Målgrupp

Högstadier

Användningssituation

Morgonsamling

Längd

ca 10 min

Tema

Värderingar, tro

Obs! Allt nödvändigt material finns som PDF-dokument nere på sidan.

Korset som uttryck för identiteten – morgonsamling:

Vad skulle vara så viktigt för dig att du skulle tatuera det på din hud?

Egyptiska Remon, 19, tar varje år en ny religiös tatuering. Kristendomen är så viktig för honom att han vill fira och hedra den med en ny tatuering varje år.

Tatueringar är en betydande manifestation av tro och identitet för koptiska ortodoxa kristna i Egypten. Ordet koptisk betyder ursprungligen egyptisk. Kopterna är ortodoxa kristna och ett av de äldsta kristna samfunden. Det är en koptisk tradition att ha ett kors tatuerat på handleden som ett tecken på att man är kristen.

Det koptiska korset har rötter starkt kopplade till historia, tradition, kultur och politik. Korset är ett tecken på tro och enhet bland de koptiska kristna. Korset är också en symbol för uthållighet. Det påminner om det förflutna och nutiden. I svåra tider har egyptiska kristna tatuerat sina handleder som ett tecken på lojalitet mot Kristus och motstånd mot de rådande förhållandena.

När islams inflytande ökade på 600-talet blev kristna en minoritet i Egypten. I dag är koptiska kristna den största gruppen kristna i Mellanöstern. Som minoritet spelar kopterna en viktig roll i samhället, men de står också inför många olika utmaningar. Religionstillhörigheten i Egypten är en så betydande del av identiteten att den också registreras på identitetsbevisen.

19-åriga Remon bor i en förort till Kairo. Han samlar och sorterar skräp, som sina föräldrar. Remon har arbetat hårt sedan han gick i femte klassen, eftersom han hoppade av skolan. Han klarade inte nivåproven, och familjen hade inte råd att betala skolan för att han skulle kunna ta om dem.

Trots sitt tunga arbete säger Remon att han är glad att kunna hjälpa sin familj ekonomiskt med sin lön. Remon är volontär, och håller söndagsskola för barn i sin hemkyrka. Hans dröm är att han själv, hans familj och söndagsskolans barn ska kunna leva lyckliga.

Egyptiska kristna är stolta över sin identitet, trots eller kanske på grund av sin minoritetsstatus. Remon säger: ”När det gäller tron är vi födda att tro och kan inte förneka vår kristna tro. Jesus är allt för oss.”

Vad skulle vara så viktigt för dig att du skulle tatuera det på din hud, eller registrera det i ditt pass?