AJANKOHTAISTA, YLEINEN |

Rippiraamattu Katekismuksella

Rippikouluraamatut kokevat jälleen jotain uutta tänä keväänä. Nyt tuttuun rippiraamattuun on lisätty myös Katekismus. Samalla pari vuotta sitten uudistettuja liitteitä hieman muokattiin, jottei toisteta asioita, jotka löytyvät Katekismuksesta.

Katekismus on mukana neljässä rippiraamatussa: Taivaanranta, Valoristi ja Ydinkohdat sekä uutena kansivaihtoehtona Usko, Toivo, Rakkaus -kansi, jonka epätasainen höyhen kuvaa kauniilla tavalla elämän rosoisuutta Jumalan huolenpidossa.

Katekismus on saatavilla myös erikseen. Uudessa Piplian julkaisemassa Katekismuksessa on värikäs, erityisesti nuorille suunnattu ulkoasu. Katekismuksen tarkoitus on kertoa lyhyesti ja selkeästi, mitä on kristillinen usko. Kymmenen käskyä, uskontunnustus ja Isä meidän -rukous ovat katekismuksen ydin.

Mallit, joissa ei ole katekismusta säilyvät rippiraamattuvalikoimassa entiseen tapaan. Suosituin yksittäinen rippiraamattumalli ilman katekismusta on farkkukankaalla päällystetty vetoketjullinen Raamattu. Tumma farkku saa tänä keväänä rinnalleen myös vaalean version.

Raamattu kuuluu rippikouluun

Raamattu on keskeinen osa rippikoulua. Pipliaseuran rippiraamatut sopivat hyvin työkirjaksi ja lukukirjaksi monipuolisten liite- ja karttasivujensa ansiosta. Mukaan lisätty Suomen evankelis-luterilaisen kirkon katekismus tuo mukanaan selkeän esityksen kristinuskon keskeisimmistä asioista.

Entiset liitteet on rytmitetty hieman uudella tavalla. Liitteiden alkulehdillä selvitetään, mikä Raamattu on sekä kerrotaan, mitä kaikkea Vanhasta ja Uudesta testamentista löytyy. Vanhan testamentin punainen lanka kertoo tärkeimmät kohdat maailman ja ihmiskunnan luomisesta ja Israelin kansan erityisasemasta Jumalan kansana. Uuden testamentin punainen lanka kuljettaa Jeesuksen elämän ja kristinuskon alkuvaiheiden läpi.

Katekismus löytyy rippiraamatun loppupäästä. Katekismus-osan jälkeen liitteissä kerrotaan kristillisen elämän eri teemoista. Nuoria opastetaan ja rohkaistaan tutkimaan Raamattua.

Enemmän tilaa viesteille

Uudistetussa rippiraamatussa on nyt entistä enemmän tilaa riparilaisen omille merkinnöille. Meidän ripari -aukeamaan nuori voi pyytää kavereita kirjoittamaan viestejä riparin aikana. Konfirmaation vieraskirja -sivuilla on tilaa nuoren omille mietteille sekä perheen, kummien, ystävien onnitteluille ja isosten ja ripariohjaajien terveisille. Oman rippiraamatun merkitys säilyy vuodesta toiseen. Se on tärkeä niin seurakunnalle kuin konfirmaatioon valmistuvalle nuorelle ja hänen perheelleen.

Myös ripariryhmän yhteishenkeen vaikuttaa, kun kaikilla on sisällöltään samanlainen Raamattu, johon voi vapaasti tehdä omia merkintöjä.

Teksti: Tuija Numminen

Lue lisää

Rippiraamatut Pipliakaupasta.

Artikkeli julkaistu Piplia-lehdessä 01/17.