AJANKOHTAISTA, TIEDOTE, YLEINEN |

Tiedote: Hiljaisuus veti ihmisiä puoleensa Kirkkopäivillä

Vallaton ja rajaton sana -tilaisuuden keskustelijat puhumassa mm. huolipuheesta ja toivon sanoista

Suomen Pipliaseuran tehtävä on kiinnittynyt sanaan – jotta se olisi kaikkien niiden ulottuvilla, jotka sitä haluavat kuulla. Jyväskylässä Pipliaseuran tämän vuoden mieleenpainuva kokemus ja vetovoima näyttää kuitenkin syntyneen hiljaisuudesta.

Samalla ajankohtaisiin puheenaiheisiin vastasi Pipliaseuran ja Lähetysseuran yhdessä järjestämä Vallaton ja rajaton sana -tilaisuus lauantaiaamuna Jyväskylän yliopiston juhlasalissa. Näkökulmia sanan ja vallan liittoumiin luotasivat piispa emerita Irja Askola, toimittaja Anna-Stina Nykänen ja asiantuntija Kimmo Kosonen. Juontajana toimi Pipliaseuran seurakuntapalvelun johtaja Antti Siukonen.

Kieli luo turvallisuutta

Vallaton ja rajaton sana -tilaisuus aloitti lauantaiaamun lämpimän nasevasti. Keskustelijat tarttuivat sanaan, kieleen, niiden arvolatauksiin sekä lukemisen oppimisen esteisiin monelta suunnalta.

Kieli nähtiin tärkeänä turvallisuuden luojana. – Turvallisuus edellyttää vähintäänkin sitä, että ymmärretään, mitä toinen sanoo, mietti Irja Askola. – Jos kielimaailma omassa suomenkielisten piirissä rupeaa eriytymään valtavasti, se johtaa vahvistuviin muureihin ihmisten välillä. Lääke siihen on, että pyrimme ulos kuplistamme. Voimme pitää yhteyttä itseämme vanhempiin ja nuorempiin. Toivon teko on se, että ei huomaamatta rakenneta kielen kautta muureja.

Myös Anna-Stina Nykänen havahtui, miten paljon kieli liittyy turvallisuuden tunteeseen. Suomen kielikään ei ole automaattisesti suomen kieli, jota kaikki ymmärtävät. Se on historiassa vaivalla luotu yhtenäistä kulttuuria varten. Siinä voi olla monenlaisia variantteja, mutta yhtenäinen kieli takaa, että yhteys välillämme säilyy. – Murrosvaiheita kannattaa tarkastella, muistutti Nykänen. – Kaikki lähtee meistä itsestämme, miten puhumme toisillemme. Toivo ei nouse siitä, että mitään pahaa ei tapahdu, vaan siitä, että olemme tässä yhdessä. Ensimmäinen viesti on: olet turvassa, ja meillä on vuorovaikutus.

Näkökulmaa maailmalle toi Kimmo Kosonen, joka esitti pysäyttäviä lukuja siitä, miten useat kouluun päässet lapset ja nuoret eivät ole tosiasiassa oppineet juuri mitään. Tällaisia ihmisiä on Unescon raportin mukaan maailmassa 617 miljoonaa. – Ilmastokatastrofiin on tärkeä havahtua, mutta haluan havahduttaa myös maailmalla vallitsevaan oppimiskatastrofiin, sanoi Kosonen. – Kuten usein esitetään, suuri syy tähän ei ole huono opetus vaan se, että ihmiset eivät saa opetusta omalla äidinkielellään, jota he parhaiten osaavat. Äidinkielen merkitystä ei ole ymmärretty. Tai sitä ei ole haluttu ymmärtää. Tämä tuo yksilötasolla paljon ahdinkoa ja turhautumista, kertoi Kosonen.

– Liittyykö se myös valtaan, että vähemmistökielen puhujia sorretaan eikä haluta, että he etenevät yhteiskunnassa, kysyi Nykänen. – Myös naisten ja tyttöjen lukutaidottomuus on suuri tulevaisuudenuhka, jolla heidät syrjäytetään päätöksenteosta, muistutti Askola. Siksi naisten ja tyttöjen kouluttaminen on erityisen tärkeää, hän summasi.

Aihe näkyi myös Pipliaseuran videolla, jossa naapurit ihmettelivät tansanialaisen 22-vuotiaan Winin halua oppia lukemaan omalla äidinkielellään kaguluksi. – Miksi et opettele lukemaan swahiliksi?, he hämmästelivät. – Sitähän kaikki käyttävät. Pipliaseuran lukutaito-ohjelma opettaa naisia lukemaan nimenomaan omalla äidinkielellään, koska se on kaiken perusta. Ohjelman avulla 20 000 afrikkalaista aikuista naista pääsee kouluun ensi kertaa tai jatkamaan kesken jäänyttä koulua; he saavat toisen mahdollisuuden.

Tarvetta hiljaisuudelle

Suomen Pipliaseuran ja Hiljaisuuden Ystävien yhdessä toteuttama Hiljaisuuden talo muodostui viikonlopun aikana Kirkkopäivien keitaaksi, joka palveli kävijää viipyillen ja tämän omasta elämäntilanteesta käsin.

Paikka kutsui vaeltamaan huoneesta toiseen, syventymään erämaanäyttelyn viesteihin, vaihtamaan sanan pari toisen kanssa tai istahtamaan itsekseen Raamatun äärelle.

Hiljaisuuden talo Vanhassa Pappilassa veti ihmisiä paikoin tungokseen asti. Kaunis, historiaa huokuva miljöö säilytti silti rauhallisuutensa ja tarjosi mahdollisuuden hengähtää. Kappelissa saattoi osallistua viiteen erilaiseen hetkirukoukseen yhdessä toisten kanssa.

– Hiljaisuuden talon suosio osoittaa, että ajassa on tälle tarve, kommentoi paikalla ympärilleen katsellen Pauliina Kainulainen, Enonkosken luostariyhteisön retriittipappi.

Myös tekniikka oli apuna: kuulokkeiden kautta oli mahdollisuus vetäytyä kuuntelemaan Piplia-sovellukseen kuluneella viikolla liitettyä uutuutta, ääniraamattua, joka kattaa koko Raamatun ’92. Ääniraamattu on sovelluksessa kesän ajan vapaasti käytettävissä.

Toinen sovelluksen uutuus on juuri Kirkkopäiville julkaistu lukuohjelma Luonto, Raamattu ja sinä, jonka on Pipliaseuralle laatinut ympäristötutkija, TT Panu Pihkala. Lukuohjelma käsittelee ihmisen paikkaa osana luomakuntaa sekä ympäristöahdistuksen teemaa Raamatun valossa. Tämäkin on Piplia-sovelluksessa vapaasti saatavilla.

PipliaVR – Jeesus tyynnyttää myrskyn

Vanhan Pappilan tiloissa oli tarjolla myös virtuaalimatka yhteen raamatunkohtaan (Mark. 4:35-41). Pienen ohjeistuksen ja VR-lasien päälle pukemisen jälkeen kävijä siirtyi veneeseen, joka vei hänet keskelle Genesaretin järveä ja myrskyä.

Valittavana oli Jeesuksen, opetuslasten tai kyläläisten näkökulma. Myrskyn yltyessä ja salamoiden lyödessä kävijä pääsi klikkaamaan itseään tarinassa eteenpäin. Ääninäyttelijöinä toimivat Markus Bäckman (Jeesus) ja Antti Timonen (opetuslapsi).

Muutamien minuuttien matka myrskyn keskelle antoi viitettä siitä, miten Raamattu voi muuttua eläväksi ja omakohtaiseksi kokemukseksi tekniikan avulla.

Pipliaseura on toteuttanut virtuaalitodellisuuteen rakennetun kohtauksen yhteistyössä Turun yliopiston tulevaisuuden teknologioiden laitoksen opiskelijoiden kanssa. Työ jatkuu kesällä uusien raamatunkertomusten parissa.

LATAA KUVAMATERIAALIA

www.piplia.fi/materiaalit

LISÄTIETOJA

Suomen Pipliaseura

Antti Siukonen, seurakuntapalvelun johtaja
antti.siukonen (at) piplia.fi, p. 040 517 8010

Terhi Huovari, viestintä- ja varainhankintajohtaja
terhi.huovari (at) piplia.fi, p. 040 546 9016

www.piplia.fi