AJANKOHTAISTA, YLEINEN |

Vastuuviikko nostaa esiin ihmisoikeuspuolustajat

Ekumeenista Vastuuviikkoa vietetään 20.–27.10.2019 teemalla ihmisoikeuspuolustajat. Kampanjassa nostetaan vuosina 2019–2020 esille ihmisoikeuspuolustajia Suomesta ja maailmalta. Samalla kampanja rohkaisee jokaista ihmistä olemaan ihmisoikeuspuolustaja.

Vastuuviikolla vietetään myös 24.10. YK:n päivää sekä rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivää, eli toista rukouspäivää.

Ihmisoikeuspuolustaja on henkilö, joka puolustaa ihmisoikeuksia rauhanomaisesti. Kampanjan viestin mukaan: “Jokaisella on oikeus — edistää ja pyrkiä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojelemiseen ja toimeenpanoon kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.” (Ihmisoikeuspuolustajajulistus, 1998)

Vastuuviikko on julkaissut ihmisoikeuspuolustajien kertomuksia niin digitarinoina kuin artikkeleina. Materiaaleina on toiminnallista aineistoa, hartauksia ja  ihmisoikeuspuolustajista kertova näyttely.

Vuodesta 1979 alkaen vuosittain toteutetun Vastuuviikon tarkoitus on saada ihmiset pohtimaan, kyselemään ja arvioimaan omaa elämäntapaansa suhteessa maailman tilaan. Seurakunnilla on keskeinen rooli Vastuuviikon tapahtumien toteuttamisessa.

Ekumeeninen vastuuviikko on Suomen kaikkien kirkkojen ja monien kristillisten järjestöjen yhteinen ihmisoikeuskampanja, jossa kirkot toimivat oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) järjestää ja koordinoi Vastuuviikkoa.

Lue lisää
Ekumeenisen Vastuuviikon verkkosivut