Målgrupp

Lågstadier

Användningssituation

Morgonsamling

Längd

ca 10 min

Tema

Värderingar

Obs! Allt nödvändigt material finns som PDF-dokument nere på sidan.

Livsvärderingar – morgonsamling:

Det viktigaste i livet

Ta en stund denna morgon och tänk på vad som är viktigast för dig i livet. Är det en eller två eller många olika saker? Vilka människor är viktiga för dig? Vem är du själv viktig för? Många av ingredienserna i ett bra liv är desamma oavsett var i världen en person bor.

Låt mig dela med mig av två palestinska barns tankar.

Först berättar den 12-årige pojken Nasim så här:

– Jag går i en katolsk skola. Mina föräldrar och syskon betyder allt för mig, min familj är det viktigaste i mitt liv.

Under skolloven deltar mina syskon och jag i lägerdagar som anordnas av kyrkan. Det är roligt på lägren. Jag gillar spel och lekar, och det roligaste var vattenballongtävlingarna. – På sådana här barnläger är inte alla bekanta med varandra, så att lära känna varandra tar tid. Att vara tillsammans är roligt först när man har lärt känna andra och fått vänner.

Mina vänner är viktiga för mig och jag tillbringar tid med dem. Jag läser också mycket. Min favorithobby är teater.

För mig är den viktigaste lärdomen i Bibeln Jesu ord: “Älska din nästa som dig själv”. Jag tycker om det för att det viktigaste som Gud lär människan är kärleken. Och den meningen sammanfattar det.

När jag blir stor vill jag bli präst i den här staden, för tron är mycket viktig för mig. Av skolämnena gillar jag religion, men jag är också bra på matematik och naturvetenskap.

Bredvid Nasim bor Sammer, en 11-årig palestinsk flicka, och hon fortsätter:

– Jag heter Sammer, och det betyder sommar.

Jag spenderar mycket tid på telefonen, spelar spel och är på Facebook. Jag tycker också jättemycket om att läsa. Jag vill studera och lära mig om olika saker. Under sommarlovet tänker jag simma mycket och vara med mina vänner. Med dem går jag också på samlingar i kyrkan. Tron finns med i allt jag gör.

Mitt drömjobb var tidigare advokat, som min mamma, men jag har ändrat mig. Jag vill jobba med mode.

Bland de viktiga sakerna på Nasims lista var Jesu ord: “Älska din nästa som dig själv.” Vad betyder det för er idag? Vilken ny vän skulle du kunna ta med dig när ni leker? Vem kan du säga något snällt till?

Vi ber:

Tack Jesus, för allt det goda i våra liv. Lär oss att leva i harmoni med varandra. Var med oss också denna dag. Amen.

Ha en bra skoldag allihopa!