AJANKOHTAISTA |

Maailman aids-päivää vietetään 1.12.

YK:n Maailman aids-päivää on vietetty vuodesta 1988 lähtien aina joulukuun ensimmäisenä päivänä. Päivän tavoitteena on lisätä ihmisten tietoisuutta hivistä ja aidsista sekä kampanjoida hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn ja hiv-positiivisten oikeuksien puolesta.

Pipliaseuroilla hiv-työ kanavoituu Laupias samarialainen -ohjelman kautta. Ohjelma tekee näkyväksi syrjinnän taustalla vaikuttavia asenteita ja uskomuksia. Tavoitteena on asennemuutos, joka näkyy arjessa suvaitsevaisuutena, tekoina ja vastuuntuntoisina valintoina. Tämä vahvistaa kaikille kuuluvien ihmisoikeuksien ja lähimmäisenrakkauden toteutumista.

Etiopialaisen lesken tarina

Hirut Alemayhu salasi hiv-positiivisuutensa vuosien ajan kaikilta, jopa omalta tyttäreltään. Mutta nykyään hän on omassa yhteisössään aktiivinen voima hiv- ja aids-työssä ja keskittyy erityisesti raskaana oleviin naisiin. Hän auttaa satoja hiv-positiivisia naisia synnyttämään terveitä lapsia – 99 prosenttisella menestyksellä.

Kostan hi-virukselle käyttämällä kaikki voimavarani estääkseni uudet tartunnat. Käytän jokaisen tilaisuuden hyväkseni kertoakseni ihmisille hi-viruksesta ja aidsista mutta olen erityisen huolissani raskaana olevista naisista. Menen heidän luokseen ja kehotan heitä menemään hiv-testeihin. Jos heillä on tartunta, huolehdin, että he saavat oikeanlaista hoitoa ja neuvoja, jotta he eivät siirrä tartuntaa syntymättömiin lapsiinsa. Yhdessä vaiheessa minulla oli seurannassa 360 hiv-positiivista naista, jotka synnyttivät 359 tervettä lasta!

Hirut Alemayhu tekee työtään vapaaehtoisena ja on näin edesauttamassa YK:n Aids-ohjelman Getting to Zero -strategian toteutumista. Strategian tarkoituksena on saavuttaa vuoteen 2015 mennessä nollatavoite hiv-työssä: ei uusia tartuntoja, ei syrjintää, ei aids-kuolemia. Viime vuosina kehitys on ollut myönteinen hallitusten, kansalaisjärjestöjen kirkkojen ja ennen kaikkea Hirut Alemayhun kaltaisten vapaaehtoisten aktiivien sinnikkään työn ansiosta.

Hirut Alemayhu kertoo elämänsä muuttuneen, kun hän lähti mukaan Laupias samarialainen -ohjelmaan, joka haastaa syrjivää raamatuntulkintaa ja sen taustalla olevia asenteita.

Kun mieheni kuoli aidsiin, ihmiset sanoivat kuoleman olleen rangaistus synnistä. Joten kun minulle selvisi, että olen hiv-positiivinen, tunsin häpeää ja pidin sairauteni salassa, valehtelin siitä jopa 8-vuotiaalle tyttärelleni. Olin heikko ja kärsin vuosien ajan mutta kaikki muuttui, kun minut kutsuttiin mukaan Laupias samarialainen -ryhmään. Opin, että aids on sairaus siinä missä muutkin sairaudet, että sitä voidaan hoitaa ja että voin elää hyvää ja tuotteliasta elämää. Ensimmäistä kertaa saatoin kertoa tarinani. Halusin myös auttaa muita vastaavassa tilanteessa olevia.

Positiivisia tuloksia

Afrikan pipliaseurojen Laupias samarialainen hiv-ohjelma on kristilliseltä arvopohjalta tehtävää kehitysyhteistyötä. Kristillisen arvopohjan ytimessä on lähimmäisestä huolehtiminen ja heikkojen puolustaminen. Hiv-ohjelman vuorovaikutukseen perustuvissa koulutuksissa jaetaan asiatietoa hivistä ja aidsista. Asenteiden tunnistamisessa hyödynnetään myös raamatuntekstejä, kuten kertomusta laupiaasta samarialaisesta.

Kofi Agamah, Afrikan pipliaseurojen hiv-työn toimiston ohjelmapäällikkö, kertoo Laupias samarialainen -ohjelman suosion kasvusta.

Ohjelma on käynnissä tällä hetkellä yli 20 Afrikan maassa. Läheinen yhteistyö kirkkojen kanssa mahdollistaa kohtaamaan tuhansia ihmisiä ruohonjuuritasolla, sillä seurakunnat ovat yhteisöjen sydän useissa osissa Afrikkaa. Kirkot ovat lähteneet ohjelmaan innokkaasti mukaan. Kristityt ja muihin uskontokuntiin kuuluvat ihmiset ovat oppineet toimimaan vastuullisesti ja olemaan laupiaita samarialaisia ympärillään oleville. Olemme kiitollisia, että Hirut Alemayhu Etiopiassa ja muut ihmiset eri puolilla Afrikkaa ovat lähteneet mukaan hiv- ja aids-työhön. Tehtävää on edelleen, joten työmme jatkuu.

Lue lisää hiv-työstä
Lahjoita hiv-työhön