YLEINEN |

Jordanian Pipliaseura rakentaa luottamusta 

Muslimienemmistöissä Jordaniassa vaikuttaa myös pieni kristitty vähemmistö. Sen yksi toimija on Jordanian Pipliaseura. Järjestö pyrkii rakentamaan rauhaa ja ylläpitämään vakautta levottomalla alueella.

Jordanian Pipliaseuran tilat sijaitsevat viihtyisällä alueella maan pääkaupunki Ammanissa. Pääsihteeri Munther Al-Namatin mukaan vähemmistöasemastaan huolimatta Jordanian kristityt haluavat olla yhteiskunnassa näkyvä toimija.

Pienikin ryhmä voi olla lisäämässä rauhaa ja demokratiaa. Maassamme kristittyjen ja muslimien väliset suhteet ovat perinteisesti olleet hyvät.

Lähi-idän kristittyjen tilanne ei ole helppo. Mm. Irakista ja Syyriasta heitä on paennut joukoittain. Jordaniassa tilanne on ainakin toistaiseksi säilynyt vakaana. Pinnan alla väreilee kuitenkin pelkoa.

– Haluamme olla rakentamassa luottamusta ekumeenisessa hengessä. Meillä on hyvät suhteet maamme viranomaisiin ja muihin uskontokuntiin, Al-Namat sanoo.

Harkitusti esille julkisuudessa

Jordanian Pipliaseuran toiminta on innovatiivista. Tänä vuonna seura laittoi ensimmäistä kertaa maan historiassa raamatunlauseen esille vilkkaan tien ylikulkusillalle.

– Siinä luki arabiaksi teksti Sananlaskuista: Vilpittömien menestys rakentaa kaupungin, jumalattomien puheet repivät sen maahan.

Myös seuran Ramadan-paastokuukauden aikana toteuttama kampanja noteerattiin myönteisesti julkisuudessa.

– Vapaaehtoisemme jakoivat liikennevaloihin pysähtyneille autoilijoille eväspakkauksen, joka sisälsi vettä ja pientä syötävää.

Al-Namatin mukaan tällaiset ulostulot ovat Jordaniassa uutta. Maassa on nykypäivään asti ollut tabu puhua julkisesti Raamatusta tai kristinuskosta.

Yritämme nyt vähitellen muuttaa asenteita. Mutta nämä asiat pitää tehdä fiksusti ja sen mukaan, mikä Jordaniassa on mahdollista.

Kirjamarkkinoilla tavoitetaan ihmisiä

Raamatun levitystyö on luonnollisesti tärkeä osa Jordanian Pipliaseuran toimintaa. Yhdistys osallistuu säännöllisesti erilaisille kirjamessuille ja -markkinoille.

Ne mahdollistavat laajan näkyvyyden. Esimerkiksi Ammanin kansainvälisille kirjamessuille osallistuu vuosittain noin 400 eri kustantajaa.

– Meillä on oma kirjapöytä myös Ammanin tunnetulla Jara-basaarialueella. Siellä tavoitamme paikallisten lisäksi myös turisteja, heitä saapuu paljon muun muassa Persianlahden maista.

Al-Namat näkee Raamattujen ja muiden hengellisten kirjojen myynnin ohella nämä tilaisuudet hyvänä mahdollisuutena käydä dialogia.

– Välillä pääsee todistamaan liikuttaviakin tilanteita, kun Jumala alkaa vaikuttaa ihmisissä. Meidän itsemme ei silloin tarvitse puhua mitään.

Raamattu tutuksi eri keinoin

Vajaa 10 miljoonan asukkaan Jordania on kirjaimellisesti hyvin nuori kansakunta. Peräti 70 % maan asukkaista on alle 35-vuotiaita.
Monet kristittyjen perheiden jälkeläiset ovat vieraantumassa perinteisestä uskostaan. On syntymässä kuilu heidän ja kristinuskon välille.
Pipliaseura pyrkiikin aktiivisesti tavoittamaan myös nuorempia jordanialaisia.

– Esimerkiksi toteutamme leirejä, joilla opiskellaan Raamatun avulla kristinuskoa. Ja Raamattumaratonissa puolestaan luetaan koko Uusi Testamentti muutamassa kuukaudessa läpi.

Raamattuvisassa taas luotetaan vanhaan hyvään kilpailumetodiin.

– Tähän tietokilpailuun on osallistunut yli 20 kristillistä koulua eri puolilta maatamme.

Miten elää rauhassa toisen kanssa

Jumalan lapset -projektissa kutsuttiin Jordanin laakson köyhältä alueelta lapsia vierailulle Ammaniin.

– Heille järjestettiin kirkolla mukavaa ohjelmaa, esimerkiksi musiikkia ja draamaesityksiä. Sitten syötiin yhdessä ja jokainen sai myös oman lahjan.

Pääkaupunkiin kutsutut lapset asuvat muslimiseudulla, jossa ei välttämättä tunneta kristinuskon perusasioitakaan.

– Projektimme avulla he tutustuvat kristittyihin ja heidän tapoihinsa. Samalla huomataan, että eri uskontoa tunnustavien on mahdollista elää rauhanomaisesti yhdessä, Al-Namat kertoo.

Pipliaseura haluaa myös vahvistaa nuoria perheitä. Avioeroja tapahtuu Jordaniassakin yhä enemmän.

– Järjestämme noin 30-vuotiaille aviopareille omia keskusteluryhmiä. Siellä he voivat asiantuntijoiden ohjauksessa käsitellä parisuhteensa asioita.

Pakolaisille aineellista ja henkistä tukea

Lähi-idän pakolaisuus koskee voimakkaasti myös Jordaniaa, joka on Syyrian ja Irakin rajanaapuri.
Pelkästään Syyrian sisällissotaa paenneita on Jordaniassa virallisten tilastojen mukaan vajaa 700 000. Todellisuudessa määrä voi olla jopa puolet suurempi.

– Maallemme on pitkät perinteet pakolaisten vastaanottajana. Heitä on viime vuosikymmenien aikana tullut runsaasti muun muassa Palestiinasta ja Libanonista, pääsihteeri Al-Namat muistuttaa.

Myös Jordanian Pipliaseura kumppaniverkostoineen tekee kaiken voitavansa pakolaisten hyväksi.
Ensimmäisenä tyydytetään perustarpeet. Sen lisäksi tarvitaan myös henkistä tukea. Pakolaiset saapuvat Jordaniaan tuhon keskeltä ja monen mieli on järkkynyt.

– On hyvin tärkeää että kuuntelemme kärsivällisesti heidän kokemuksiaan. Moni näistä ihmisistä kantavat sisällään suurta tuskaa.

Teksti: Vesa Keinonen, kuvat: Suomen Pipliaseura.
Hän vieraili Jordaniassa marraskuun 2016 alussa Suomen Pipliaseuran ryhmän mukana.

Lue lisää

Pakolaiset jumissa Jordaniassa

Lähi-idän vieraat Hyvinkäällä: Uhmaamme rakkauden sanomalla

Nähkää meidät ihmisinä – ei vain avustettavina