AJANKOHTAISTA, YLEINEN |

Ekumeeninen rukousviikko nostaa esiin ystävällisyyden ja vieraanvaraisuuden

Kristittyjen ykseyden ekumeenista rukousviikkoa vietetään 18.–25.1. Ekumeeninen rukousviikko on maailmanlaajuinen ilmiö, ja sitoo maamme kristittyjä globaaliin hengellisyyteen. Rukousviikon teemana on ”He kohtelivat meitä tavattoman ystävällisesti”. Tämän vuoden rukousviikon aineiston ovat valmistaneet Maltan ja Gozon kristilliset kirkot.

Rukousviikko alkaa ekumeenisesta rukouspäivästä 18.1. Rukouspäiväjulistuksen on allekirjoittanut tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Julistus nostaa keskiöön ystävällisyyden ja vieraanvaraisuuden teemat. Ystävällisyyden osoittaminen ja hyvä tahto luovat perustan turvallisuudelle ja yhteistyölle. Erityisen tärkeää on muistaa hyvän puhuminen ja myötätuntoinen asenne apua tarvitsevia kohtaan. Rukouspäivinä kirkot rukoilevat ystävyyttä yli rajojen, rauhaa ja oikeudenmukaisuutta maailmaan sekä Jumalan varjelusta luomakunnalle.

Ekumeeninen rukousviikko korostaa vieraanvaraisuutta

Ekumeenisen rukousviikon teemalla halutaan korostaa vieraanvaraisuuden merkitystä välttämättömänä hyveenä etsiessämme kristittyjen ykseyttä ja eläessämme sitä todeksi. Meitä kutsutaan myös yhä suurempaan anteliaisuuteen avuntarpeessa olevia kohtaan. Kristillinen vieraanvaraisuus ei ole vain keskinäistä ystävyyttä, vaan se on rakastavaa kohtaamista niiden kanssa, jotka eivät jaa meidän kieltämme, kulttuuriamme tai uskoamme. Maltalaiset kristityt muistuttavat rukousviikon aineistossa, että samoilla vesillä kuin Paavali aikoinaan, haaksirikkoon joutuvat useat pakolaiset, jotka ovat joutuneet lähtemään kotoaan.

Kristillinen vieraanvaraisuus ei ole vain keskinäistä ystävyyttä, vaan se on rakastavaa kohtaamista niiden kanssa, jotka eivät jaa meidän kieltämme, kulttuuriamme tai uskoamme.

Maltan ja Gozon kristityt toteavat: ”Ulkopuolisten toivottaminen tervetulleiksi, tulivatpa he toisista kulttuureista ja uskonnoista, olivatpa he maahanmuuttajia tai pakolaisia, on sekä rakkautta Kristusta itseään kohtaan että rakastamista niin kuin Jumala rakastaa. Me olemme kristittyinä kutsutut astumaan uskossa ulos maailmaan ja kurottautumaan Jumalan kaiken kattavassa rakkaudessa jopa niiden puoleen, joita meidän on vaikeaa rakastaa.”

Rukousviikkoa vietetään maailmanlaajuisesti

Ekumeenista rukousviikkoa vietetään vuosittain kaikkialla maailmassa samanaikaisesti. Rukousjakso on kahdeksan päivän mittainen ja sitä kutsutaan myös rukousoktaaviksi. Kristittyjen ykseyden rukousviikkoa varten tuotettu aineisto yhdistää eri puolilla maailmaa elävät kristityt pohtimaan samaa teemaa. Rukoillessamme ykseyden puolesta liitymme rukoilevien kristittyjen ketjuun ympäri maailmaa.

Lue lisää
Ekumeeninen rukousviikko
Rukousviikon materiaalit
Rukouspäiväjulistus 2020