AJANKOHTAISTA, YLEINEN |

Lempeitä lampaita ja vastasyntyneen ihmettelyä

– Minulle oli tärkeää kuvata se hetki, kun Joosef ja Maria saavat pienen lapsen syliinsä. Hetki, joka on tuttu jokaiselle vanhemmalle – ensikatse ja kohtaaminen, siteen syntyminen lopuksi ikää. Siinä on jotain hyvin inhimillistä ja samalla pyhää, sanoo Katri Kirkkopelto.

Moni Pipliaseuran asiakas on ihastellut erityisesti kortin sympaattisia ja lempeäkatseisia lampaita.

– Jouluseimi on klassinen kuva-aihe. Siksi halusin tuoda myös eläimiin sellaista ilmettä, joka henkii rauhaa ja harmoniaa.

Kortin muoto vaikutti vahvasti kuvan syntymiseen. Värimaailmalla Kirkkopelto halusi luoda lämpimän tunnelman.

– Kortti aukeaa kuin vanhat alttarimaalaukset tai portti. Tyylillisesti kuva-aiheissa näkyvät myös jugendin tyylivaikutukset, etenkin enkelihahmoissa.

Hain rauhallista ja seesteistä tunnelmaa, jota symmetrinen sommitelma tukee.

Joulun ei tarvitse olla täydellinen

Katri Kirkkopelto tunnustaa olevansa jouluihminen. Mitään stressiä hän ei jouluvalmisteluista kuitenkaan ota. Kaiken ei tarvitse olla täydellistä.

– Minulle tärkeintä joulussa ovat läheiset ihmiset, hyvä ruoka, yhdessäolo ja kiireettömyys. Kaikkien nurkkien ei tarvitse olla tiptop, eikä kaiken tarvitse olla itse tehtyä ja leivottua.

Monessa perheessä jouluperinteet usein muuttuvat lasten kasvettua. Löydetään uusia yhteisiä tapoja viettää joulua yhdessä.

– Meillä ei oikeastaan ole enää jouluruokaperinteitä, vaan jokainen saa toivoa mieliruokiaan joulupöytään. Joulupöytämme näyttääkin yleensä aika mielenkiintoiselta. Lahjojen antaminenkin on edelleen jännittävää, vaikka joulupukki käykin enää vain jättämässä lahjat kuusen alle.

Hitaasti hyvää tulee

Joulukortin lempeän lämpimän tunnelman aistii. Katri Kirkkopelto kertoo usein myös kirjoittavansa tarinat itse kuvittamiinsa lastenkirjoihin. Tällöin kuvan ja tekstin vuoropuhelu sujuu saumattomasti.

Kirkkopelto toteaakin, että termi kuvakirjailija kuvaa hänen työtään parhaiten.

– Haluan pohtia rauhassa valoja, varjoja, värien tunnelmia ja hahmojen ilmeitä ja eleitä. Hidas tekeminen on myös vastapainoa tälle kiihtyvätahtiselle ajalle.

Nyt hänen työpöydälleen on palannut Molli-kirjojen hahmo, jonka uuden tarinan kautta pohditaan erilaisuutta, toiseutta, hiljaisuutta, erimielisyyttä ja sopua.

– Jokainen uusi kirja ja työ ovat aina matka johonkin uuteen maailmaan, joka selviää vasta työn valmistuttua. Kirkkopelto summaa.

Teksti: Tuija Numminen

Lue lisää

Piplia 4/17
Kaimana pyhimys
Suomalainen joulu on keskellä koptien paastoa