Agricola-leivosreseptit

Agricola-leivos toimii kansainvälisen lukutaitotyön symbolina.  Agricola-leivoksessa maistuvat suomalaiset juuret, kaura ja puolukka. Tee itse tai tilaa tapahtumiin paikalliselta leipomoalan yrittäjältä.

Vuoden 2019 uutuutena on vegaaninen Agricola-leivos. Sen reseptin löydät tästä alta ensimmäisenä. Jos etsit alkuperäistä Agricola-leivosreseptiä, skrollaa sivua alemmas!

Vegaaninen Agricola-leivos

Pohja

1,5 dl kaurajauhoa tai kaurahiutaleita
2 dl mantelijauhoa (tai mantelijauhoa ja pekaanipähkinöitä yht. 2 dl)
200 gr tuoretta tai kuivattua taatelia (Liota kuivattua taatelia tilkassa vettä pari tuntia. Voit korvata osan taateleista rusinoilla tai viikunalla.)
0,5 tlk kanelia
0,5 tlk kardemummaa
1/4 tlk vuori-, ruusu- tai merisuolaa
1–2 rkl vettä

Täyte

n. 3,5 dl cashewpähkinöitä (Jauha pähkinät hienoksi jauheeksi. Liota sitten vedessä jääkaapissa yön yli tai vähintään 2 tuntia.)
0,5 dl mantelijauhetta
2 sitruunan mehu
1 tl vaniljajauhetta, -uutetta tai 1 vaniljatangon siemenet
n. 1,25 dl vesihauteessa sulatettua kookosöljyä (tai kaakaovoita ja kookosöljyä yht. 1,25 dl)
1 dl hunajaa
hitunen vuori-, ruusu- tai merisuolaa
150–200 gr puolukkaa

Pohja

Hienonna kaikki pohjan ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella murumaiseksi seokseksi. Lisää 1–2 rkl vettä, jos massa on liian jähmeää. Painele seos irtopohjavuoan (Ø18–22 cm) pohjalle leivinpaperin päälle. Laita jääkaappiin tai pakastimeen odottamaan.

Täyte

Valuta pähkinöistä ylimääräinen vesi. Mittaa kaikki täytteen ainekset kulhoon. Käytä sauvasekoitinta, kunnes seos on tasaista. Lisää sitruunamehua saavuttaaksesi
sopivan jähmeyden täytteeseen.

Jaa seos, laita 1/3 täytettä sivuun. Kaada 2/3 seosta pohjan päälle vuokaan. Laita pakkaseen odottamaan.

Pinnalle

Lisää puolukat jäljelle jääneeseen seokseen. Lisää tarvittaessa hunajaa tai agavesiirappia. Tasoita puolukkatäyte kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin tekeytymään pariksi tunniksi. Koristele puolukoilla.

Raakakakkua ei kypsennetä eikä raakaleivonnaisiin lisätä sokeria. Vegaanit, jotka eivät käytä hunajaa, voivat käyttää agavesiirappia tai kookosnektariinia.

Agricola-leivos vuodesta 2014

Resepti

10 henkilölle

Pohja

200 g kaurakeksejä
90 g voita

Puolukkamousse

1 dl maitoa
1 dl kermaa
3/4 dl sokeria
3 kpl keltuaisia
3 kpl liivatetta
2,5 dl puolukkasurvosta
2 dl kermavaahtoa

Puolukkakiille

1 dl vettä
1 dl sokeria
1 rkl tärkkelyssiirappia/hunajaa
2,5 dl puolukkasurvosta
2 kpl liivatetta

Pohja

Jauha keksit ja sulatettu voi kauhalla tai tehosekoittimessa. Painele murut kakkumuotin pohjalle.

Mousse

Laita liivate likoamaan kylmään veteen. Kuumenna maito, kerma ja sokeri kattilassa kiehuvaksi. Lisää kuumaa seosta vähän kerrallaan keltuaisten joukkoon. Kaada keltuaisseos takaisin kattilaan ja kuumenna varovasti 82-asteiseksi (kunnes on vähän saostunut). Vältä seoksen keittämistä, muuten tulee siitä rakeinen. Kaada seos siivilän läpi toiseen astiaan. Lisää kuumaan seokseen valutetut liivatteet. Anna seoksen jäähtyä. Lisää siihen puolukkasurvos ja kääntele nuolijalla varovasti pehmeä kermavaahto moussen joukkoon. Kaada mousse kakkuvuokaan ja anna asettua jääkaapissa muutama tunti.

Kiille

Liota liivatteet kylmässä vedessä noin 20 min. Keitä vesi, sokeri ja tärkkelyssiirappi. Anna seoksen jäähtyä noin 50-asteiseksi. Lisää valutettu liivate ja varmista, että se liukenee lämpimään nesteeseen. Lisää puolukkasurvos. Lisää kiille varovasti kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin hyytymään.

Koristele punaherukoilla, puolukoilla tai karpaloilla.


Agricola-leivoksia kahviloissa

Agricola-leivoksia on tarjolla myös kahviloissa eri puolilla Suomea Agricolan päivänä 9.4. ja osassa kahviloita koko Agricola-viikon. Kysy paikan päältä!

Agricola.fi-kampanjasivut Huom. vuoden 2019 kampanja alkaa maaliskuun lopussa.