AJANKOHTAISTA, ARKISTO, TIEDOTE, YLEINEN |

Tiedote: Raamattu on Kiinan kysytyin kirja – Kiinan raamattutyön asiantuntijat vierailevat Suomessa


Suomen Pipliaseuran vieraina ovat kaksi viikkoa pastori Bao Jiayuan (72 v.) ja hänen tyttärensä Bonnie Bao (39 v.). Pastori Bao oli käynnistämässä kiinalaisen Raamatun uusia painatuksia 1980-luvun lopulla ja vastasi raamattupainatusten koordinoinnista ja jakeluverkostoista. Bao Jiayuan hoiti uransa aikana myös Kiinan kirkon kansainvälisiä ja ekumeenisia suhteita. Bonnie Bao työskentelee raamattutyön koordinaattorina. He osallistuvat Suomen vierailunsa aikana muun muassa Oulun hiippakunnan lähetysjuhlille, seurakuntavierailuille pääkaupunkiseudulla sekä Tampereella.

Kulttuurivallankumouksen kestänyt usko

Bao Jiayuanin suvussa on ollut pappeja ja maallikkosaarnaajia ja nuorena hän osallistui ahkerasti seurakunnan tilaisuuksiin. ”Kokoonnuimme äitini johdolla rukoilemaan ja opettelemaan ulkoa Raamatun tekstejä. Opettelimme niitä myös laulujen välityksellä”, pastori Bao muistelee. Hän luki paljon myös pappis-isänsä kristillisiä ja teologisia kirjoja.

Bao ehti opiskella neljä vuotta Nanjingin teologisessa seminaarissa ennen kuin kulttuurivallankumous alkoi Kiinassa vuonna 1966 ja seminaari suljettiin muiden koulujen ohella. Kulttuurivallankumous teki kaikesta uskonnonharjoittamisesta kiellettyä. Lukutaitoisuus myös romahti joillain alueilla merkittävästi. Raamatut, teologinen ja muu kristillinen kirjallisuus takavarikoitiin oppilaitoksista, kirkoista ja kodeista. Kirkot suljettiin ja Raamatut poltettiin, eikä niitä saanut omistaa.

”Ainostaan englanninkielinen Raamattuni säästyi, koska sotilaat luulivat sitä sanakirjaksi. Raamattuni säilyminen vahvisti uskoani Jumalan läsnäoloon myös tuhon ja vaikean ajan keskellä”, pastori Bao kertoo. Seuraavien 13 vuoden ajan kaikki kristillinen toiminta tapahtui salaa. Bao Jiayuan lähetettiin muiden nuorten kanssa maatöihin.

Muutos alkoi Kiinassa 1980-luvun alussa. Kirkot voitiin avata uudelleen. Kristilliset johtajat alkoivat etsiä pappeja ja ennen kulttuurivallankumousta teologiaa opiskelleita nuoria seurakuntien palvelukseen. Kiinan kirkko aloitti 1980-luvulla yhteistyön myös Yhtyneiden Raamattuseurojen kanssa. Nanjingiin perusteettiin Raamattupaino vuonna 1987.

Kiinassa on kulttuurivallankumouksen jälkeen levitetty jo 80 miljoonaa Raamattua. Kasvavat seurakunnat tarvitsevat niitä yhä lisää. Vuosittain kastettuja on Kiinassa arviolta noin 500 000. Nykyään Raamattu on Kiinan kysytyin kirja.

Pipliaseurat varmistavat Raamatut myös vähävaraisille

Suurin osa maan kristityistä elää köyhissä oloissa maaseudulla, eikä heillä ole varaa hankkia omaa Raamattua. Jo 1980-luvulta alkaen Pipliaseurat ovat tukeneet Kiinan kirkon raamattupainatuksia ja -jakelua rahoittamalla raamattupaperin hankintaa. Raamattuja on tarjolla monenlaisilla hinnoilla. Perusmalli on kuitenkin edullinen: yksi Raamattu maksaa noin 19 juania, 12 kananmunan hinnan (2,4 euroa).

Bonnie Baon työskentelee muun muassa sen hyväksi, että raamattuopetus olisi mahdollista myös köyhemmillä alueilla. Hän koordinoi myös lukutaitoprojekteja han-kiinalaisten sekä vähemmistökansojen parissa.

Raamattuja voi edelleen painaa laillisesti ja Pipliaseuran tuella painettuja Raamattuja on vapaasti tarjolla jokaiselle, kuului ostaja mihin seurakuntaan tahansa. Kiinalaisissa kirkoissa on yleensä pieni kirjamyymälä, josta voi ostaa vapaasti Raamattuja ja muuta kristillistä kirjallisuutta. Ne kaikki on painettu viranomaisten luvalla. Kiinassa tarvitaan kaikkien kirjojen painamiseen viranomaisten lupa.

Älypuhelinten yleistyessä myös raamattusovellusten suosio kasvaa. Pipliaseurojen Kiinan kirkolle tuottama Bible Moments -raamattusovellus on tällä hetkellä ainut virallisesti sallittu kiina–englanti raamattusovellus.

Pipliaseurojen kumppani raamattujakelussa on Kiinan kristillinen neuvosto (CCC) ja katolinen kirkko. Kiinan kristillinen neuvosto vastaa raamattupainatuksista, teologisesta koulutuksesta, raamatunkäännöstyöstä vähemmistökielille kristillisistä julkaisuista sekä kirkon ulkomaisista yhteyksistä.

Suomen ev.lut. kirkolla ja Kiinan kristillisellä neuvostolla on vuonna 2000 solmittu Kiinassa tehtävää työtä koskeva yhteistyösopimus.

KUVAMATERIAALIA
www.piplia.fi/materiaalit

LISÄTIETOJA
Suomen Pipliaseura
Markku Kotila, toiminnanjohtaja, markku.kotila(at)piplia.fi, puh. +358 10 838 6512
Terhi Huovari, viestintä- ja varainhankintajohtaja, terhi.huovari(at)piplia.fi, puh. +358 40 546 9016
Ulla Oinonen, sidosryhmäpäällikkö, ulla.oinonen(at)piplia.fi, puh. +358 50 352 1250

www.piplia.fi