AJANKOHTAISTA, YLEINEN |

Hiv-ohjelma toimii yli uskontorajojen

Nyt helmikuun ensimmäisellä viikolla vietetään maailmanlaajuista uskontojen ja katsomusten välisen yhteisymmärryksen viikkoa. Pipliaseurojen Laupias samarialainen -hiv-ohjelma toimii yli uskontojen ja kirkkokuntien rajojen. Norsunluurannikolla asuva Miriam on 20-vuotias muslimi ja yksi nuorille tarkoitetun Laupias samarialainen -hiv-ohjelmaan kuuluvan Kanna vastuusi -kerhon vastuuhenkilöistä.

Tämä ei ole mielestäni este osallistua toimintaan, jossa seksuaalisuuteen ja hiviin liittyviä kysymyksiä käsitellään kristillisestä näkökulmasta. Päinvastoin.
Miriam.

Miriamin mukaan Kanna vastuusi -kerhon toiminta johdattelee uskontoja yhdistäviin tavoitteisiin: hyviin, tulevaisuutta kannatteleviin päätöksiin sekä oman ruumiin ja toisten ihmisten kunnioittamiseen.

Miriam esittelee Kanna vastuusi -materiaalia innokkaasti. Materiaalivihkonen sisältää kysymyksiä ja tehtäviä, joita kerhon kokoontumisissa pohditaan yhdessä ja erikseen. ”Tulisiko meidän tuomita hi-virukseen sairastunut lähimmäinen?” ”Kuinka hiv oikeasti tarttuu?” Välillä vastauksista ollaan eri mieltä ja silloin keskustelu käy vilkkaana.

Erityisesti naisten ja miesten rooleihin liittyvät pohdinnat kiinnostavat nuoria, sillä esimerkkejä löytyy jokaisen arjesta ja omista kokemuksista.  Kanna vastuusi -kerho toimii kouluissa ja seurakuntien nuorten ryhmissä useissa eri Afrikan maissa.

Pipliaseurojen Laupias samarialainen hiv-ohjelma yhdistää vuorovaikutteisissa koulutuksissaan ja koulutusmateriaaleissaan asiatietoa ja Raamatun tekstejä. Ohjelman ydin perustuu arvoihin: ihmisarvo, toisten kunnioittaminen ja heikommista huolehtiminen ei ole yksin kristinuskon omaisuutta, vaan kuuluu ihmisyyteen.

Tavoitteena on asennemuutos, joka näkyy arjessa suvaitsevaisuutena, tekoina ja vastuuntuntoisina valintoina. Monissa yhteisöissä, joissa aiemmat maalliset hiv-hankkeet on torjuttu, Laupias samarialainen hiv-ohjelma on toivotettu tervetulleeksi juuri arvopohjaisuutensa vuoksi.

Lue myös

Laupias samarialainen -hiv-ohjelma Afrikassa

Uusi elämä – Hiv-positiivisen haastattelu Ruandasta