AJANKOHTAISTA, YLEINEN |

Onko Kristus jaettu?

Kahdeksanpäiväistä ekumeenista rukousviikkoa vietetään 18.–25. tammikuuta. Tämän vuoden ekumeenisen rukousviikon kansainvälinen aineisto on valmisteltu Kanadassa, joka on monimuotoisuutta rakastava maa. Kanadassa kulttuurien ja kielten monimuotoisuuden lisäksi myös kirkkokuntia on hyvin erilaisia. Tämän moninaisuuden keskellä uskollisuus Kristuksen tahdolle, että hänen opetuslapsensa olisivat yhtä, on johtanut kanadalaiset pohtimaan Paavalin haastavaa – ja ekumenian kannalta erittäin keskeistä – kysymystä: ”Onko Kristus jaettu?”

Rukousviikkoa vietetään näkyvästi kirkkovaelluksin ja ristisaatoin. Suomalaiset uhmaavat tammikuun kylmyyttä ja kulkevat ristin johtamina eri kirkkokuntiin kuuluvien kanssa rinnakkain. Vuoden 2014 ekumeenisen rukousviikon Helsingin kirkkovaellus alkaa Pyhän Kolminaisuuden kirkosta lauantaina 25.1. klo 14. Valtakunnallinen juhlajumalanpalvelus pidetään sen päätteeksi Vanhassa kirkossa klo 16. Se lähetetään Yle Radio 1:n välityksellä sunnuntaina 26.1. klo 18.

Vuonna 1908 alkanut perinne on kotoisin New Yorkista ja tänä päivänä miljoonat ihmiset 75:stä eri maasta osallistuvat ekumeenisen rukousviikon viettoon erilaisin tapahtumin. Suomessakin rukousviikkoa on vietetty eri seurakunnissa ainakin 1960-luvun puolivälistä lähtien ja sillä onkin pitkät perinteet monen seurakunnan elämässä.

—–
Suomen Pipliaseura toimii ekumeenisella pohjalla. Pipliaseuran jäsenkuntaan kuuluvat Suomen ev.lut. kirkon jäsenseurakunnat, Suomen ortodoksinen kirkko, Katolinen kirkko Suomessa ja Suomen vapaakristillinen neuvosto.

Avainsanat: