Afrikan pipliaseurojen hiv-työn toimisto

Ensimmäinen pipliaseurojen Laupias samarialainen -hiv-ohjelman maahanke käynnistettiin Ugandassa vuonna 2004. Se herätti suurta kiinnostusta ja laajeni nopeasti muihin maihin. Afrikan pipliaseurojen hiv-työn toimisto perustettiin kehittämään ohjelmakonseptia ja materiaaleja. Se myös kouluttaa paikallisia hanketyöntekijöitä sekä koordinoi ja kehittää maakohtaisia hankkeita yhdessä paikallisten pipliaseurojen kanssa.

Nykyään Laupias samarialainen -maahankkeita toimii yli 20 Saharan eteläpuolisen Afrikan maassa. Niiden ansiosta hiv-positiivisten ja heidän perheenjäsentensä syrjintä on vähentynyt seurakunnissa ja muissa yhteisöissä. Laupias samarialainen -hiv-koulutuksiin osallistuneet ovat perustaneet järjestöjä ja vertaistukiryhmiä. Ennen kaikkea ne kirkot ja seurakunnat, jotka yli 20 vuotisen hiv-valistuksenkin jälkeen ovat kieltäneet ongelman keskuudessaan, ovat vihdoin havahtuneet vastuuseensa.

Professori Elishiba Kimani luennoi Hiv-työn toimiston järjestämässä gender-koulutuksessa Keniassa.

Professori Elishiba Kimani luennoi Hiv-työn toimiston järjestämässä gender-koulutuksessa Keniassa.

Hiv-koulutusmateriaali painottaa tasa-arvoa

Hiv-työn toimisto pyrkii yhdessä kumppaneittensa kanssa jatkuvasti kehittämään Laupias samarialainen -ohjelmakonseptia. Sisältö on rakennettu niin, että sen sanoma mahdollisimman hyvin tavoittaisi erilaisia yleisöjä. Esmerkiksi nuorille on oma Kanna vastuusi -osio. Printatut materiaalit ovat saatavilla englannin ja ranskan pistekirjoituksella.

Materiaaleissa ja koulutuksissa tosiasioita ei kierrellä. Miten huomioida se, että Afrikassa hiv leviää useimmiten heterosuhteissa –  johtuen esimerkiksi rinnakkaisten seksuaalisuhteiden yleisyydestä? Entä kuinka puhua ihmisille ympäristössä, jossa epätasa-arvon vuoksi naisten itsemäärämisoikeus ja neuvottelumahdollisuudet (turvallisesta) seksistä ovat usein heikot?  Vaikeisiinkin teemoihin pyritään tarttumaan rohkeasti ja realistisesti. Hiv-työn toimisto pyrkii varmistamaan, että kouluttajilla on itsellään sekä riittävä ymmärrys esimerkiksi gender-asioista että myös taito hyödyntää materiaaleja eri näkökulmista.

”Afrikkalaiset perinteet suosivat miehiä – eivät naisia”

Hiv-työn toimiston kolmihenkinen henkilökunta on yhdessä pipliaseurojen hankekoordinaattorien ja ulkopuolisten yhteistyökumppanien kanssa kehittämässä neliosaista dvd-sarjaa Rakkaus, seksi ja avioliitto. Tarinoihin on helppo samaistua. Esimerkiksi sarjan ensimmäinen osa, Afrikkalaiset perinteet suosivat miehiä – eivät naisia, kuvaa leskeksi jääneen äidin kamppailua tulevaisuudestaan ja omaisuudestaan miehensä sukulaisia vastaan.

Elokuvat, kuten muutkaan koulutusmateriaalit, eivät tarjoa valmiita vastauksia, vaan niiden tarkoitus on saada koulutuksiin osallistuvat pohtimaan ja keskustelemaan. Metodi perustuu afrikkalaiseen tarinankerronnan perinteeseen ja tosielämään. Materiaaleissa tasa-arvo on vahvasti läsnä, mutta näkökulma on afrikkalainen.

Margaretin positiivinen elämä

Margaret, kahdeksan lapsen äiti, kertoo videolla selviytymistarinansa.

HIV-OHJELMA MAATASOLLA
HIV JA AIDS TIETOA
  • Hankemaita on yli 20. Suomen ulkoministeriö tukee Hiv-työn toimiston lisäksi työtä Norsunluurannikolla, Burundissa ja Malawissa.
  • Ruotsin, Norjan ja Tanskan valtioilliset kehitysapuviranomaiset tukevat hankkeita mm. Etiopiassa, Kamerunissa, Keniassa, Sambiassa, Togossa ja Ugandassa.
  • Pipliaseurat Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista ovat mukana Laupias samarialainen hiv-ohjelmassa.
  • Ohjelman ohjausryhmän jäsenet ovat Etiopian, Kamerunin, Tansanian, Suomen ja Norjan Pipliaseuroista.
  • Kaikki ohjelmamateriaalit ovat saatavilla englanniksi, ranskaksi ja näiden kielten pistekirjoituksella. Lisäksi materiaalit on käännetty lukuisille paikalliskielille eri puolilla Afrikkaa. Kuurojen, sokeiden ja lukutaidottomien erityistarpeita huomioivia materiaaleja ollaan kehittämässä.

Iloitsen siitä, että voin itse rohkaista toisia

Epätoivosta iloon ja toimintaan

Huomasin ihmisten kuiskailevan selkäni takana. Minulta tiedusteltiin hämmentävän usein omaa terveyttäni. Mietin, oliko minussa jokin vialla. Eräänä päivänä lankomies tuli luokseni. Akilu, oletko testauttanut itsesi? Tiesitkö, että vaimosi kuoli aidsiin? Järkytyin tiedosta. Samalla ymmärsin syyn ihmisten kummalliseen käytökseen. Lankoni kertoi, että vaimoni oli tiennyt olevansa hiv-positiivinen jo naimisiin mennessämme.

Työpaikalla uskouduin pomolleni toivoen, että hän pitää asiani salassa. Vakuutin olevani yhtä työkykyinen kuin ennenkin. Esimieheni ei uskonut minua, vaan antoi lopputilin. Siitä lähtien koin olevani muukalainen, meninpä minne hyvänsä. Myös ystävät hylkäsivät minut.

Myöhemmin minusta tuli myös Rakkautta kaikille -järjestön perustajajäsen. Järjestöömme kuuluu nyt 300 jäsentä, jotka kaikki ovat hiv-positiivisia. Etiopian Pipliaseuran antaman koulutuksen turvin järjestämme Laupias samarialainen -työpajoja Addis Abebassa sekä tarjoamme vertaistukea kaikille sitä tarvitseville. Yritämme myös hankkia esim. ompelukoneita ihmisille, jotka ovat työttöminä.

Olen avioitunut uudelleen ja meillä on vaimoni kanssa pieni lapsi. Iloitsen siitä, että voin itse rohkaista toisia, antaa toivoa heille, jotka kokevat kadottaneensa kaiken, kertoo etiopialainen Akilu Yohannes.

Contacts_MFA_09_UMlausekeFIrgb