AJANKOHTAISTA, YLEINEN |

Uusi elämä – Hiv-positiivisen haastattelu Ruandasta

– Elettiin vuotta 2006. Olin puoli vuotta aiemmin käynyt hiv-testissä, ja tulos murskasi elämäni. Olin saanut hiv-tartunnan, kertoo ruandalainen Audré Uwayelu.

Uwayelu tunsi itsensä epätoivoiseksi, sairaaksi ja yksinäiseksi.

– Ajattelin kuolevani pian ja siksi yritin saada hiv-järjestöjen kautta tukea kuudelle lapselleni. Mietin myös, että pitäisi ottaa yhteyttä hiv-positiivisten tukiryhmiin, mutta minua epäilytti. Hiv-positiiviset olivat köyhiä ja halveksittuja.

Lopulta Audré Uwayelu rohkaistui ja hakeutui tukiryhmään. Hän hämmästyi suuresti.

– Osallistuin viikon koulutukseen, ja tajusin tartunnan saaneiden olevan fiksuja ja arvostavan itseään! Ajattelin kuitenkin edelleen kuolevani.

Pian sen jälkeen hän meni Ruandan Pipliaseuran järjestämään Laupias samarialainen -työpajaan. Laupias samarialainen avasi Audrén silmät.

– Tajusin, että hivin kanssa voi elää hyvää elämää.

Suku häpesi

Päästyään jaloilleen Audré halusi itse toimia laupiaana samarialaisena ja auttaa erityisesti aids-orpoja ja aidsiin kuolevia. Uwayelu toimii Ruandan hiv-positiivisten yhdistysten yhteistyöverkostossa ja tekee hiv-valistusta perheiden parissa.

– Sukuni häpesi minua. ”Mitä ihmettä teet? Miksi kierrät ympäriinsä kertomassa näitä surullisia elämänkohtaloita?” Mutta halusin auttaa muita löytämään elämän – olinhan itsekin ollut täysin toivoton ja uskonut kuolevani.

Vaimo jätti Audrén, mutta lapset jäivät asumaan isänsä kanssa. Kaikki lapset ovat päässeet kouluun, yksi käy parhaillaan yliopistoa.

Huomio sukupuolten tasa-arvoon ja vammaisuuteen

Raamatun tekstejä hyödyntävä Laupias samarialainen -hiv-ohjelma on toiminut yli 10 vuotta Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Suomen Pipliaseura on osallistunut ohjelman sisällön ja materiaalien kehittämiseen. Seura on panostanut erityisesti sukupuolten välisiin tasa-arvokysymyksiin ja koulutusten laadun kehittämiseen, koska epätasa-arvo edesauttaa hivin leviämistä. Seura on aloittanut systemaattisen työn vammaisten henkilöiden huomioimiseksi ohjelmassa.

Suomen Pipliaseura tekee yhteistyötä Afrikan pipliaseurojen hiv-työn toimiston kanssa. Toimisto kehittää Laupias Samarialainen -hiv-ohjelmaa ja tukee maahankkeita. Suomen ulkoministeriö rahoittaa toimiston lisäksi Burundin ja Norsunluurannikon hankkeita.

Vuoden loppuun mennessä selviää, jatkaako ulkoministeriö Malawin ja hiv-työn toimiston tukemista. Suomi leikkasi kehitysyhteistyövaroja mittavasti vuoden 2015 aikana. Toisaalta valtioneuvoston uusi kehityspoliittinen selonteko painottaa mm. ihmisoikeuksia, sukupuolten tasa-arvoa ja heikoimmassa asemassa olevien ihmisten aseman parantamista.

Leikkausten vuoksi ulkoministeriön tuki Malawille loppui viime vuonna, mutta seura on tukenut hanketta tänä vuonna muista varoistaan. Suomen Pipliaseura on strategiansa mukaisesti päättämässä yhdeksänvuotista yhteistyötään Norsunluurannikolla ja Burundissa kuluvan ja ensi vuoden aikana. Vastuu hankkeista on suunnitelman mukaisesti siirtynyt nyt paikallisille pipliaseuroille.

Juttu on julkaistu 3/16 Piplia-lehdessä.