Muutosvoimana lukutaito: Viestijät

Miksi lukutaitotyötä kannattaa tehdä ja miksi siitä kannattaa kertoa?

Kun jollekin kielelle käännetään ensimmäistä kertaa Raamattu, se on usein yksi ensimmäisistä sille kielelle tehdyistä kirjallisista teoksista. Ensimmäisen käännöksen yhteydessä luodaan usein myös kirjakieli, jota kukaan ei ole aikaisemmin käyttänyt. Samalla syntyy tarve opettaa ihmisiä lukemaan omaa kieltään.  

Useimpien vähemmistökielten puhujat käyvät koulua maan valtakielellä, ja tutkimukset osoittavat, että oppimistulokset ovat vaihtelevan kehnoja. Maailmassa on esimerkiksi yli 600 miljoonaa käytännössä luku- ja kirjoitustaidotonta lasta, jotka ovat käyneet peruskoulua. Jos alkeis- ja esiopetusta annetaan kielellä, jota kotona ei puhuta, voivat perustaidot jäädä todella heikoiksi. 

Raamatunkäännöstyön myötä äidinkielinen lukutaito-opetus voi alkaa, ja Pipliaseurat tekevätkin lukutaitotyötä monessa paikassa, missä raamatunkäännös on uusi tai vielä valmisteilla. Pipliaseurojen Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelman tavoite on toteuttaa lukutaito-ohjelmaa viidessä Afrikan maassa, 13 vähemmistökielellä. Aineistossa esiin nousevat erityisesti Kenia, Malawi ja Tansania. 

Mitä seurakunnassa voi tehdä?

Käytä esimerkiksi valmiita artikkeleita, jotka kertovat lukutaitotyön merkityksestä ja avaavat ihmisille sitä hyvää, jota kirkon kautta tehdään maailmalla. Ajankohtaisia päiviä materiaalien jakoon ovat esimerkiksi:

  • 21.2.2022 Kansainvälinen oman äidinkielen päivä
  • 9.4.2022 Agricolan päivä
  • 10.4.2022 Raamattusunnuntai, Pipliaseuran virallinen kolehtipyhä, jolloin kolehti kerätään lukutaitotyölle
  • 8.9.2022 Kansainvälinen lukutaitopäivä
  • 24.10.2022 Ekumeeninen rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivä

Oman seurakunnan lehteen ja paikallislehtiin voisi tarjota esimerkiksi juttupohjaksi tai jakaa sellaisenaan seurakunnan verkkosivuilla tai sosiaalisen median kanavissa:

Jos tarvitse kuvia painokäyttöön, ole yhteydessä Satu Toukkariin, satu.toukkari(at)piplia.fi

Kolehti ei ole rahankeräystä, vaan jatkoa rukoukselle

  • Kolehti on lahja, mahdollistaja ja  koko kirkon yhteinen asia. Yhdessä saadan paljon aikaan, vaikka yksittäinen summa olisikin pieni. On hyvä muistaa, että jokainen seurakuntalainen saa olla mukana, vaikka ei olisi antaa rahaa. Rukous asian puolesta on yhtä tärkeää, mahdollistaa yhteiseen hyvään osallistumisen. Kaikki erityinen aineisto kolehtiviestinnän tueksi  on täällä. Somekuvia ja videoita voi ladata omalle koneelle tästä.
  • Lyhytvideo jaonkielisten lukutaitoluokasta Malawista sopii esimerkiksi näytettäväksi kolehdin yhteydessä kirkossa tai jumalanpalveluksen ennakkomainontaan.


Mistä hartausmateriaalia seurakunnan somekanaviin:

Tässä olen on päivittäiseen eläytyvään raamatunlukuun ja mietiskelyyn kutsuva materiaali, jota julkaistaan adventista 28.11.2021 alkaen joka päivä Raamattu.fi:ssä ja Piplia-sovelluksessa.

Jaksoja on kerrallaan näkyvissä kaksi viikkoa. Somessa jaettavana versiona täällä.

Lue lisää aiheesta:  raamattu.fi/tassaolen

Mietiskelyistä on tehty myös 3 podcast-jaksoa. Pappi Kalevi Virtanen ja uskontodialogin asiantuntija Pekka Y. Hiltunen avaavat podcastsarjassa ajatuksiaan kristillisestä mietiskelystä. Mukana toimittaja Eriikka Käyhkö. Nämä sopivat myös jaettavaksi seurakunnan somekanaviin. Jakso-linkit erikseen Spotifyissa ja Spreakerissa .

 


Kaikki tausta-aineisto lukutaitotyöhön on koottuna täällä. Voit myös ladata sieltä omalle koneellesi videotiedostot.

Kysy tarvittaessa lisää: Satu.toukkari(at)piplia.fi