TIEDOTE |

Tässä on Suomen virallinen Agricola-leivos lukutaidon puolesta!

TIEDOTE                                    

Tässä on Suomen virallinen Agricola-leivos lukutaidon puolesta!

Kansalaisäänestys on päättynyt ja Suomen virallinen Agricola-leivos julkistetaan tänään Maailman kirjan päivänä. Voittaja on Makeaa murmelin täydeltä -bloggarin Heidi Harjulan suunnittelema Agricola-leivos, jota inspiroivat suomalaisuus, puhtaat raaka-aineet sekä perinteikkyys modernissa muodossa.

Pari viikkoa sitten Agricolan päivänä juhlimme suomen kirjakielen syntyä ja lukutaidon kehittymistä Suomessa. Siitä asti virallista Agricola-leivosta on haettu netissä käydyn kansalaisäänestyksen avulla, mikä päättyi viime sunnuntaina. Tänään, Maailman kirjan päivänä, voimme ylpeänä esitellä voittajan: Heidi Harjulan puolukasta ja valkosuklaasta valmistetun Agricola-leivoksen.

– Olemme erittäin iloisia siitä, että suomalaiset ottivat hyvin myönteisesti vastaan idean virallisesta Agricola-leivoksesta. Ääniä annettiin agricola.fi-sivustolla yhteensä lähes yhdeksän tuhatta, Suomen Pipliaseuran viestintäjohtaja Terhi Huovari kertoo.

Agricola-leivoksen avulla Suomen Pipliaseura haluaa muistuttaa suomalaisia maailmanlaajuisen lukutaitotyön merkityksestä ja siitä, että vielä nykyäänkin joka kymmenes aikuinen on lukutaidoton.

– Samankaltainen kehitys, joka aikoinaan Suomessa lähti liikkeelle Agricolan työn seurauksena, on edelleen ajankohtaista monien kansojen parissa. Pipliaseurojen raamatunkäännöstyö sysää osaltaan liikkeelle uusia kirjakieliä ja edistää omankielistä lukutaito-opetusta. Lukutaitotyöllä on merkittävä vaikutus yksittäisille ihmisille sekä kokonaisille kansoille. Se avaa sekä lapsille että aikuisille ovia koulutukseen, työelämään ja parempaan elämään, Huovari jatkaa.

Kilpailun voittaja Heidi Harjula kokee kilpailuun osallistumisen tärkeänä juuri lukutaidon edistämistyön vuoksi.

– Lukeminen on aina ollut tärkeä osa elämääni, ja lukutaito on mahdollistanut minulle hienoja elämyksiä ja uusia oivalluksia niin vapaa-ajalla kuin opintojenkin saralla. Lukutaito on meille suomalaisille itsestäänselvyys, ja sellaiseksi soisin sen tulevan muuallakin maailmassa, Harjula kertoo.

Tavoitteena vuosittainen traditio

Makeaa murmelin täydeltä -blogin Heidi Harjulan Agricola-leivoksesta löytyy tuttuja pohjoismaisia makuja. Leivos koostuu kevyestä puolukkamarenkitäytteestä, täyteläisestä valkosuklaavaahdosta ja rapeasta kaurapohjasta.

– Agricola-leivoksen suunnittelua inspiroivat suomalaisuus, puhtaat raaka-aineet sekä perinteikkyys modernissa muodossa. Tärkeänä pidin myös sitä, että leivos on toteutettavissa kotikeittiössäkin, mutta samalla se haastaa kotileipureita kokeilemaan uudenlaista toteutustapaa. Maku on varmasti pienen vaivan arvoinen, Agricola-leivoksen luoja Harjula toteaa.

Suomen Pipliaseuran tavoitteena on, että Agricola-leivoksesta tulee vuosittainen traditio ja symboli, joka muistuttaa lukutaidon merkityksestä demokratialle ja tasa-arvolle.

– Leivoksen resepti löytyy verkkosivuiltamme, joten jokainen kotileipuri pääsee jo nyt kokeilemaan, miltä leivos maistuu. Ensi vuoden huhtikuussa maistiaisia on tarjolla todennäköisesti laajemminkin, Huovari vinkkaa.

Agricola-leivoksesta on tulossa Suomen Pipliaseuran rekisteröimä tavaramerkki, ja Heidi Harjulasta sen virallinen kehittäjä.

Virallisen Agricola-leivoksen resepti
12 leivosta:

Pohja

250 g kaurakeksejä
100 g voita 

Marenki

150 g + 15 g sokeria
60 g vettä
115 g valkuaisia

Täyte

3 dl kuohukermaa
250 g soseutettua puolukkaa
3/4 dl puolukkahilloa
100 g valkosuklaata
5 liivatetta
1,5 rkl puolukkalikööriä

Valkosuklaavaahto

2 dl kermaa
70 g valkosuklaata

Tee pohja murskaamalla keksit ja sekoittamalla niihin sulatettu voi. Painele neliönmallisen vuoan pohjalle.

Tee ensin marenki. Mittaa vesi ja sokeri (150 g) kattilaan ja kuumenna. Mittaa seoksen lämpöä mittarilla, ja kun seos on n. 110–115-asteista, ala vaahdottaa valkuaisia ja sokeria (15 g). Tee vaahdosta paksua, mutta vielä pehmeää. Kun sokeriliemi on 120-asteista, kaada se ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon samalla vatkaten. Vatkaa vaahtoa niin kauan, että se jäähtyy.

Soseuta puolukat, vaahdota kerma. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita puolukkasose ja hillo marenkivaahdon joukkoon. Sulata valkosuklaa, sekoita täytteeseen ohuena nauhana. Liuota liivatelehdet kuumennettuun likööriin ja sekoita täytteeseen. Kääntele lopuksi kermavaahto joukkoon. Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä vähintään neljä tuntia.

Vaahdota kerma ja sekoita sulatettu, jäähtynyt suklaa joukkoon. Pursota ruusukkeiksi leivospalojen päälle, koristele suklaakoristeilla ja puolukoilla.

Kuvat: https://www.piplia.fi/materiaalit/agricola-leivoskilpailu/

Kaikkien ehdokkaiden kuvaukset ja reseptit sekä video Agricola-leivoksesta löytyvät osoitteesta www.agricola.fi

Lisätietoja:

Terhi Huovari, viestintäjohtaja Suomen Pipliaseura, puh. 040 546 9016, terhi.huovari@piplia.fi

Viivi Vaarnavuo (kuvat ja voittajan haastattelupyynnöt), viestintätoimisto Myy, 050 340 9990, viivi.vaarnavuo@viestintamyy.fi

Suomen Pipliaseura on yli 200-vuotias, moderni ja perinteikäs järjestö. Seura kääntää ja kustantaa Raamattua uusille kielille edistäen työnsä kautta lukutaitoa ja ihmisoikeuksia.

Suomen Pipliaseura kuuluu Yhtyneiden Raamattuseurojen (UBS) verkostoon, jonka lukutaitotyö on UNESCOn tunnustamaa. Pipliaseurat tekevät kaikkialla maailmassa työtä tuodakseen lukutaidon kaikkien ulottuville riippumatta kielestä, iästä tai sukupuolesta. Vuonna 2013 UBS tuki lukutaito-opetusta 43 kielellä 28 maassa. Suomen Pipliaseura on mukana lukutaitotyössä mm. Boliviassa, Argentiinassa, Egyptissä ja Kambodžassa.

www.agricola.fi | piplia.fi