AJANKOHTAISTA, YLEINEN |

Joulukortin maalasi jouluihminen  

Taiteilija Maiju Lassilala, Pipliaseuran vuoden 2021 joulukortin tekijä

Suomen Pipliaseuran tämän vuoden joulukortti on taiteilija Maarit Lassilan tekemä. Kortin suunnittelu ja maalaaminen oli hänelle mieluisa työtehtävä.  

–  Oli haastavaa maalata jotain, mitä en ollut koskaan nähnyt omin silmin. Lähestyin aihetta minulle tutusta kulmasta, eläinten kautta. Yritin myös karsia pois mahdollisimman paljon epäolennaista, koska pienessä tilassa tunnelman aikaan saaminen on vaikeaa, jos yksityiskohtia on liikaa.  

Lassila kertoo maalanneensa kortista monta luonnosta, ennen kuin se sai nykyisen muotonsa.  Eläinaiheet ovat Lassilalle läheisiä jo hänen omista korteistaan, joihin hän on maalannut kotimaisia eläimiä. 

– Tarkat mitat tuottivat minulle hieman vaikeuksia, sillä yleensä maalaan aika vapaasti. Viimeiseen versioon oli sitten lopulta pakko tyytyä, vaikka olisin voinut vielä jatkaakin aiheen tutkimista.  

– Maalatessani tunsin läheisyyttä seimen pienen perheen kanssa. Mietiskelin myös, miltä tämän päivän pakolaisperheistä tuntuu, millaista on synnyttää lapsi pakosalla, vieraalla maalla ja ilman kotia.  

Akvarelli – kuin lahja Jumalalta 

Kortti on tehty herkällä akvarellitekniikalla, joka vaatii omanlaisen rauhan. Se ei onnistu kiireisessä mielentilassa.  

– Vesiväritekniikka on kuitenkin tavallaan vielä palkitsevampi onnistuessaan, sillä se voi synnyttää taianomaisia tunnelmia. Akvarellin avulla pääsen lähemmäksi tunnetta Luojasta, kosketukseen siihen suureen Luojaan, jolta olen elämänlahjani saanut. Akvarellin maalaaminen tuntuu parhaimmillaan vastavuoroiselta: annan jotain itsestäni, mutta saan myös antautua vastaanottamaan. 

Joulun odotuksesta iloa syksyyn 

Lassila kertoo, että juuri joulu pelastaa muutoin pimeän syksyn, ja hän odottaa sitä joka vuosi yhtä innoissaan. Työn alla on juuri nyt oman joulunäyttelyn suunnittelu ja valmistelu.  

– Joulun avulla kesästä luopuminen on helpompaa. Joulun jälkeen voi taas alkaa odottaa uutta kesää ja näin elää valosta valoon. 

Lassila on koulutukseltaan taiteen maisteri. Hän kertoo aina piirtäneensä ja maalanneensa eli kuvataide on ollut hänen tapansa nähdä ja ymmärtää elämää. Lähiluonto on hänen suurin inspiraationsa. 

– Näen myös maisemia, tunnelmia ja esimerkiksi ihmisiä maalauksina. Joskus käy kuitenkin niin, että visio katoaa kesken työn. Silloin maalaamisesta tulee vaikeaa. On parempi odottaa, että sisäinen kuva taas selkenee. 

Nykyään Lassilalla ei ole kovin paljon aikaa maalaamiselle, sillä hän tekee paljon erilaista keramiikkaa: käyttökeramiikkaa ja erilaisia veistoksia.

Osta joulukortti tästä hintaan 2,50.

PipPipliaseuran joulukortti 2021

Avainsanat: