AJANKOHTAISTA, YLEINEN |

Näemme nyt ihmisen

– Laupias samarialainen -ohjelma on opettanut minua kuuntelemaan. Ennen ajattelin itse tietäväni, mikä ihmisille on hyväksi. Nyt osaan paremmin kohdata heidät ja nähdä heidän elämäntilanteensa kokonaisvaltaisesti, kertoo Lynner Orengo.

Hän on kenialainen sairaanhoitaja, joka on koulutettu tavoittavaan terveystyöhön yhteisöissä. Koulutus perustuu perinteiseen ajatukseen, jossa sairaanhoitaja on aktiivinen toimija, ja yhteisön jäsenten odotetaan ottavan onkeensa sairaanhoitajan ohjeistukset. Orengo on toiminut yhteisötyöntekijänä vuodesta 2005. Kenian Pipliaseuran Laupias samarialainen -hiv-ohjelman koordinaattori hänestä tuli vuonna 2012.

Tasa-arvo ja hiv

Sukupuolten välinen epätasa-arvo ja perinteinen mieskuva lisäävät hivtartuntoja. Usein mies päättää yksin seksistä parisuhteessa, ja useat samanaikaiset seksisuhteet voivat olla hyväksyttyjä miehille. Käyttäytymismallit siirtyvät miehiltä aikuistuville pojille. Hiv-positiivinen nainen tuomitaan usein moraalittomana, vaikka hänen vaikutusmahdollisuutensa tartunnan ehkäisyyn voivat olla minimaaliset.

– Ennen pastorit keskittyivät ihmisten synteihin ja tuomitsemiseen. Mutta olen huomannut, miten Laupias samarialainen -ohjelma on muuttanut pastorien suhtautumista ihmisiin. Pastorit ovat oppineet asettumaan seurakuntalaisten asemaan, ja näkevät paremmin eri asioiden, mm. epätasa-arvon, vaikutuksen ihmisten elämään. Pastoreista on tullut empaattisempia ihmisiä kohtaan, toteaa Orengo.

Kristityt ja muslimit yhdessä

– Meillä on Länsi-Keniassa islaminuskoisia vapaaehtoisia. Ensin ajattelimme, ettei Kenian Pipliaseura voi tehdä yhteistyötä heidän kanssaan, mutta ymmärsimme pian tarvitsevamme heitä. Myös muslimit olivat ensin epäileväisiä, mutta huomasivat ettemme evankelioi heitä. Monet hiv-ohjelmassamme käytettävät Raamatun tekstit ovat myös Koraanissa.

Eri uskontojen edustajat ovat pitäneet arvopohjaista lähestymistapaa tärkeänä ja osallistuneet ohjelmaan eri puolilla Afrikkaa, mm. Norsunluurannikolla ja Etiopiassa.

Teksti: Matleena Järviö

Teksti on julkaistu Piplia-lehdessä 4/2018.

Lue lisää
Kymmenen vuotta hiv-työtä
Blogi: Laupiaana samarialaisena 10-vuotta