AJANKOHTAISTA, YLEINEN |

Lapsen oikeuksien päivä 20.11.

Marraskuun 20. päivänä vietetään Lapsen oikeuksien päivää. Tänä vuonna teemana on lapsen oikeus leikkiin. Vuonna 2014 YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää 25 vuotta, ja teemapäivä on laajentunut kokonaiseksi lapsen oikeuksien viikoksi.

Kaikilla lapsilla on sopimuksen 31. artiklan mukaisesti oikeus lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan. Se tarkoittaa myös yhteistä osallistumista ja harrastamista. Kaikki lapset ovat ensisijaisesti lapsia.

Lapset oppivat leikkien

Pipliaseura tekee kansainvälisesti työtä ihmisarvon ja ihmisoikeuksien puolesta. Tähän kuuluu myös lasten oikeus oppia kirjoittamaan ja lukemaan omalla kielellä. Koulutus on mahdollista vain, jos lapsella on oikeus olla lapsi.

Lapset ovat luontaisesti aktiivisia ja myös oppivat leikkien.

Arvosta lapsia ja lapsuutta – nosta lippu salkoon!

Teemapäivä ja -viikko kutsuu arvostamaan lasta ja lapsuutta myös nostamalla lipun salkoon. Päivästä halutaan virallinen liputuspäivä. Sisäministeriö on jo kehottanut valtion virastoja ja laitoksia liputtamaan Lapsen oikeuksien päivänä, ja suosittelee samaa kaikille muillekin.

Liputuksella halutaan edistää lapsen oikeuksien tuntemista ja tehdä näkyväksi lasten hyväksi tehtävää työtä.

Liputtaa voi myös sosiaalisessa mediassa: liitä liputuspäivän merkki Facebook-profiiliisi.


Kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää vietetään YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen (20.11.1989) kunniaksi. Päivän tarkoituksena on tuoda esiin sopimusta sekä herättää keskustelua lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista meillä ja maailmalla.

Aiheesta lisää

Lapsen oikeudet, FB
Lapsiasia.fi – Lasten oikeuksien päivä
Lastensuojelun Keskusliitto – Lapsen oikeuksien sopimus 25 vuotta
Suomen Unicef – Lapsen oikeuksien sopimus 25 vuotta
Suomen YK-liitto
Universal Children’s Day