AJANKOHTAISTA, YLEINEN |

Vuoden kristillinen kirja on Jouni Tillin Suomen pyhä sota

Vuoden kristillinen kirja 2014 valitiin sunnuntaina Helsingin Kirjamessuilla. Voittajaksi valikoitui Jouni Tillin teos Suomen pyhä sota, papit jatkosodan julistajina. Yhteiskuntatieteiden tohtori Jouni Tilli (s. 1979) on valtio-opin tutkija Jyväskylän yliopistossa. Tillin mielenkiinnon kohteina ovat uskonnon ja politiikan välinen suhde, sotiin liittyvä historiapolitiikka sekä uskonnollinen retoriikka. Kirjailija, äidinkielenopettaja Pauliina Rauhala valitsi kilpailun voittajan.

Suomen pyhä sota kuvaa pappien ristiriitaista tilannetta jatkosodassa: miten kristityn pitää toimia, kun esivalta käskee tappamaan? Viides käsky kielsi tappamisen, mutta voiko sota olla oikeutettu? Talvisodassa oli ollut kyse puolustautumisesta, mutta jatkosodassa Suomi hyökkäsi. Perustellakseen sodankäynnin papit alkoivat puhua pyhästä sodasta, ristiretkestä Itä-Karjalaan. Papit tasapainoilivat päättäjien ja sotilaiden välissä. Papit valoivat taistelutahtoa ja lohduttivat vastoinkäymisissä, mutta myös muokkasivat sotilaiden mielialoja tukemaan Suomen kulloisiakin tavoitteita.

”Suomen pyhä sota on ajankohtainen ja ajatuksia herättävä teos uskonnollisen kielen merkityksestä sodassa. Suomen pyhä sota tarjoaa kiinnostavan näkökulman jatkosotaan. Teos osoittaa, kuinka erottamattomasti uskonnollinen ja isänmaallinen julistus kietoutuivat yhteen. Se nostaa esiin ylevän uhriretoriikan ja julman sotatodellisuuden välisen ristiriidan. Se johdattaa pohtimaan tärkeää kysymystä oikeutetusta sodasta kristillisessä perinteessä,” Pauliina Rauhala perustelee valintaansa.

Voittaja palkittiin 2 000 euron rahapalkinnolla. Voittajateoksen on kustantanut Atena Kustannus Oy.

www.vuodenkristillinenkirja.fi