Bolivia

Vaikka laki takaa omakielisen kouluopetuksen, kaikissa oppiaineissa ei ole riittävästi vastaavia opetusmateriaaleja. Tähän tarpeeseen vastaa Bolivian Pipliaseuran toteuttama aimarankielinen lukutaitohanke.

Lukutaitokirjat huomioivat kulttuurin

Juuri tällaista oppimateriaalia tarvitsemme. Kouluissa aimarankielisestä materiaalista on suuri pula. Pipliaseuran työkirjat ovat tervetulleita. Valmistakaa kirjoja myös jatkotasolle, vetoaa Wilma Suzana Moyo, opettaja Huanucan alakoulusta.

Laadukkaat ja värikkäät kirjat koulutarvikkeineen on toivotettu tervetulleiksi aimarayhteisöissä, ja kouluissa oppimateriaali on otettu suurella kiitollisuudella vastaan. Opettajilta saadun palautteen perusteella lukutaitomateriaalia tarvitaan myös vaativampaan opiskeluun sekä muille alkuperäiskielille.

Kouluopetukseen kuuluu myös uskontokasvatus. Lukutaitohanke yhdistää koulun uskontokasvatuksen ja lukutaidon oppimisen aimaran kielellä. Lukutaitokirjasten kuvat esittävät lapsille tuttuja eläimiä, kasveja ja esineitä. Sivun alalaitaan on painettu raamatunjae, jossa mainitaan sama asia.

Bolivian Pipliaseura jakaa lukutaitomateriaalia aimarankielisiin kouluihin Andeilla.

Työtä oman kansan hyväksi

Raamatunkääntäjä, pastori Carlos Huaynoca kertoo videolla työstään, jota hän tekee oman kansansa, aimaroiden hyväksi.

Tietoa Boliviasta
Tietoa lukutaitohankkeesta
  • 10 miljoonaa asukasta, yli 30 etnistä ryhmää
  • pääkielet espanja, ketšua, aimara ja guarani
  • 1 miljoonaa aimaran puhujaa, keskimäärin 30 % lukutaitoisia omalla kielellään
  • vuodesta 2010 alkaen espanjan rinnalle sallittu koulukieleksi myös paikallinen kieli

 

Haluan oppia vielä paljon uusia asioita

Calixto, koululainen Gualberto Villaroelin koulusta, Andeilla

Koulussa harjoittelemme lukemaan ja kirjoittamaan aimaraa. Työkirjassamme on kuvia tutuista eläimistä kuten peltopyistä. Samoja lintuja näkyy meidän viljapelloilla. Minusta on hauskaa oppia kirjoittamaan peltopyy ja muiden eläinten nimiä. Olen oppinut jotain myös Jumalasta ja siitä, miten hyvä Hän on. Kotona äiti sanoi, että juuri Jumalan hyvyyden ansiosta me elämme. Olisipa mukava saada lisää tällaisia kirjoja, sillä haluan oppia vielä paljon uusia asioita.