AJANKOHTAISTA, YLEINEN |

Jääkö työ kesken?

Suomen Pipliaseura on tehnyt eteläisen Afrikan Malawissa hiv-työtä vuodesta 2010 asti. Paikallinen yhteistyökumppani on Malawin Pipliaseura. Vuosina 2010–2014 on tavoitettu satoja tuhansia ihmisiä. Vuonna 2014 jopa 40 000 ihmistä osallistui työpajoihin, joissa he saivat koulutusta hiviin liittyvien väärien uskomusten poistamiseksi. Tavoitteena on Laupias samarialainen -ohjelman kautta vaikuttaa syrjiviin asenteisiin ensin kirkkojen sisällä ja sitä kautta laajemmin yhteiskunnassa.

Monet ovat elossa tänä päivänä Laupias samarialainen -ohjelman vuoksi. Tulokset näkyvät, kun hiv-positiivinen ihminen otetaan takaisin yhteiskuntaan seurakunnan toiminnan kautta. Syrjintää lievitetään. Olen todella kiitollinen tähänastisesta avusta. Thank you!, sanoo Malawin Pipliaseuran pääsihteeri Clapperton Mayuni.

Clapperton-Mayuni_lrm

Suomen ulkoasiainministeriö on tukenut Malawin hanketta kehitysyhteistyövaroilla, mutta kesäkuussa Pipliaseuralle ilmoitettiin, että seuraava hankekierros keskeytetään. Vuodelle 2016 ei ole tulossa tukea. Hiv-työn tulevaisuus on nyt epävarma.

Malawin Pipliaseuran pääsihteeri Clapperton Mayuni reagoi näihin muutoksiin:

Olihan tämä päätös yllättävä, etenkin kun hanketyöntekijämme olivat vierailleet Suomessa keväällä 2015 keskustelemassa sekä Pipliaseuran että ulkoasiainministeriön kanssa. Meitä kuitenkin varoitettiin jo silloin, että jos hallitus vaihtuu, kehitysyhteistyön tukiin voi tulla muutoksia.

Leikkaukset vaikuttavat luonnollisesti Malawin Pipliaseuran työhön.

Kahdesta hiv-hanketyöntekijöistämme toisen työsopimusta ei voida uusia. Toinen työntekijä siirtyy muihin tehtäviin organisaation sisällä. Vaikeinta on tietää, että heidän työpanostaan kaivataan vielä kipeästi kentällä. Olen nähnyt omin silmin, kuinka vaikuttavasti Laupias samarialainen -ohjelma on toiminut. Vaikka työ on emotionaalisesti raskasta, moni hiv-positiivinen ihminen on saanut paljon apua päivittäiseen elämäänsä. Olen myös itse oppinut paljon hiv-positiivisilta ihmisiltä.

Malawin ja Laupias samarialainen -ohjelman lukuja

  • Malawissa 16 miljoonaa asukasta, joista lukutaitoisia on 70 %
  • Keskiansio on alle 1 euroa / päivä
  • Aikuisväestöstä 11 % on hiv-positiivisia ja maassa on 800 000 aids-orpoa
  • 274 000 ihmistä on osallistunut Laupias samarialainen -työpajoihin
  • 1 500 vastuuhenkilöä on koulutettu Laupias samarialainen -ohjaajiksi
  • 170 000 ihmistä sai ohjelmasta tietoa kristillisen televisiokanavan kautta
  • 50 000 ihmistä kävi hiv-testissä

Suomen Pipliaseura on sitoutunut tukemaan hiv-työtä myös vuonna 2016, mutta paljon vaatimattomalla summalla kuin edellisten vuosien aikana.

Malawin Pipliaseuran hallitus kokoontuu lokakuun alussa, jolloin mietimme erilaisia toimenpiteitä. Tärkeintä on, ettei menetetä hyviä saavutuksia. Toinen hiv-hanketyöntekijöistä on Pipliaseuran käytettävissä jatkossakin, jos Suomesta tulee tukea. Odotan Suomen Pipliaseuran ohjelmajohtajan vierailua lokakuussa, että voimme keskustella kasvotusten mahdollisista jatkosuunnitelmista.

Etenkin haluamme varmistaa, että yhteistyö eri hiv-työtä tekevien malawilaisten järjestöjen kanssa jatkuisi. Laupias samarialainen -ohjelma on erityisesti auttanut seurakuntia näkemään, kuinka meidän tulisi kokonaisvaltaisesti suhtautua ihmisten hätään. Monet pastorit puolisoineen ovat kiittäneet meitä, että olemme antaneet heille mahdollisuuden keskustella avoimesti asiasta, joka on ollut meille vaikea.

Pääsihteeri Mayuni lähettää terveisiä Suomen ulkoasiainministeriölle:

Kun ajattelen kuinka paljon ihmisiä on konkreettisesti autettu, se vetää hiljaiseksi. Kuinka moni ihminen on saanut asenteiden muuttumisen kautta rohkaisua mennä hiv-testiin ja sen jälkeen saanut lääkitystä, joka on mahdollistanut elämän jatkumisen. Monet ovat elossa tänä päivänä Laupias samarialaisen-ohjelman vuoksi. Voi, kunpa voisimme jatkaa yhteistyötä!

Teksti: Richard Brewis, Piplia 3/2015

Ei leikata lähimmäisenrakkaudesta

Osallistu hiv-keräykseen – tue työn jatkumista!

Lue lisää Pipliaseuran hiv-työstä:

Piplia-lehti 3/2015
Piplia.fi: kansainvälinen työ / hiv