AJANKOHTAISTA |

Näkymiä kiinalaiskaupunkien kaduille ja maaseudun kujille

Tulkaa katsomaan, miten täynnä kirkot ovat kaikkialla Kiinassa, kirjakauppias Jiang Yu Chun kehotti Suomen vierailullaan. Meillä on rukoileva ja Raamattuaan rakastava kirkko.

Kahden viime vuosikymmenen aikana kristittyjen määrä on kasvanut Kiinassa voimakkaasti. Yhtenä syynä on lisääntynyt uskonnonvapaus. Kiinan taloudellinen kasvu on nostanut ihmisten elintasoa erityisesti kaupungeissa, mutta ei ole vastannut ihmisten henkiseen tyhjyyteen ja elämän merkityksen kyselyyn.

Monta reittiä kirkkoon

Nuoria tulee kaupunkeihin opiskelemaan ja töihin. Kaupungeissa kristinusko leviää erityisesti koulutettujen nuorten aikuisten parissa. Nuoret löytävät tiensä kirkkoihin eri reittejä. Monet nuoret opiskelevat tai ovat työssä ulkomailla jonkin aikaa. Ulkomaanjaksonsa aikana he tapaavat kristittyjä ja saattavat kääntyä itsekin kristityksi. Toiset taas hakevat kotimaahan paluun jälkeen tietoa kristinuskosta ja kirkoista internetin välityksellä.

– Olin opiskelijavaihdossa Australiassa, jossa tutustuin kristittyihin opiskelijoihin. He auttoivat minua paljon ja kutsuivat mukaan seurakuntaan. Tunsin, että minua rakastettiin. Se kosketti ja oli minulle uutta. Palattuani Nanjingiin kuulin joiltakin opiskelutovereiltani, että he kävivät kirkossa. Lähdin mukaan, halusin tietää, mistä kristinuskossa on kyse. Minut kastettiin viime jouluna. Nyt avustan yliopisto-opiskelijoiden raamattupiirin vetämisessä, 23-vuotias Philip kertoo.

– Monilla nuorilla on paljon vaikeuksia, sairauksia, työ- ja opiskelupaineita tai perhehuolia. Vaikeuksiensa keskellä he etsivät tukea kristinuskosta. Joillakin saattaa olla kristillinen perhetausta tai kristittyjä ystäviä, joiden tuella löytyy tie seurakunnan yhteyteen, seurakunnassaan aktiivisesti toimiva Zhang Dan Dan sanoo.

– Itse tutustuin kristinuskoon opiskellessani Etelä-Koreassa. Jotkut paikalliset ystäväni olivat kristittyjä. Kun palasin takaisin Kiinaan, aloin etsiä netin kautta tietoa kirkosta. Menin mukaan erään seurakunnan toimintaan. Ajan myötä halusin kääntyä kristityksi ja minut kastettiin, Dan Dan jatkaa.

Dan Dan kertoo nuorten palvelevan monin tavoin seurakuntansa toiminnassa. Hän itse toimii työnsä ohella vapaaehtoistyöntekijänä Nanjingin St. Paulin seurakunnassa. – Toimin ryhmässä, jossa tavoitamme kristinuskosta kiinnostuneita nuoria. Seurakunnassa on paljon vapaaehtoistyötä nuorille. He voivat palvella eri tehtävissä jumalanpalveluksissa, pyhäkoulun opettajana, vetää raamatturyhmiä tai osallistua näytelmäryhmään.

Nanjingissa opiskellaan teologiaa

– Kiinalaisille kristityille Raamattu merkitsee keskeisintä osaa hengellisellä matkalla. Maaseudulla, jossa seurakunnat kasvavat eniten, on paljon lukutaidottomia kristittyjä. Siksi ihmiset arvostavat pitkiä jumalanpalveluksia, joissa sanaa luetaan ja opetetaan sen merkitystä arjessa. Nämä opetukselliset jumalanpalvelukset vahvistavat ihmisten uskoa, eräs teologian opiskelija kertoo.
– Teologian opiskelu on auttanut minua itseäni ymmärtämään Raamattua kokonaisvaltaisesti.

Opiskelijat kertovat, että maaseutuseurakuntien jäsenet ovat pääasiassa naisia. Miehiä kirkoissa ei juuri näy, sillä miesten vastuulla on elannon hankkiminen perheelle. Miehet ovat työssä pelloilla tai tehtaissa. Naiset puolestaan pitävät kodista ja lapsista huolta sekä osallistuvat ahkerasti seurakunnan toimintaan.

– Naiset ottavat hengellisen tehtävänsä hyvin vakavasti. He rukoilevat paljon perheittensä puolesta. Rukous on kaiken kaikkiaan keskeisellä sijalla seurakuntiemme toimintaa. Ei ole mitenkään kummallista kokoontua rukoilemaan ja tutkimaan Raamattua jo kello viideltä aamulla. Tätä tapahtuu niin maaseudulla kuin kaupungeissa, teologian opiskelija Chai Dan kertoo. Myös minun omassa kirkossani kokoontuu rukousryhmä joka aamu.

Maaseudulla kaivataan koulutettuja työntekijöitä

– Synnyin kristittyyn perheeseen. Äitini on maalaisseurakunnan johtaja. Opiskelen nyt veljeni kanssa Raamattukoulussa. Toivon, että tulevaisuudessa voisin työskennellä maaseudun seurakunnassa. Maaseudulla on suuri tarve koulutetuista kirkon työntekijöistä.  Kouluni loma-aikoina opetan kotikirkkoni lukutaitoryhmässä, sanoo Yu Rong, 20-vuotias nainen Shaanxin maakunnan Raamattukoulusta.

Li Guangqiang, 26-vuotias mies johtaa pientä kristittyjen ryhmää kotikylässään Yunnanin maakunnassa. – Yi-heimomme asuu syrjäisellä vuoristoalueella. Halvaannuin lapsena eikä vanhemmillani ollut varaa viedä minua lääkäriin. Muutama vuosi sitten kyläämme tuli kaksi lähetystyöntekijää vuorten juurella olevasta seurakunnasta. He kertoivat meille kristinuskosta. Myös minun puolestani rukoiltiin. Liikuntakykyni on elpynyt, sillä nykyisin pystyn jo kävelemään. Olen saanut uuden elämän. Täällä vuorilla ei ole kirkkoa, mutta meillä on pieni kokoontumispaikka. Haluan kertoa Jumalan hyvyydestä kaikille kyläläisilleni.

– Valmistuin Yunnanin seminaarista vuonna 2005, ja palasin oman miao-heimoni pariin, palvelemaan saarnaajana. Asumme vuoristossa. Kun menen tapaamaan seurakuntalaisiani tai viemään Raamattuja, joudun matkustamaan pitkiä matkoja. Kyläläisemme ovat hyvin köyhiä. Kaikilla ei ole riittävästi edes ruokaa. Kristittyjen nuortenryhmän kanssa olemme aloittaneet erään perunansukuisen kasvin viljelyn. Toivon, että viljelyksemme onnistuvat ja löydämme tien ulos köyhyydestä. Toivon, että kaikilla olisi tulevaisuudessa tarpeeksi ruokaa. Rukoilemme Jumalalta johdatusta, kertoo Wang Hai, miao-seurakunnan johtaja Yunnanista.

(Artikkeli onjulkaistu Piplia-lehdessä 3/2013.)

Teksti: Satu Toukkari