AJANKOHTAISTA, YLEINEN |

Jumalan luomat

Vammaisten ihmisten asema afrikkalaisissa yhteiskunnissa on usein karu, keskimäärin vain kaksi prosenttia saa mahdollisuuden käydä koulua. Vammaisuuteen liittyy paljon uskomuksia ja myyttejä, ja vammaisia perheenjäseniä voidaan hävetä ja piilotella. Vammaisuus saatetaan nähdä myös kirouksena.

– En ymmärrä miksi juoksette minua karkuun, en ymmärrä miksi katsotte minua alaspäin, en ymmärrä, miksi välttelette minua. Miksi, miksi, miksi? Tällaiseksi synnyin. Kun Jumala loi minut, hänen suunnitelmansa oli luoda minut tällaiseksi… Olen ihminen kuten te muut… Miksi katsotte minua kadulla halveksivasti? Nuori mies laulaa yleisönään työpajan muut osallistujat.

Yksi toisensa jälkeen liittyy kertosäkeeseen: – Miksi, miksi, miksi..?

Mies on Dennis Ongei, 26-vuotias kokemusasiantuntija. Hän laulaa myös muita lauluja, joiden viestien pitäisi olla itsestäänselvyyksiä kaikille ympäri maailmaa. Näin ei kuitenkaan ole vielä. Ongei aloittaa uuden laulun.

– Ihminen, ei vammainen… minullakin on oikeuksia…

Kehitysvammaisia solvataan ja hyväksikäytetään

Ongei on Kenian kehitysvammajärjestön jäsen, ja hiv-työn toimiston ja Kenian ja Suomen Pipliaseurojen järjestämän työpajan osallistuja. Järjestö tukee ja kouluttaa
kehitysvammaisia ihmisiä tukeakseen heidän itsetuntoaan, omanarvontunnettaan ja kykyjä pitää puoliaan.

– Kehitysvammaisia ihmisiä solvataan kadulla ja seksuaalinen hyväksikäyttö on yleistä. Minibussien rahastajat antavat joskus takaisin liian pienen vaihtorahan,
Ongei kertoo.

Mutta hän mainitsee myös edistysaskelista Keniassa. – Vammaisten ihmisten oikeuksien huomioiminen on parantunut sosiaalityön, poliisin ja oikeuslaitoksen parissa. Toisaalta tilanne vaihtelee suuresti eri puolilla maata. Haasteita on edelleen paljon sekä kaupungeissa että kylissä.

– Kehitysvammaisena henkilönä on vaikea saada töitä, Ongei lisää. Hän näyttää minulle kaunista helmiketjua, jonka on punonut.

Niitä myymällä Ongei voi ansaita elantoaan. Ongei on myös ollut kokemusasiantuntijana Malawissa, missä hän oli kertomassa hivistä ja aidista sekä ihmisoikeuksista eri vammaisryhmille.

Haastattelun lopuksi kysyn Ongeilta työpajasta. Hän kertoo pitäneensä erityisesti Laupias samarialainen -näytelmästä, jonka kenialaiset vapaaehtoiset esittivät. Ongei ei voinut uskoa näkemäänsä papin jättäessä ryöstetyn samarialaisen oman onnensa nojaan. Ongei nautti myös toiminnallisista lauluista.

Dennis Ongeilla on unelma: tulla muusikoksi. Hän kertoo unelmastaan aurinkoinen hymy kasvoillaan.

Ulkoministeriö tukee hiv-työn toimiston työtä kehitysyhteistyövaroista.

Teksti: Matleena Järviö

Lue lisää

Hiv-työ kantanut hedelmää
Piplia-lehti 3/17
Ulkoministeriön tuki hiv-työlle jatkuu
Osaako sokea henkilö laulaa? Asennemuutos mahdollistaa ja luo uutta