AJANKOHTAISTA, TIEDOTE, YLEINEN |

Tiedote: Sananvapautta ja hiljentymistä sanan äärellä – Piplia Kirkkopäivillä

Pipliaseuran matkassa voi sekä ruotia sananvapautta että hiljentyä sanan äärelle viikonlopun 17.–19.5. Kirkkopäivillä Jyväskylässä.

Sananvapaus puhuttaa

Tukehtuvatko toivon sanat huolipuheen alle? Kenellä on lupa käyttää sanoja? Entä sanaa? Suomalaista puhetta ja maailman kuvia ruotivat ajankohtaisessa Vallaton ja rajaton sana -tilaisuudessa lauantaiaamuna klo 9–10 Jyväskylän yliopistolla piispa emerita Irja Askola, toimittaja Anna-Stina Nykänen ja koulutuksen asiantuntija Kimmo Kosonen KT, juontajana Antti Siukonen.

Tehtävämme on löytää tapa puhua ja toimia niin, ettei huolipuhe halvaannuta meitä, vaan vie meidät yhdessä etsimään ratkaisuja. Ratkaisu voi yllättää, kun kysymme heiltä, joita asia arjessaan satuttaa”, sanoo Irja Askola.

Keskustelijat luotaavat sanan tilaa suomalaisessa yhteiskunnassa ja polarisoituvassa maailmassa tuoden mukaan oman henkilökohtaisen näkökulmansa. Pipliaseura ja Lähetysseura taustoittavat sanan vaikutusta maailmalla. Keskustelussa on toivoa: saatamme päästä huolipuheesta toivonkieleen, vieraista sanoista omiin sanoihin. Järjestäjinä Suomen Pipliaseura ja Suomen Lähetysseura.

”Jeesus tyynnyttää myrskyn” Kirkkopäivillä

Pipliaseura esittelee Kirkkopäivillä vasta valmistunutta virtuaalitodellisuuteen rakennettua kohtausta Raamatusta. Raamatunkohta (Mark. 4:35–41) muuttuu eläväksi VR-lasien avulla: kävijä siirtyy veneeseen, joka vie hänet keskelle myrskyä. Kolmiulotteinen virtuaalimaailma tuottaa kokemuksen, jossa pääsee omakohtaisesti osaksi raamatunkertomusta katselemaan Markuksen evankeliumin tapahtumia Jeesuksen, opetuslasten tai kyläläisen silmin. Ääninäyttelijöinä toimivat Markus Bäckman (Jeesus) ja Antti Timonen (opetuslapsi).

Pipliaseura on toteuttanut Jeesus tyynnyttää myrskyn -kohtauksen yhteistyössä Turun yliopiston Tulevaisuuden teknologioiden laitoksen opiskelijoiden kanssa. Kehitystyö jatkuu kesällä uusien raamatunkertomusten parissa.

PipliaVR – Jeesus tyynnyttää myrskyn -virtuaalimaailmaan voi tutustua lauantain ajan klo 9–18 Vanhassa Pappilassa osana Hiljaisuuden talon ohjelmaa.

Hiljaisuuden talossa voi hengähtää

Vanhaan Pappilaan sijoittuvassa Hiljaisuuden talossa on mahdollisuus hengähtää, lukea ja kuunnella Raamattua ja pysähtyä raamattumietiskelyiden äärelle. Lauantain aikana voi osallistua viiteen päivän eri aikaan sijoittuvaan rukoushetkeen, joissa keho rukoilee ja lepää, sana yhdistyy hiljaisuuteen tai mieli hiljenee meditoimaan kristilliseen malliin.

Hiljaisuuden talossa voi myös lukea ja kuunnella Raamattua omassa rauhassa. Hiljaisuuden talon ohjelman klo 9–19 järjestävät yhteistyössä Hiljaisuuden ystävät ja Suomen Pipliaseura.

Ääniraamattu vapaasti kuunneltavissa

Pipliaseura on juuri julkaissut suomenkielisen ääniraamatun Raamatusta 1992 osana Piplia-sovellusta. Siihen voi tutustua kuulokkeiden kanssa tuoreeltaan Hiljaisuuden talon raamatunkuunteluun varatussa sopessa. Ääniraamattu on kesän ajan vapaasti käytettävissä myös Piplia-sovelluksessa, jonka voi ladata ilmaiseksi.

Kirkkopäivillä julkaistaan myös Piplia-sovelluksen uusi lukuohjelma Luonto, Raamattu ja sinä. Lukuohjelman on laatinut ympäristötutkija, TT Panu Pihkala. Lukuohjelma käsittelee ihmisen paikkaa osana luomakuntaa sekä ympäristöahdistuksen teemaa Raamatun valossa.

Piplia-sovellus ja raamattu.fi-verkkopalvelu sisältävät kaikki keskeiset suomenkieliset raamatunkäännökset sekä käännökset ruotsiksi, pohjoissaameksi ja venäjäksi sekä useita käännöksiä englanniksi. Palvelut lanseerattiin viime syksynä.

Elämän tärkeät paperit – tietoa testamentista

Perjantaina klo 16:30–17:30 Vanhassa Pappilassa on tietoa testamentista osana elämänsuunnittelua. Hyvä testamentti -kampanjan lakiasiantuntija Piia Jeremejeff valottaa, mitä testamentin tekemisessä on syytä ottaa huomioon. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Suomen Pipliaseura ja Suomen Lähetysseura.

————————————————–

PIPLIASEURAN OHJELMA KIRKKOPÄIVILLÄ
www.piplia.fi/pipliaseura-kirkkopaivilla-17-19-5-2019/

LATAA KUVIA (täydentyy la 18.5.)
www.piplia.fi/materiaalit

LISÄTIETOJA

Antti Siukonen, seurakuntapalvelun johtaja
antti.siukonen@piplia.fi, puh. +358 40 517 8010

Terhi Huovari, viestintä- ja varainhankintajohtaja
terhi.huovari@piplia.fi, puh. +358 40 546 9016

www.piplia.fi | www.raamattu.fi
www.kirkkopaivat.fi