TIEDOTE, YLEINEN |

Kaksi eri-ikäistä vierasta eri puolilta maailmaa – yhteisellä asialla

TIEDOTE

Raamatunkääntäjät Pipliaseuran vieraana

Kambodžan, Laosin ja Vietnamin pipliaseurojen pääjohtaja Arun Sok Nhep sekä suomensukuisen mokšan kielen kääntäjä Olga Surdjaeva saapuvat tällä viikolla Suomen Pipliaseuran vieraiksi. He osallistuvat mm. Päivitä Piplia, Jaakob – tapahtumaan Kokkolaan ensi viikonloppuna, 23.–25.5.

Arun Sok Nhep on Kambodžan, Laosin ja Vietnamin pipliaseurojen pääjohtaja, Yhtyneiden Pipliaseurojen (United Bible Societies) konsultti, Kambodžan ja Ranskan kansalainen ja raamatunkääntäjä. Äidinkielensä khmerin lisäksi hän puhuu englantia, ranskaa, laoa, thaita ja ymmärtää myös hepreaa, koinee-kreikkaa ja arameaa.

– Olen oppinut, miten Jumala voi kääntää vaikean jakson elämässä edistämään hänen valtakuntansa työtä. Omassa elämässäni vaikeuksista kasvoi uusi mahdollisuus olla mukana levittämässä Jumalan sanaa, Arun sanoo.

– Meidän tehtävämme ei ole käännyttää ihmisiä, vaan elää uskoamme todeksi sekä auttaa ihmisiä fyysisesti, henkisesti ja hengellisesti, hän jatkaa. – Vaikka Kambodžassa työskentelee monia ulkomaalaisia lähetystyöntekijöitä, suurin vaikutus kristittyjen määrän kasvuun on paikallisten tekemällä työllä.

Lupasin palata auttamaan kansaani

Arun Sok Nhep syntyi 1957 Phnom Penhissä, Kambodžassa buddhalaiseen perheeseen. Kristitty hänestä tuli 17-vuotiaana.

Vuotta myöhemmin Arun pakeni Kambodžasta rajan yli Vietnamiin, kun punakhmerit marssivat Phnom Penhiin. Hän joutui pidätetyksi ja vietti 2 vuotta vietnamilaisessa vankilassa. Vankilavuosinaan Arun antoi lupauksen palata Kambodžaan palvelemaan kansaansa, jos Jumala auttaisi hänet vapauteen.

Vuonna 1977 Arun pääsi Thaimaan kautta turvaan Ranskaan. Ranskassa oleskellessaan hän vastahakoisesti aloitti paikallisen pipliaseuran pyynnöstä Uuden Testamentin kääntämisen khmerin kielelle.

Arun palasi kotimaahansa 1990-luvun alussa, kun tilanne Kambodžassa rauhoittui. Arunin isä oli niiden 2 miljoonan kambodžalaisen joukossa, jotka kuolivat punakhmerien valtakaudella. Palattuaan Arun saattoi khmerinkielisen Raamatun käännöstyön päätökseen. Khmer Standard Version julkaistiin 1997. Käännöstyössä Arun joutui ratkaisemaan monia khmerin kieleen liittyviä rajoituksia, sillä buddhalaisuus ja hindulaisuus ovat voimakkaasti vaikuttaneet kieleen.

Vuonna 1993 saatiin käynnistettyä uudelleen Kambodžan Pipliaseuran toiminta, missä työssä Arunin panos oli tärkeä. Hän oli myös perustamassa Laosin Pipliaseuraa 2001 ja Vietnamin Pipliaseuraa 2004.

Kambodžan 15,2 miljoonasta asukkaasta yli 96 % on buddhalaisia, islamilaisia on 2,1 % ja ainoastaan 1,5 % kuuluu muihin uskontoihin, mm. kristinuskoon.

Tämän kielen Jumala on antanut kansalleni

24-vuotias Olga Surdjaeva on mokšankielen kääntäjä, mokšankielisen raamatunkäännöstiimin jäsen Mordvan tasavallassa ja seurakunta-aktiivi.

Surdjaeva on suorittanut laajasti kielitieteisiin painottuneen fil. kand. tutkinnon Saranskin yliopistossa. – Minulle läheisin ja rakkain kieli on mokšamordva, koska se on lapsuuteni kieli. Olen sanonut ensimmäiset sanani ja ajatellut ensimmäiset ajatukseni mokšaksi. Nuori ammattilainen näkee myös raamatunkäännöstyön merkittävyyden. – Tahdon tehdä tätä työtä, jotta jokaisella mokšalaisella olisi mahdollisuus lukea koko Raamattu sydämensä kielellä, kielellä, joka on hänelle läheisin.

Mordvalaiset ovat suurin Venäjän alueella asuvista suomensukuisista kansoista. Kansa jakautuu kahteen kieliryhmään: mokšalaisiin ja ersäläisiin. Raamattu Suomen Suvulle -hanke vahvistaa suomensukuisten kieliryhmien kulttuurista identiteettiä ja auttaa säilyttämään sukukielet Venäjällä elinvoimaisina. Tänä vuonna on valmistumassa Uusi testamentti mokšamordvaksi.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Arun Sok Nhep
Anne Huoponen, varainhankinnan koordinaattori
anne.huoponen@piplia.fi, puh. 010 838 65 32

Olga Surdjaeva
Seppo Sipilä, käännöstyön johtaja
seppo.sipila@piplia.fi, puh. 010 838 65 14

Kuvat ja lisämateriaali:
Hanna Asikainen, mediasuunnittelija
hanna.asiakainen@piplia.fi, puh. +358 10 838 6535, +358 50 441 5298