etsimme nimettömien katujen uumenista pakolaisperheen kotia, johon Alliance Churchin ja Jordanian Pipliaseuran työntekijät toimittavat perustarpeita.

Monet koulut ovat tänään kiinni, koska hiekkamyrskyn jälkeen ilma on sakeana hiekasta. Olemme viemässä kolmelle perheelle patjoja, kaasulieden, tuulettimen ja kaasupulloja. Pakettiautoa ajaa Bshara, joka on Alliance Churchin pappi.

Tässä kaupungissa apua jaetaan 5000 perheelle eli yli 30 000 ihmiselle. Kaupungissa asuu 70 000 pakolaista. Koko Jordaniassa on 1,7 miljoonaa syyrialaispakolaista.

auton_pakkaamista_nettiin

Alliance Churchin pappi Bshara kuljettaa avustuksia kelloon vilkuilematta, jotta apu saadaan perille. Ihmiset luottavat kirkon ja Pipliaseuran auttajiin. Pakettiauto täytetään tyynyillä, patjoilla, kaasupulloilla ja liesillä. Vapaaehtoiset ja Pipliaseuran työntekijät pakkaavat autoa.

perhe_auton_luona_nettiin

Apua tarvitaan, koska turvapaikanhakijat eivät saa tehdä Jordaniassa töitä. Viralliset säännökset kieltävät sen. Jos ihminen jää työnteosta kiinni, hänet saatetaan karkottaa takaisin kotimaahan.

Pipliaseura tekee pakolaisten avustustyötä yhteistyössä eri kirkkokuntien kanssa. Alliance Churchin kanssa yhteistyötä on tehty kolme vuotta. Pipliaseura toimittaa kirkolle tarvikkeita ja kirkot järjestävät työntekijöittensä ja vapaaehtoistensa kanssa avun jakelun ja perillemenon. Avustustyö on selkeästi organisoitua, eikä sitä ole rajoitettu vain kristittyihin. Halutessaan pakolaiset saavat myös Raamatun ja Lastenraamatun.

Bshara soittaa etukäteen perheille, jotta he osaavat valmistautua tuloomme. Välillä teemme u-käännöksiä ja soitamme lisäohjeita.

Auto_pihalla_nettiinjpg

Avustustarvikkeiden kantamiseen osallistuu koko perhe.

BS4B2811_nettiin

Perillä Bsahra tervehtii valkopukuista muslimimiestä betonisen kerrostalon pihalla. Mies saattaa meidät kotiinsa neljänteen kerrokseen. Perhe on vasta muuttanut pakolaisleiriltä omaan asuntoon. Perheeseen kuuluvat isä, äiti, nuori poika ja vauva. Sisällä on tukalan kuuma. Ulkona on yli kolmekymmentä astetta. Lattialla olevassa sitterissä nukkuu kolmikuinen Lean-vauva.

Bsahra tarkistaa aluksi nelihenkisen perheen tiedot. Kohta vapaaehtoiset, perheen isä ja poika kantavat sisään kaivatun tuulettimen, patjoja, kaasulieden, kaasupulloja sekä ruokaa. Perhe on kiitollinen saamastaan avusta.

Lean_nettiin

Pakolaisten keskuudessa kiertää sana, että kirkolta saa perustarpeita ja ruokaa. Pakolaisten lisäksi apua annetaan jordanialaisille köyhille.
pojan_kasvot_nettiin

Jordaniassa on 8,1 miljoonaa asukasta. Pakolaismäärät ovat valtavat pienelle maalle. Siksi avunanto on rajallista. Syyrian pakolaisten lisäksi maassa on 500 000 Irakin pakolaista. Aiemmin maahan on tullut yli 2 miljoonaa palestiinalaista.

Pipliaseuran pääsihteeri Munther Al-Namatin mukaan Pipliaseura ei voi sulkea silmiämme pakolaisten perustarpeilta.

Pipliaseuran työntekijät ja vapaaehtoiset käyvät tapaamassa pakolaisia säännöllisesti, koska monet pakolaiset ovat traumatisoituneita kokemastaan. He tarvitsevat ihmisiä, jotka kuuntelevat heitä ja ovat läsnä. Heidänkin pitää saada elää ihmisarvoista elämää.

 

Jordanian Pipliaseura

– Raamattumateriaalien toimitukset kirkoille
– Yhteistyö eri kirkkokuntien kanssa
– Kristillisen identiteetin tukeminen; lapsi-, nuoriso- ja perhetyö
– Pakolaistyö
– Yhteiskunnallinen vaikuttamistyö ja uskontodialogi
– Kristillinen läsnäolo

Pipliaseuran pääsihteerinä toimii Munther Al-Namat. Seuran toimisto ja raamattumyymälä sijaitsevat Ammanissa.

Lue Piplialehti.