Tutustu artikkeleihin, perustietoihin, kaikkiin videoihin ja Powerpoint-esityksiin ja suunnittele oma, työtäsi palveleva kokonaisuus tai tutustu seuraaviin vinkkeihin. Lataa materiaalit omalle koneellesi. Materiaalit löytyvät täältä.
Ideoita kirkkokahveille ja tapahtumiin
Tarvitset läppärin, dataprojektorin ja kaiuttimet.
- Katsokaa johdannoksi lukutaitoteemaan video ”Muutosvoimana lukutaito”
- Kysy videon jälkeen yleisöltä esimerkiksi: Millaisia ajatuksia video herätti? Milloin itse opit lukemaan? Mitä luit ensin?
- Näytä ”Lukutaitoa naisille Afrikassa” –lukutaitohanketta esittelevä Powerpoint-esitys. Se sisältää perustiedot lukutaitotyöstä sekä opettajien ja oppilaiden kommentteja Keniasta, Malawista ja Tansaniasta. Esimerkit kertovat työn merkityksellisyydestä.
- TAI kerro pipliaseurojen lukutaitotyöstä yhden konkreettisen esimerkin kautta, Malawista, näyttämällä ”Opetan lukutaitoa omalla kielelläni – lomwenkieliset lukutaito-opettajat kertovat työstään” Powerpoint-esityksen.
Ideoita pienryhmätyöskentelyyn
Tarvitset läppärin, dataprojektorin ja kaiuttimet.
- Katsokaa johdannoksi ”Muutosvoiman lukutaito” -lyhytvideo
- Pariporina: muutamin kysymyksin esim. milloin ja miten opit itse lukemaan, mitä luit ensin. Mikä merkitys sinulle oli lukutaidon oppimisella alkumetreillä? Kootkaa yhteisesti.
- Näytä Powerpoint-esitys malawilaisesta Njokan perheestä, jonka kautta avautuu ikkuna myös Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelmaan. Sisältää myös keskustelukysymyksiä.
- Njokan perheeseen liittyvän esityksen muistiinpanosivut.
Varalle
- Kevennykseksi ”Arvaa ellet tiedä – Leikkimielinen tietovisa Lukutaito-ohjelman maista”
- Toiminnallinen työskentely lukutaidon hyödyistä
- Ainoa, joka ei päässyt kouluun – lyhytvideo Wini Magawasta, Tansaniasta
Ideoita lasten ja nuorten kanssa työskentelyyn
- Päivänavaus alakouluun, perhekerhoon tai lasten leirille: A,B,C -opiskelua lapsena ja aikuisena
- Päivänavaus yläkoulu, lukio: Unelmia kannattaa vaalia
- Lasten koulumatka -pelilauta ja siihen liittyvät peliohjeet sekä peliin liittyvät lyhyet kertomukset; Lasten elämää, neljä tarinaa malawilaislapsista
- Toiminnallinen työskentely pienten näytelmien äärellä, pohdiskelukysymysten kera.
- Lukutaito-opetuksen merkitys nuorille ja aikuisille
- Toiminnallinen työskentely: Lukutaidon hyödyt
- Lukutaidosta pähkinänkuoressa -Powerpoint-esitys kertoo perusasioita aikuisten lukutaidosta ja -taidottomuudesta, sisältää myös kysymyksiä.
- Meruna Jonathan ja Nature Alick -kaksi nuorta Malawista kertovat omin sanoin ja kuvin elämästään. Powerpoint-esitys sisältää myös vinkkejä nuorten elämästä keskusteluun.
- Arvaa ellet tiedä -leikkimielinen tietovisa lukutaito-ohjelman maista
Työskentelyt ja keskustelukysymykset:
- Toiminnallinen työskentely pienten näytelmien äärellä lukutaito-opetuksen merkityksestä. pohdiskelukysymysten kera. Sopii myös aikuisille.
- Toiminnallinen työskentely lukutaidon hyödyistä. Sopii myös aikuisille.
- Lukutaidosta pähkinänkuoressa -Powerpoint-esitys kertoo perusasioita aikuisten lukutaidosta ja -taidottomuudesta, sisältää myös kysymyksiä
- Raamatunkäännöstyö ja lukutaito-opetus, työtä koko ihmisen hyväksi. Artikkeli keskustelukysymyksineen.
Hartaus- tai raamattumietiskelyaineistot
Hyödynnä Tässä olen -raamattumietiskelyjä jokaiselle päivälle. Aloita kokoontuminen kyseisen päivän raamattumietiskelyllä.
Tässä olen on päivittäiseen eläytyvään raamatunlukuun ja mietiskelyyn kutsuva materiaali, jota julkaistaan adventista 28.11.2021 alkaen joka päivä Raamattu.fi:ssä ja Piplia-sovelluksessa.
Jaksoja on kerrallaan näkyvissä kaksi viikkoa. Somessa jaettavana versiona täällä.
Lue lisää aiheesta: raamattu.fi/tassaolen
Mietiskelyistä on tehty myös kolme podcast-jaksoa. Pappi Kalevi Virtanen ja uskontodialogin asiantuntija Pekka Y. Hiltunen avaavat podcastsarjassa ajatuksiaan kristillisestä mietiskelystä. Mukana toimittaja Eriikka Käyhkö. Nämä sopivat myös jaettavaksi seurakunnan somekanaviin. Jakso-linkit erikseen Spotifyissa ja Spreakerissa .
- Lisätietoa: Satu Toukkari, satu.toukkari(at)piplia.fi