AJANKOHTAISTA, TIEDOTE, YLEINEN |

Intian kristityt, kielet ja arvot puhuttivat Tampereen raamattutapahtumassa

Tiedote. Kaikilla kiælillä -raamattutapahtuma, Suomen Pipliaseura 17.5.2015

Maailmassa on noin 6 000 tuhatta eri kieltä. Kaikkein vahvin kokemus ja suurin siunaus itselleni raamatunkääntäjänä on ollut tajuta, miten Jumala Baabelin tornin ja kielten hajaannuksen kautta lisäsi mahdollisuutensa ilmentää rakkauttaan ja armoaan vähintäänkin yli 6 000 kertaiseksi. – Kielo Brewis Kaikilla kiælillä -raamattutapahtumassa Tampereella.

Kaikilla kiælillä -raamattutapahtumaa vietettiin kuluneena viikonloppuna Tampereella. Erilaisia tapahtumia viikonlopulle osui sen verran, että puhuttiin jo seurakuntien superviikonlopusta.

Kaikilla kiælillä -tapahtuman yksi keskeinen teema oli Raamattu monikulttuurisessa yhteiskunnassa. Intialaiset vieraat nostivat esiin Intian kristittyjen tilanteen sekä raamatunkäännös- ja näkövammaistyön. Historiallista perspektiiviä saatiin raamattutyön tamperelaisiin juuriin samalla, kun Suomen Pipliaseuran vasta valmistunut historiateos julkistettiin. Lauantaina ohjelmassa oli myös Suomen Pipliaseuran vuosikokous. Raamattutapahtuman päätti sunnuntain Ekumeeninen juhlamessu.

Raamattutapahtuman tilaisuuksien yhteenlaskettu osallistujamäärä oli noin 1 500. Tapahtuman kestoa ja tilaisuuksien määrää oli edellisvuosista vähennetty. – Haluttiin tiivistää ohjelmaa ja tuoda esille selkeämmin muutama keskeinen teema, kertoo Pipliaseuran ohjelmajohtaja Martti Asikainen.

Kaikilla kiælillä -tapahtuman toteuttivat Tampereen seudun seurakunnat, Pirkanmaan Pipliaseura sekä Suomen Pipliaseura. Ohjelmayhteistyötä tehtiin Yhden hinnalla -nuortentapahtuman kanssa.

Näkökulmia monikulttuurisuuteen ja arvoihin

– Kielet ja kulttuurit ovat eläviä ja uusille vaikutuksille alttiita. Samalla sisällön ja muodon sekä pysyvän ja muuttumattoman välillä on jatkuva jännite. Kulttuurien erot ovat rikkaus, joka näkyy tavassa nähdä maailma. Raamatun tulkinta ja käyttö ovat sidoksissa myös arvoihin. Suomessa arvomaailma näkyy mm. siinä, mitkä asiat Raamatusta nousevat keskeisimmiksi, mistä raamatunkohdasta saarnataan usein – tai mistä ei saarnata, totesi Kielo Brewis.

– Kirkon tulisi tarjota omaleimainen vaihtoehto vallitsevalle kulttuurille ja ihanteille, haastoi professori Tarmo Kunnas. – Aineellisuus ja kaupallisuus ovat ihanteina yksipuolisia ja itsekeskeisyydessään tasapainottomia. Kirkon tehtävä on hienostunein ja sivistynein keinoin tuoda tilalle jotain muuta, hän sanoi. Kunnaksen mukaan yhteiskunta tarvitsee jonkin tahon, joka on ehdottoman rehellinen. Rehellisyydelle on tilaus.

Intiassa taistellaan uskonvapauden puolesta

Intian Pipliaseuran pääsihteeri Dr. Mani Chacko toi vahvan viestin kotimaastaan, jossa kristityt kohtaavat monenlaista vainoa ja syrjintää. Hän on huolissaan Intian nykyisen hindu-hallituksen pyrkimyksistä rajoittaa muiden uskontojen toimintaa.

– Hallituksen politiikka painottaa hindulaista uskontoa hyvin fanaattisesti: jos olet intialainen, olet hindu. Jos et ole hindu, et ole intialainen. Tämäntyylinen puhe loukkaa kaikkia vähemmistöuskontojen edustajia, kristittyjä, muslimeja, sikhejä ja muita, sanoi Chacko. Kristityillä hankalin tilanne on Pohjois-Intiassa.

Intian Pipliaseura on vanhimpia pipliaseuroja maailmassa. Kristittyjen osuus maassa on kuitenkin pieni, 2,3 %. Intian väkiluku ylittää nykyään miljardin, josta valtaväestönä ovat hindut, 80,5 %. – Raamatunkäännös tarvitaan ainakin 300 eri kielelle, jotta Raamattu tavoittaisi intialaiset omalla, ymmärrettävällä kielellä, kertoi Chacko. Suomi on mukana rahoittamassa työtä, mistä hän esitti kiitoksensa. Itse käännöstyötä tekevät paikalliset.

Intiassa maailman suurin määrä näkövammaisia

Lauantain Intia-hyväntekeväisyyskonsertissa esiintyi Hanhiniemi–Rauhala M.A.D. Tampereen tuomiokirkko täyttyi musiikista, jota duo esitti rennoin ottein, improvisoiden ja ”kaikkensa antaen”.  Konsertin lipputulot ohjataan suoraan Intian näkövammaisten lasten ja nuorten hyväksi.

Tampereelle olivat saapuneet myös vapaaehtoiset Paul Alex ja Vijo Kurien Intian Keralasta. – Bakerdalen nuorisoliike on Itä-Keralan hiippakunnan aktiivisimpia nuorten toimintaryhmiä. Nuorisotoimintamme on keskittynyt pääasiassa sosiaalisen, diakonisen avun antamiseen, kertoi Alex.

Intiassa asuu maailmassa eniten näkövammaisia, arviolta 12 miljoonaa. Erityisesti maaseudulla näkövammaisia syrjitään ja heidät suljetaan perheen ja yhteisön ulkopuolelle.

Näkövammaisuuteen liittyen Seurakuntien talolla oli järjestetty Pimee cafe, jossa oli mahdollisuus kokea kahvihetki pimeässä.

Suomalaisen raamattutyön juurilla

Tuomiorovasti Olli Hallikainen avasi juhlat viittaamalla suomalaisen raamattutyön tamperelaisiin juuriin. – Tampere oli Suomen Pipliaseuran perustajalle tuttu paikka. Skotti John Paterson antoi sysäyksen alueen elinkeinoelämään vihjaisemalla maanmiehelleen James Finlaysonille Tampereen koskien erinomaisuudesta. Finlaysonin tehtaiden perustaja James Finlayson tuki sittemmin Raamattujen painamista ja niiden levitystä.

Suomen Pipliaseuran toiminnanjohtaja Markku Kotila siteerasi Patersonin ja Finlaysonin kohtaamisia sekä raamattutyön varhaisvaiheiden syntyä Suomessa. Raamattutapahtumassa julkistettiin myös Teemu Kakkurin kirjoittama teos Suomen Pipliaseuran historiasta nimeltä: Raamattuja Suomen kansalle – Suomen Pipliaseuran historia 1812–1947, osa 1.

Kielten moninaisuus konkreettistui myös lauantai-illan Tuomasmessussa, jonka tehtävissä palvelivat kymmenet maahanmuuttajat ja tapahtuman intialaiset vieraat. Sunnuntain Ekumeenisen juhlamessun Tuomiokirkossa toimitti piispa Matti Repo, saarnan piti Dr. Mani Chacko. Aleksanterin kirkossa vietettiin samaan aikaan Perhemessua.

Vuoden kuluttua Pipliaseuran raamattutapahtumaa vietetään Hyvinkäällä.

LISÄTIEDOT

Tampereen seurakunnat
Eva Wäljas, tiedottaja, eva.waljas (at) evl.fi, puh. 050 520 9016

Suomen Pipliaseura
Terhi Huovari, viestintäjohtaja, terhi.huovari (at) piplia.fi, puh. 040 546 9016

KUVAMATERIAALIT

piplia.fi/materiaalit

ESITYKSET

Tarmo Kunnas:
Onko kristinuskosta henkiseksi kotiseuduksi, pdf

Dr. Mani Chacko, two sermons (in English):
We Are One in Christ for Others, pdf
Ascension – A Celebration of the Glory of Humanity, pdf

VIDEOT