AJANKOHTAISTA, TIEDOTE, YLEINEN |

Tuoko uskonto lisäarvoa kehitysyhteistyöhön?

Malawi lomwen Uusi testamentti julkaisujuhla

Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta, Ulkoasiainministeriö ja Kepa järjestivät kaksi keskustelutilaisuutta uskonnosta ja kehitysyhteistyöstä tällä viikolla. Tavoitteena oli keskustella, millaista myönteistä arvoa uskonnollinen tausta voi tuoda kehitysyhteistyöhön, millaisia ongelmia tai haasteita voi liittyä uskonnollisuuteen kehitysyhteistyössä ja miten kyseisiin ongelmiin tai haasteisiin voitaisiin vastata.

Ensimmäinen tilaisuus pidettiin tiistaina 14.4., ja se oli tarkoitettu vain kutsutuille. Yleisölle avoin tilaisuus pidettiin tänään perjantaina.

Suomen Pipliaseuraa tilaisuuksissa edusti kansainvälisen työn ohjelmajohtaja Matleena Järviö, joka kertoi yleisölle Pipliaseuran kokemuksista laupias samarialainen -hiv-ohjelmassa.

–  Laupias samarialainen -hiv-ohjelma suunnattiin alun perin kirkoille ja seurakunnille. Siksi ohjelmassa ei pyritä käännyttämään ketään. Laupias samarialainen on avannut ovet niihin seurakuntiin, joiden mielestä hiv ei edelleenkään koske niitä. Materiaali motivoi pastoreita ja seurakuntalaisia, koska se antaa mahdollisuuden tarkastella asioita heidän omasta uskonnollisesta maailmastaan käsin, Järviö kertoo.

– Yksi hankkeen erityisvahvuuksista on nojautuminen laajasti tunnettuun kertomukseen laupiaasta samarialaisesta ja yhteistyö paikallisten seurakuntien kanssa. Paikalliset seurakunnat ovat merkittäviä väyliä tiedon välitykseen ja käyttäytymisen muutokseen Malawin kristillisessä kontekstissa. Arvopohjainen hiv-ohjelma on herättänyt kiinnostusta yli kristillisten yhteisöjen. Se onkin laajentunut paikallisten pyynnöstä koko yhteisöön ja toisiin uskonyhteisöihin, hän jatkaa.

Suomen Pipliaseura on osaltaan ollut aktiivinen aihepiiristä syksystä 2010, jolloin Järviö oli ensimmäistä kertaa puhumassa aiheesta julkisesti Kepan syysseminaarissa.

Molemmat puheet luettavissa tästä:
Matleena Järviö: Keskustelut uskonnosta ja kehitysyhteistyöstä (Puhe 1) (pdf)
Matleena Järviö: Keskustelut uskonnosta ja kehitysyhteistyöstä (Puhe 2) (pdf)