TIEDOTE |

Burundin hiv-työtä ulotetaan näkövammaisiin

TIEDOTE

Vieraita Burundin Pipliaseurasta 

Burundi on pieni maa keskellä Afrikkaa, Tansanian ja Kongon demokraattisen tasavallan välissä. Maa on nyt kaunis ja vehreä, mutta vuosina 1993–2005 siellä käytiin raaka sisällissota. Hiv on Burundissa merkittävä ongelma tänäkin päivänä.

Burundin ja Suomen Pipliaseurat ovat tehneet yhteistyötä Laupias samarialainen hiv-ohjelmassa vuodesta 2009.

– Uusi kehittyvä hiv-työn alue on erityisesti vammaisten huomiointi ohjelmassa, sanoo Helsingissä vieraileva Burundin Pipliaseuran pääsihteeri Marjorie Niyungeko.

Vaikka asiasta puhutaan harvoin, hiv vaikuttaa merkittävästi myös eri tavoilla vammaisten ihmisten elämään. Valitettavia ovat esimerkiksi näkövammaisiin kohdistuneet raiskaukset, sillä tieto hi-viruksesta tai sen hoidosta ei aina saavuta vammaisia ihmisiä. Sisällissodan aikana näkövammaisuutta lisäsi maassa esimerkiksi puutteellinen ruokavalio.

Burundi sijoittuu neljänneksi YK:n vähiten kehittyneiden maiden listalla. Näkövammaiset ja muut erityisryhmät ovat afrikkalaisessa kulttuurissa ja varsinkin Burundin kaltaisessa maassa marginaalissa. Laupias samarialainen -ohjelman ytimessä on kristillinen lähimmäisestä huolehtiminen ja heikkojen puolustaminen. Siksi myös työ näkövammaisten parissa on tärkeä eettinen avaus hiv-työn alueella, ja heidät pyritään ottamaan mukaan projektin toteutukseen jo hiv-koulutusten ja materiaalien suunnitteluvaiheessa.

Hiv ei tapa, vaan asenteet

Laupias samarialainen -ohjelman tavoitteena on asennemuutos, joka näkyy arjessa suvaitsevaisuutena, tekoina ja vastuuntuntoisina valintoina. Työtä tehdään myös kirkon sisällä, jossa seurakunnan pastori saattaa edelleen todeta hivin olevan Jumalan rangaistus ja kirous tartunnan saaneelle.

Pipliaseurojen hiv-ohjelman ansioita on, että se tavoittaa kirkkojen työntekijät ja seurakuntalaiset heidän omalla kielellään: uskonnon ja uskon kielellä.

– Ihmiset voivat muuttaa mielensä muutamassa päivässä. He ymmärtävät, että saattavat itsekin kantaa hi-virusta – vaikka ovatkin kristittyjä – ja lähteä testauttamaan itsensä, sanoo Niyungeko.

Burundissa Laupias samarialainen -hankkeella on saavutettu näkyviä vaikutuksia ihmisten käyttäytymiseen: avoimuus on lisääntynyt ja leimaaminen vähentynyt. Viimeisen kymmenen vuoden aikana hiv-tartuntojen kokonaislukumäärä on saatu Burundissa laskemaan.

Ensi kertaa Euroopassa

Helsingissä vierailee myös Burundin Pipliaseuran projektiassistentti Belyse Imamamriza, jonka työhön kuuluu mm. hiv-koulutusten organisointi. Belyse on elämänsä ensimmäistä kertaa Euroopassa ja osallistuu Raamattusunnuntaina 4.4. ensi kertaa myös suomalaiseen jumalanpalvelukseen Vihdin Nummelassa.

Burundin Pipliaseuran vierailu liittyy yhteistyön vahvistamiseen Suomen Pipliaseuran kanssa. Matkaan sisältyy myös seurakuntavierailuja sekä lukion oppilaiden tapaaminen, jossa aiheena on kirkko, kulttuuri ja yhteiskunta.

Lisätietoja

Suomen Pipliaseura
Leena Koivisto, kumppanuuskoordinaattori
leena.koivisto@piplia.fi, puh. +358 10 838 6518

Haastattelupyynnöt

Hanna Asikainen, mediasuunnittelija
hanna.asiakainen@piplia.fi, puh. +358 10 838 6535, +358 50 441 5298

Burundin ja Suomen Pipliaseurat ovat tehneet yhteistyötä hiv-hankkeessa vuodesta 2009. Burundin hiv-hanke on osa Afrikan pipliaseurojen Laupias samarialainen -hiv-ohjelmaa, joka tekee näkyväksi syrjinnän taustalla olevia asenteita ja uskomuksia. Tavoitteena on asennemuutos. joka näkyy arjessa suvaitsevaisuutena, tekoina ja vastuuntuntoisina valintoina. Ohjelmaa tuetaan ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroin.

https://www.piplia.fi/kansainvalinen-tyo/hiv/