AJANKOHTAISTA, ARKISTO, YLEINEN |

Reformaation merkkivuosi alkaa sunnuntaina

Kuva Luther. Aika on tullut -esityksestä keväältä 2016*

Reformaation merkkivuoden avajaisia vietetään huomenna sunnuntaina 30.10.2016 Turussa. Reformaation merkkivuodesta tullaan kuulemaan seuraavan vuoden ajan kirkollisissa yhteyksissä mutta myös yhteiskunnallisesti. Merkkivuoden valtakunnallista pääjuhlaa vietetään vuoden päätteeksi 5.11.2017, myös Turussa.

Kirkon anekauppaa ja muita epäkohtia kritisoineen Martti Lutherin teesit käynnistivät 500 vuotta sitten tapahtumasarjan, jolla on ollut suuri vaikutus koko läntisen ja etenkin pohjoisen Euroopan kirkolliseen elämään ja kulttuuriin, kansankielen asemaan, kirjallisuuteen, koulutukseen, oikeuslaitokseen ja hallintoon.

Entä nyt? Vuonna 2017 nähdään historia mutta katsotaan myös eteenpäin: mitä on hyvä elämä tänään ja tulevaisuudessa. Merkkivuoden valtakunnallinen teema Armoa 2017! nousee Lutherin ajattelusta. Se haastaa pohtimaan, mitä armo ja armollisuus ovat ja miten ne näkyvät nykyään. Seurakunnissa laaditaan uusia teesejä nykypäivästä käsin. Reformaatio näkyy keskusteluissa, seminaareissa ja tapahtumissa. Merkkivuotta vietetään samalla yhteistyössä Suomi 100 -juhlavuoden kanssa.

Omakielinen Raamattu ja kirjakieli reformaation tulosta

Mutta jotta ymmärretään nykyistä, on tarpeen tuntea mennyt. Tulevana vuotena erityisen ajankohtaista on suomenkielinen raamatunkäännöstyö ja suomen kirjakielen synty, jotka liittyivät erottamattomasti reformaatioon. Lutherin yksi keskeinen missio kun oli, että jokaisen tulisi voida lukea Raamattua omalla äidinkielellään.

agagricola_kuva-730x375

Tämän mission pohjalta Mikael Agricola, Lutherin oppilas, jatkoi työtään. Syntyi ensimmäinen suomenkielinen Uusi testamentti. Samalla Agricola tuli työtovereineen luoneeksi suomen kirjakielen. Jo hieman ennen raamatunkäännöksen valmistumista syntyi aapinen, Abckiria – sillä mitä hyödyttää ihmistä Raamattu, jos hän ei osaa sitä lukea? Agricolan työstä seurasi kansalle kirjakieli, lukutaito sekä kansankielinen koulutus ja näiden myötä moninainen yhteiskunnallinen kehitys.

Uusi evankeliumikäännös, kirjakieliä ja lukutaitoa

Pipliaseuran omat Reformaation merkkivuoden tapahtumat keskittyvät ensi kevääseen. Yksi päähankkeista on huhtikuun alussa julkaistava DigiMarkus, joka on Pipliaseuran koordinoima ja Kirkkohallituksen tukema uusi evankeliumikäännös alkukielestä suoraan digilaitteille.

digimarkus_logo

Toinen digitaalinen julkaisu on professori Kaisa Häkkisen toimittama Agricolan Uusi testamentti, mikä tarkoittaa Agricolan alkuperäistä käännöstä toimitettuna nykykielellä luettavaan muotoon. Samassa yhteydessä voi siis tutustua sekä suomen kielen vanhimpaan että uusimpaan raamatunkäännökseen.

aikajana-refo-2017

Maalis–huhtikuun taitteessa vietetään Agricola-viikkoa, jolloin esillä on vähemmistökansojen oman kirjakielen ja lukutaitotyön merkitys. Pipliaseurat kaikkialla maailmassa tekevät edelleen samankaltaista työtä kuin Agricola aikoinaan 1500-luvun Suomessa. Aihe näkyy mediassa, mutta Pipliaseura tarjoaa seurakunnille myös konsepteja seurakuntalaisten tavoittamiseen yhteistyössä paikalliskahviloiden kanssa sekä toisaalta ideoita kouluyhteistyöhön.

Ensimmäisenä sunnuntaina pääsiäisestä 23.4. kerätään kolehti Suomen Pipliaseuran kautta Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelmaan.

Toukokuun 19.–21. päivinä Pipliaseura on mukana Turun Kirkkopäivillä. Pipliaseura ei järjestä vuonna 2017 omaa raamattutapahtumaa. Pipliaseuran vuosikokous järjestetään Kirkkopäivien yhteydessä Turussa.

Heinäkuussa Pipliaseura osallistuu myös SuomiAreenaan, jonka pääyhteistyökumppaneina ovat Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja Suomi 100.

Alkuvuodesta julkaistava Pipliaseuran vuositeemamateriaali 2017 käsittelee Namibian uutta raamatunkäännöstyötä ja kulkee nimellä: Yhteistyön voimalla. Raamatunkäännöstyötä Namibiassa. Maaliskuussa julkaistaan lisäksi raamattumietiskelymateriaali Elämä pyhiinvaelluksena. Molempia materiaaleja lähetetään postitse seurakuntiin ja ne on ladattavissa piplia.fi:stä.

Merkkivuosi on ekumeeninen

Nykyään kirkkokunnat haluavat nähdä tehtävänsä yhteisenä. Siten myös Reformaation merkkivuotta vietetään ekumeenisesti. Yhteisen Kristuksen kirkon tehtävänä on välittää sanoin ja teoin sanomaa rakkaudesta, sovituksesta ja rauhasta. Myös lähetys ja ekumenia kuuluvat läheisesti yhteen.

Ruotsissa Lundin tuomiokirkossa ja Malmön Areenalla järjestetään Luterilaisen maailmanliiton ja Vatikaanin yhteiset Reformaation merkkivuoden avajaiset maanantaina 31.10.2016.

Suomessa ekumeenisuus näkyy vuoden aikana yhteistyöprojekteina ja tapahtumina, joissa on kaikkien kirkkokuntien edustajia. Myös Pipliaseuran evankeliuminkäännöshankkeen, DigiMarkuksen, ohjausryhmässä on edustajat kaikista kirkkokunnista. Tämä raamatunkäännöstyössä uudenlainen ekumeeninen ryhmä on vahvistanut käännösperiaatteet ja osallistuu koko käännösprojektin ajan käännöstekstin kommentointiin.

*Kuva Kirkkoteatteri Betan esityksestä Luther. Aika on tullut Näe minut -raamattutapahtuman yhteydessä Hyvinkäällä viime keväänä. Kuva: Hanna Tarkiainen

Lue lisää

Merkkivuoden avajaiset 30.10. Reformaatio 2017
Tervetuloa Reformaation merkkivuoden avajaisiin Turun kaupunki

Paluu Raamattuun. Juttu Piplia 3/16
Uusi evankeliumikäännös huhtikuussa. Juttu Piplia 2/16
Namibiassa alkaa uusi raamatunkäännöstyö. Juttu Piplia 3/16
Ymmärrettävä raamatunkäännös voi muuttaa kaiken. Juttu Kirkkomme lähetys 2/16 s. 17-19

Pipliaseuran alustava ohjelma Turun Kirkkopäivillä
Reformaation merkkivuosi 2017  Turku
Reformaation merkkivuosi Sakasti