YLEINEN |

TA-VA-TAAN kylässä -raamattutapahtuma: Lukutaitoa maailman kyliin.

TIEDOTE 16.5.2018

SUOMEN PIPLIASEURA

TA-VA-TAAN kylässä -raamattutapahtumaa vietetään ensi viikonloppuna 19.–20.5.2018 Jyväskylässä. Ekumeenisen tapahtuman teemana on kansainvälinen lukutaito. Teemaviikonloppuna Malawin Pipliaseuran ohjelmajohtaja Wilfred Ngalawa* tuo Suomeen tuoreita terveisiä naisten lukutaitotyöstä. Pipliaseurojen monivuotinen Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelma alkoi Malawista, jossa pilottina käynnistettiin jaonkieliset lukutaitoluokat. Ngalawa osallistuu myös Lähetysjuhlille Kuopiossa 25.–27.5.

Varsinainen lukutaito-ohjelma käynnistyi Malawissa, kun uudet jaonkieliset lukutaitoryhmät aloittivat huhtikuussa.

– Alkuun aloitimme kymmenellä luokalla ja nyt niitä on jo 30. Oppilaita on 600. Olemme kouluttaneet 30 opettajaa ja jokaiselle avustajan. Lisäksi olemme kehittäneet lukumateriaaleja, joita jo valmistuneet oppilaat voivat lainata yhteisön kirjastosta. On tärkeää, että naiset voivat ylläpitää ja vahvistaa lukutaitoa. Olemme saaneet kaksi uutta kumppania, joiden ryhmissä käy yhteensä 600 oppilasta. Tämä johtaa siihen, että lukutaitoisten naisten määrä lisääntyy nopeasti, kertoo Wilfred Ngawala.

20 000 naista oppii lukemaan

Pipliaseurojen monivuotinen Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelma ulottuu 16 vähemmistökielelle kattaen Malawin lisäksi Etiopian, Kenian ja Tansanian. Tavoitteena on, että 20 000 naista oppii lukemaan. Malawista saadun kokemuksen ja mallin pohjalta työ etenee vaiheittain myös muissa ohjelmamaissa.

Yhteistyössä SIL International Afrikan alueen kanssa koulutetaan 800 opettajaa, jotka puhuvat vähemmistökieltä äidinkielenään. Työ alkaa oppimateriaalien kehittämisellä, opettajien kouluttamisella ja luokkien perustamisella.

Työtä koordinoivat paikalliset pipliaseurat yhteistyökumppaneinaan kirkot ja paikallishallinto. Suomen Pipliaseuralla on keskeinen rooli Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelman kehittämisessä ja tukemisessa.

TA-VA-TAAN kylässä -raamattutapahtuma viikonloppuna Jyväskylässä

Ensi viikonloppuna kokoonnutaan Jyväskylään ekumeeniseen raamattutapahtumaan. Tapahtuman nimi TA-VA-TAAN kylässä, viittaa kouluun ja oppimiseen, Jyväskylään opiskelukaupunkina.

Viikonlopun aloittaa Valo saapuu kaupunkiin -tilaisuus, jossa on sanaa eri kielillä, musiikkia ja kristillisen tanssiryhmän esitys. Tapahtumassa puhuu myös professori Heikki Lyytinen, joka on kehittänyt lapsille lukutaidon oppimispelin, Ekapelin. Perheitä kokoaa kauppakeskus Seppään Siina & Taikaradion konsertti. Tarjolla on myös raamatunlukutaitoa. Raamattuteologian kouluttaja Mika Aspinen valottaa, miten raamatuntekstit itse lukevat toinen toisiaan. Illalla Tulus-kuoro vetelee virsiä ja sunnuntaina kokoonnutaan Valoksi maailmaan -juhlamessuun sekä jumalanpalveluksiin eri paikalliskirkkoihin. Ortodoksikirkossa on lauantai-iltana vigilia ja sunnuntaiaamuna liturgia.

Raamattutapahtuman järjestävät Suomen Pipliaseura, Jyväskylän seurakunnat ja Keski-Suomen Pipliaseura.

MATERIAALIT

Kuvia Wilfred Ngalawasta osoitteessa www.piplia.fi/materiaalit. Kuvat: Katri Saarela

Pipliaseuran K-I-R-J-A-I-N kerrallaan -vuositeemamateriaali osoitteessa www.piplia.fi/seurakunnille/vuositeemamateriaali/. Sisältää myös videoita lukutaitoluokkien naisista.

LISÄTIEDOT JA HAASTATTELUPYYNNÖT

SUOMEN PIPLIASEURA
Terhi Huovari, viestintäjohtaja, terhi.huovari (at) piplia.fi, 040 546 9016
Katri Saarela, viestintäsuunnittelija, katri.saarela (at) piplia.fi, 050 441 5298

———————-

*Wilfred Ngalawa (s.1970) on kotoisin Keski-Malawista Dedzan kaupungista. Valmistuttuaan humanististen tieteiden kandidaatiksi vuonna 1998 hän työskenteli oppilaitosten radioasemalla tuottajana. Radio-asemalta hän siirtyi Plan Internationalin viestinnän koordinaattoriksi. Vuodesta 2000 alkaen Wilfred Ngalawa on työskennellyt Malawin Pipliaseurassa ”Usko tulee kuulemisesta” – Raamatun kuunteluohjelman koordinaattorina, aluejohtajana ja vuodesta 2016 alkaen ohjelmajohtajana pääkaupungista Lilongwesta käsin. Pipliaseuran päätoimisto sijaitsee Blantyren kaupungissa. Ngalawan vastuualueeseen kuuluu projektien suunnittelu, hallinnointi, resurssointi ja raportointi, budjettihallinta sekä hankkeiden evaluointi. Hän vastaa tällä hetkellä naisten lukutaito-ohjelman suunnittelusta ja hallinnoinnista Malawissa.