AJANKOHTAISTA, TIEDOTE |

TIEDOTE: Agricola-pyhiinvaellus päättyy kaikille avoimeen hetkijumalanpalvelukseen Turun tuomiokirkossa su 19.9. klo 18

Agricola-kävelijöitä

Agricola-kävely järjestettiin kuluneena kesänä kolmatta kertaa. Lukutaidon kunniaksi tehty vaellus kulki reformaattorin ja suomen kirjakielen isän Mikael Agricolan synnyinpitäjästä Pernajasta Turkuun, jossa Agricola toimi piispana. Tulevana sunnuntaina 19.9. vaelletaan kävelyn viimeinen osuus Paimiosta Turkuun. Turun tuomiokirkossa järjestetään klo 18 myös kaikille avoin hetkijumalanpalvelus, jossa puhuu piispa Mari Leppänen.

Agricola-kävely muistuttaa lukutaidon merkityksestä: siitä, mitä mahdollisuus oppia lukemaan omalla kielellä merkitsee. Agricola-kävely sai alkunsa vuonna 2019 yhteistyössä Suomen Pipliaseuran kanssa, kun laulutaiteilija Hannu Holma sai ajatuksen tukea Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelmaa kävelemällä.

Reitti kehittyi Agricola-kävelyksi lukutaidon puolesta ja samalla pyhiinvaellukseksi kotimaassa. Keväästä syksyyn kestävä Agricola-kävely kulkee vanhaa keskiaikaista eteläistä Kuninkaantietä pitkin kirkolta kirkolle jakaantuen kolmeentoista noin 20–30 km osuuteen.

Kaikille avoin hetkijumalanpalvelus

Pyhiinvaellusreitin viimeinen osuus kävellään sunnuntaina 19.9. osuudella Paimiosta Turkuun. Kävelyn päätteeksi Turun tuomikirkossa pidetään sunnuntaina klo 18 kaikille avoin hetkijumalanpalvelus, jossa puhuu piispa Mari Leppänen.

Musiikista vastaa baritonina tunnettu Hannu Holma, joka veti kaikki kävelyt myös kuluneena vuonna 2021.

— Luotsattuani reittiä kolmen vuoden kuluessa olen ilokseni havainnut, että se herättää huomiota pyhiinvaelluksesta ja vaelluksesta kiinnostuneissa. Toivon sydämestäni, että ihmiset löytävät tämän tavan liikkua ja hiljentyä, Holma kertoo.

Kävelylle kahtena vuonna osallistunut Pia Repka puolestaan kertoo, että kun on kävellyt useamman vuoden, on kiva kohdata uudestaan vanhoja tuttuja naamoja.

— Erityisesti mieltä on lämmittänyt se, että monet reitin seurakunnista ovat lähteneet avosylin järjestelytoimiin mukaan. Kun väsyneenä saapuu päivän taipaleelta uuteen kirkkoon, on paikallisessa seurakunnassa otettu lämpimästi vastaan teen ja vaikkapa palautusbanaanin kera. Se on tuntunut aivan todella hyvältä, kiittää Repka.

Pyhiinvaellukselle omin aikatauluin

Agricola-kävelyä on tähän saakka kuljettu nimenomaan yhteisten pyhiinvaellustapahtumien muodossa. Jatkossa kävelyä on kuitenkin mahdollista toteuttaa myös omatoimivaelluksena.

Google Maps -palveluun on tuotettu Agricola-kävelyn 13 reittiosuutta hiljentymisohjeineen. Niiden avulla kuka tahansa voi lähteä milloin tahansa tutustumaan historialliseen Kuninkaantiehen ja Agricolan reittiin.

Tueksi pyhiinvaellukselle voi ottaa mukaan pyhiinvaelluskortit. Seitsemänosaisissa pyhiinvaelluskorteissa johdatetaan pyhiinvaeltamisen ydinteemoihin lyhyen rukouksen ja raamatunlauseen avulla. Kortteja voi hankkia Pipliakaupasta.

Kaikkia kävelijöitä pyydetään myös muistamaan mahdollisuuksien mukaan Suomen Pipliaseuran Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelmaa.

Pipliaseuran Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelmassa 20 000 naista oppii lukemaan omalla äidinkielellään viidessä eri Afrikan maassa. Maailmassa on edelleen yli 773 miljoonaa lukutaidotonta aikuista ja heistä 2/3 on naisia. Lukemaan oppiminen omalla kielellä on perustava ihmisoikeus ja elämän suuri käännekohta. Lukutaito tulee osaksi ihmistä eikä sitä voi ottaa pois. Tyttöjen ja naisten kouluttaminen kohentaa koko perheen ja yhteisön elämää monin tavoin.

Lukutaitoa naisille Afrikassa -keräys (agricola.fi)

Lisätietoja

Suomen Pipliaseura

Markku Kotila, toiminnanjohtaja
markku.kotila (at) piplia.fi, puh. 010 838 6512

Terhi Huovari, viestintä- ja varainhankintajohtaja
terhi.huovari (at) piplia.fi, puh. 040 546 9016

www.agricola.fi | www.piplia.fi
www.piplia.fi/agricola-kavely-lukutaidon-puolesta/
www.pipliakauppa.fi/tuote/agricola-pyhiinvaelluskortit/

Ennakkoilmoittautuminen Agricola-kävelylle:
https://www.piplia.fi/osallistu/ilmoittaudu-agricola-kavelyyn/

Lataa kuvamateriaalia

www.piplia.fi/materiaalit

Kuvia koskevat tiedustelut:

Anu Tuomainen, visuaalinen suunnittelija
anu.tuomainen (at) piplia.fi, puh. 010 838 6525

Eriikka Käyhkö, verkkoviestintäpäällikkö
eriikka.kayhko (at) piplia.fi, puh. +358 50 441 5298