AJANKOHTAISTA, ARKISTO, TIEDOTE |

Tiedote: Agricola-kävely saapuu Turkuun 4.10.

Laulaja Hannu Holma sai keväällä idean Agricola-kävelystä: kotimainen pyhiinvallusreitti kulkisi reformaattorin ja suomen kirjakielen isän, Mikael Agricolan synnyinpitäjästä Pernajasta Turkuun, jossa Agricola toimi piispana. Matkaa välille Pernaja–Turku kertyy yli 300 kilometriä, jota kevään ja kesän aikana on taitettu 12 etapissa. Ensimmäinen osuus Pernajasta Porvooseen käveltiin viime huhtikuussa.

Viimeinen osuus* kävellään perjantaina 4.10. aamupäivällä Piikkiöstä Turkuun. Kävelyn päätteeksi klo 13 Turun tuomiokirkossa järjestetään kaikille avoin hetkipalvelus, jossa puhuvat arkkipiispa Tapio Luoma ja Suomen Pipliaseuran toiminnanjohtaja Markku Kotila. Musiikista vastaavat Hannu Holma, yksinlaulu, Markku Hietaharju, säestys ja urkusoolo sekä Key Ensemble -kvartetti: Maikki Säikkä (sopraano), Kristina Raudanen (altto), Andreas Nordström (tenori) ja Janne Merisaari (baritoni).

Mukana kävelemässä kevään ja kesän aikana on ollut erilaisia ryhmiä – ystäviä, sukulaisia ja tuttavia, innostuneita paikkakuntalaisia sekä Pipliaseuran lukutaitotyön tukijoita. Matkarepussa on kulkenut Agricolan rukouskirja, ja kukin osuus on päätynyt paikkakunnan kivikirkkoon, jossa on useimmiten järjestetty konsertti. Osa kävelijöistä on saattanut osallistua kävelyyn samaan aikaan myös jossain toisaalla, omalla paikkakunnallaan. Kävelijät ovat halutessaan tukeneet kulkemiensa kilometrien mukaisesti Pipliaseuran naisten lukutaitotyötä Afrikassa.

 

Kuvassa Agricola-kävelyn reitti.

Miksi Agricola-kävely?

– Moni tuntemani ihminen on kulkenut vanhoja pyhiinvaellusreittejä, mm. Santiago de Compostelan caminoa. Sellainen vaeltaminen on kiehtonut myös minua, sanoo Holma. Hän kertoo kuitenkin, ettei tunne erityistä vetoa ulkomaan matkailuun ja tuumiteltuaan asiaa hänen mieleensä nousi äidinpuoleinen sukulainen, Mikael Agricola. – Tämä yhdistelmä sai minut liikkeelle. Holman toiveena on innostaa muitakin liikkumaan ja pitämään huolta kehostaan, Pyhän Hengen temppelistä. Väli Pernaja–Turku tuntui oikealta reitiltä ja pituudeltaan kohtuulliselta. Reitti noudattelee mahdollisuuksien mukaan vanhaa Kuninkaantietä eli postireittiä, joka aikoinaan kulki Suomessa Turusta Viipuriin, hän kertoo. Perjantain viimeiselle kävelyosuudelle osallistuu myös kaksi Agricolan suoraa jälkeläistä.

–  Kävellessä olen saanut monin aistein havaita ympäristöä joka autoillessa vilahtaa ohi. Vaihtelevat maisemat ja kelit, virkistävät keskustelut, mielen rauhoittuminen kävellessä, olivat mannaa sielulle. Koen, että kesäni oli monella tavalla syvempi, sanoo Holma.

Kävelyä lukutaidon puolesta

–  Jotkut haluavat eri tempauksissa juosta, hiihtää, kävellä tai pyöräillä jonkun tärkeäksi kokemansa asian hyväksi. Osallistumismaksu tai sponsoriraha kerätään tuolloin hyvään tarkoitukseen. Innostuin monestakin syystä Pipliaseuran naisten lukutaito-ohjelmasta itäisessä Afrikassa. –  Nykyään eri puolilla maapalloa tilanne on sama kuin täällä kylmässä synnyinmaassamme oli keskiajalla ja pitkään sen jälkeenkin; tyttöjä ja naisia ei ollut tapana kouluttaa. Esiäitini, Olavintytär, jonka ristimänimeäkään ei ollut ajan tavan mukaan tarpeen kirjata, Måns Jönssonin puoliso, ei päässyt opintielle veljensä Mikael Olavinpojan tapaan.

Lukutaidon monet heijastusvaikutukset ovat tunnetusti laajat. Lukutaidon lisääminen kansojen parissa on muun muassa tärkeää rauhantyötä. Lukevat ajattelevat vapaammin ja raikkaammin, Holma kiteyttää.  –  Äitien ja tyttärien lukutaito on suuri siunaus perheille ja kylille. Toiveeni on, että tämänvuotinen kävely saa jatkoa ja laajenee monen kuljettavaksi, hän sanoo pilottikävelyn päätteeksi.

Lisätietoja ja kuvamateriaalia

www.piplia.fi/lahjoita/agricola-kavely-lukutaidon-puolesta/
www.piplia.fi/materiaalit

Suomen Pipliaseura

Markku Kotila, toiminnanjohtaja
markku.kotila (at) piplia.fi, puh. 010 838 6512

Terhi Huovari, viestintä- ja varainhankintajohtaja
terhi.huovari (at) piplia.fi, puh. 040 546 9016

—————–

*Agricola-kävely on avoin kaikille kiinnostuneille

Agricola-kävelyyn voi liittyä mukaan. Lähtö on Piikkiön kirkolta 4.10. klo 9 pienen lähtöhartauden jälkeen. Reitti kulkee  seuraavasti: Hadvalantie, Rungontien, Vanha Viipurintie, pieni pätkä Helsingintietä, Turku-Viipuritie, Helsingintie, Tuorlantie, Uudenmaantie. (Kaarinan kohdilla noin klo 10.30) Viipurintie, Pohjanpellonkatu (Piispanristi noin 11.15). Uudenmaantie (Pyhän Henrikin kirkon kohdilla noin klo 11.45) Uudenmaankatu, Turun tuomiokirkko noin 12.45.

Reitille voi liittyä mukaan myös matkan varrella, mutta huom. kellonajat on ilmaistu noin vartin tarkkuudella, eikä kyseisissä kohdissa välttämättä pidetä taukoja. Koko reitin pituus Piikkiöstä Turkuun on noin 16 km.

Kävelyn päätteeksi klo 13 Turun tuomiokirkossa järjestettävä hetkipalvelus on myös kaikille avoin. Tervetuloa!