AJANKOHTAISTA |

Raamattuja kaivataan vaikeissa olosuhteissa

Ulkomaiset Pipliaseurat raportoivat, että raamatuntekstien levikki on kasvanut niillä alueilla, joilla kristityt elävät vaikeissa olosuhteissa.

Viimeaikaiset uutiset ja tilastot osoittavat, että kristinusko on yksi maailman vainotuimmista uskonnoista. Joissain maissa kristittyjen elämä on viime vuosina muuttunut niin vaikeaksi ja vaaralliseksi, että monet ovat jättäneet kotimaansa. Ilmassa on myös pelko siitä, että kristinuskon syntypaikat jäävät kokonaan vaille kristittyjä asukkaita.

Pipliaseurojen maailmanlaajuinen raamatuntekstien levikki vuonna 2012 nousi kuusi prosenttia vuodesta 2011, 381 miljoonasta 405 miljoonaan. Kokonaislevikistä 32,1 miljoonaa oli koko Raamattuja, mikä vastaa vuoden 2011 ennätystä Raamattujen levikissä.

tilastoSyyria, Irak, Egypti, Intia, Laos ja Nigeria ovat niiden maiden joukossa, joissa kristinusko on ollut ahtaalla. Kyseisissä maissa raamatuntekstien levikki on kuitenkin samaan aikaan kasvanut huomattavasti.

Raamattu kaikkien ulottuville

Yhtyneiden Raamattuseurojen pääsihteeri Mihael Perreau kertoo olevansa erityisen rohkaistunut raamatuntekstien kysynnän kasvusta alueilla, joissa kristityt elävät vaikeissa oloissa.

Maallistumisen ja kristittyihin kohdistuvan vainon keskellä on sydäntälämmittävää nähdä, että Jumalan sanaa etsitään, kaivataan ja vaalitaan yhä enemmän.

Painettujen tekstien levikin ohella myös digitaalisten raamatuntekstien kysyntä  on kasvanut. Pipliaseurat ovat vastanneet tarpeeseen ja luoneet digitaalisen Raamattukirjaston, jossa on satoja erikielisiä raamatuntekstejä. Ne ovat luettavissa internetissä ja erilaisten sovellusten avulla älypuhelimissa. Digitaalisen välineiden kautta miljoonat ihmiset eri puolilla maailmaa voivat lukea Raamattua myös alueilla, joilla on vaarallista lukea painettua kristillistä kirjallisuutta.

Pipliaseurojen tehtävänä on saattaa Raamattu kaikkien niiden ulottuville, jotka sitä haluavat.

Lohtua Lähi-itään

Eniten raamatuntekstien levikki on kasvanut sodan repimässä Syyriassa, jossa paikallinen Pipliaseura on jakanut raamatuntekstejä kahdeksan kertaa enemmän vuonna 2012 kuin edeltävänä vuonna. Suurin osa kasvusta johtuu kalentereista ja kirjasista, joissa on joulun ja pääsiäisen ajan raamatuntekstejä.

Libanonin Pipliaseura vastaa pipliaseurojen työstä Syyriassa. Pääsihteeri Mike Bassous kertoo tilanteen olevan haastava.

Syyrian kristityt elävät valtavan paineen alla ja tarvitsevat rohkaisua vaikeissa oloissa. Pipliaseura tekee kovasti työtä, jotta raamatuntekstejä riittää kaikille tarvitseville. Siksi työ on keskittynyt pienempiin raamatunosiin, joita voi painattaa nopeasti ja kuljettaa helpommin kuin kokonaisia Raamattuja. Valtaosa tekstien jakelusta tapahtuu kirkkojen vapaaehtoisten voimin. He vievät sanaa eri puolille maata kaikille, jotka sitä tarvitsevat.

Syyrian itäisessä naapurimaassa Irakissa raamatuntekstien levikki on myös ollut voimakkaassa kasvussa. Vaikka valtaosa Irakin kristityistä on lähtenyt maasta, 330 000 irakilaisen kristityn vähemmistö tarvitsee tukea ja rohkaisua. Viime vuonna kasvua raamattujakelussa oli 57 % edellisvuoteen verrattuna.

anu_Infographics-final_UK_anu3_syyriaHuolimatta Egyptissä elävien kristittyjen vaikeasta tilanteesta raamatuntekstien levikki nousi viime vuonna 25 %, mikä tarkoittaa yli 2,8 miljoonaa jaettua raamatuntekstiä. Syyrian tavoin Egyptissä raamatuntekstien levikin painopiste on ollut tekstikirjasissa ja -lehtisissä, joita on helppo jakaa ja lukea.

Kun Tahririn aukiolle kokoontui paljon ihmisiä, käytimme tilaisuutta hyväksemme ja jaoimme yksinkertaisia Raamattu-lehtisiä, joissa käsiteltiin mm. Vuorisaarnaa. Maamme kireässä ilmapiirissä ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita hengellisyydestä ja ovat kiitollisia voidessaan lukea Raamatun sanaa toivosta ja rauhasta, kertoo Egyptin Pipliaseuran pääsihteeri Ramez Atallah.

Toivo elää vaikeuksien keskellä

Intiassa elää 71 miljoonaa kristittyä, jotka kohtaavat vaikeuksia tai ovat jopa vaarassa uskonsa vuoksi. Samaan aikaan Intian Pipliaseura raportoi, että raamatuntekstien levikki kasvoi 19 % vuonna 2012. Tällöin 27 miljoonaa raamatuntekstiä löysi tiensä intialaisten kristittyjen käsiin.

Intian tavoin Laosin kristittyjen tilanne on vaikea, mutta raamatuntekstien levikki on kolminkertaistunut vuonna 2012. Huomattava osa levikistä koostui koko Raamatuista ja Uusista testamenteista.

Afrikassa kristittyjen asema on ollut erityisen vaikea Nigerian pohjoisosissa, jossa heitä vastaan on hyökätty, he kärsivät laajamittaisesta syrjinnästä. Myös näillä alueilla raamatuntekstien levikki kasvoi viisi prosenttia viime vuoden aikana.

anu_Infographics-final_UK_anu4

Avainsanat: ,