Pisaroita Mekong-joen varrelta 2014

Pisaroita Mekong-joen varrelta esittelee raamattu- ja lukutaitotyötämme

Vuoden 2014 vuositeemamateriaali Pisaroita Mekong-joen varrelta tarjoaa näkymän lukutaitoryhmien toimintaan ja raamatunkäännöstyöhön Kambodžassa ja Vietnamin vähemmistöjen parissa. Materiaali on tarkoitettu seurakunnan työntekijöille, pienryhmien vetäjille ja opettajille. Monipuolinen materiaali antaa virikkeitä esimerkiksi seurakunnan pienpiireille, lähetystilaisuuksiin ja Pipliaseuran kolehtipyhän jumalanpalvelukseen. Se soveltuu käytettäväksi myös koulujen kansainvälisyyskasvatuksessa. Pisaroita-vihon kaikkiin aiheisiin liittyy keskustelukysymyksiä ja toiminnallisia harjoituksia pohdittavaksi yhdessä.

Kambodžan väkiluku on 15,2 miljoonaa. Väestöstä yli puolet on alle 24-vuotiaita. Vietnamissa puolestaan on jättimäiset 92,5 miljoonaa asukasta, joista lähes 15  % puhuu äidinkielenään jotakin vähemmistökieltä. Paikallisten pipliaseurojen ja Yh­tyneiden Raamattuseurojen yhteistyön tavoitteena on vastata näissä maissa kirkkojen ja seurakuntien raamattutarpeisiin. Se vaatii Raamatun kääntämistä, myös vähemmistökielille, sekä julkaisujen ja jakelun järjestämistä siten, että sana saa­daan kaikkien ulottuville. Niidenkin, joilla ei ole varaa ostaa sitä itse. Se tarkoittaa lukutaito-ohjelmien aloittamista siellä, missä lapsilla ja aikuisilla ei ole ollut mahdollisuutta oppia lukemaan ja kirjoittamaan.

Pisaroita-materiaalin avulla pääsee tutustumaan Mekong-alueen ihmisten elämään, historiaan ja kulttuuriin, nyt entistä laajemmin eväin: mukana myös kaksi kuunnelmaa.

Pisaroita-vuositeemamateriaalit

PowerPoint-esitykset

Alla olevat esitykset on tarkoitettu Mekong-alueen Pipliaseurojen raamattutyön ja lukutaitotyön esittelyyn. Esitykset ovat pdf-muodossa; valitse Adobe Reader -ohjelmassa Ikkuna-valikosta Koko ruudun tila. Jos haluat hyödyntää taustatietoja, valitse esitys, jossa diojen yhteydessä on myös muistiinpanot.

Videot

Vieraalla maalla -hartausvideo kertoo neljän kambodžanvietnamilaisen elämästä Siem Reapin suurkaupungissa ja eräässä Tonlé Sap-järven sadoista venekylistä. Millaista on olla vieras omassa maassaan?

Vieraalla maalla (2014)

Salaisia pisaroita on lyhyt kertomus kristityistä Vietnamissa ja maan vähemmistökansojen parissa. Voiko kristityille löytyä paikka maasta, jossa virallisesti jopa 80 % väestöstä ei tunnusta mitään uskontoa?

Salaisia pisaroita (2014)

Tässä videossa tapaamme Kambodžan lukutaitoryhmien oppilaat ja opettajat – suuret sekä pienet. Vaikka tilanne Kambodžassa on parantunut huomattavasti viimeisen vuosikymmenen aikana, ei kaikilla vieläkään ole mahdollisuutta käydä koulua. Siksi lukutaitoryhmät ovat suuressa suosiossa.

Kirjain kerrallaan (2014)

Kuunnelmat

Chea Thida on unelmatyössään, Kambodžan Pipliaseuran kirjakaupan myyjänä. Tie onneen on kuitenkin ollut kivikkoinen ja siihen on kuulunut paljon menetystä, pettymyksiä ja pelkoakin. Kuunnelma liittyy ohjaajanoppaan samannimiseen juttuun.

Intohimona kirjat (2014)

Nuorella, vähemmistökansaan kuuluvalla kristityllä ei ole helppoa Vietnamissa. Sen ovat todenneet myös pastori Ngyuen sekä 26-vuotias Sam. Mutta vaikeuksien keskeltä syntyy myös unelmia. Kuunnelma liittyy ohjaajanoppaan samannimiseen juttuun.

Vaarallista uskoa (2014)