Kohderyhmä

Alakoulu

Käyttötilanne

Päivänavaus

Kesto

n. 10 min

Teema

Arvot, raamatunkäyttö

Tavoite:

Pysähdytään pohtimaan elämän arvoja ja sitä, mikä on itselle tärkeää.

Alue:

Palestiina, Suomi.

Tarvikkeet:

Huom! Päivänavauksen löydät myös tulostettavana PDF-dokumenttina tämän sivun lopusta.

  • Päivänavauksen PDF (Päivänavauksen voi myös lukea tältä sivulta)

 

Elämän arvot -päivänavaus:

Elämässä tärkeintä
Tänä aamuna mieti hetki, mikä sinulle on elämässä tärkeintä? Onko tärkeitä asioita yksi tai kaksi vaiko paljon erilaisia? Ketkä ihmiset ovat sinulle tärkeitä? Kenelle sinä itse olet tärkeä? Hyvän elämän aineksista monet asiat ovat samanlaisia riippumatta siitä, missä päin maailmaa ihminen asuu.

Kerron sinulle kahden palestiinalaisen lapsen ajatuksista.

Ensiksi 12-vuotias Nasim poika kertoo näin:

– Käyn katolisen kirkon koulua. Vanhempani ja sisarukseni ovat minulle kaikki kaikessa, oma perheeni on elämäni tärkein asia.

Koulun lomien aikaan osallistun sisarusteni kanssa kirkon järjestämiin leiripäiviin. Niillä on hauskaa. Pidin peleistä ja leikeistä, joista hauskinta oli vesi-ilmapallokilpailut. Tällaisilla lastenleireillä kaikki eivät tunne toisiaan, joten tutustuminen vie aikaa. Yhdessä toiminen on mukavaa vasta sitten kun on oppinut tuntemaan muita ja saanut kavereita.

Kaverit ovat minulle tärkeitä ja vietän aikaani heidän kanssaan. Luen myös paljon. Rakkain harrastukseni on näytteleminen.

Raamatun opetuksista minulle tärkein on Jeesuksen sanat ”Rakasta lähimmäistäsi kuten itseäsi.”
Pidän siitä, koska Jumalan tärkein opetus ihmisille on rakkaus. Lause kiteyttää sen.

Isona haluan tulla papiksi tähän kaupunkiin, koska usko on hyvin tärkeä asia minulle. Kouluaineista pidän uskonnosta, mutta olen hyvä myös matematiikassa ja luonnontieteissä.

Nasimin naapurissa asuu Sammer, 11-vuotias palestiinalaistyttö ja hän jatkaa:

– Etunimeni on Sammer, ja se tarkoittaa kesää.

Vietän paljon aikaa mobiililaitteiden parissa, pelaan pelejä ja olen Facebookissa. Pidän myös lukemisesta todella paljon. Haluan opiskella ja saada tietoa eri asioista. Koulun kesäloman aikana aion uida paljon ja olla ystävieni kanssa. Käyn heidän kanssaan myös kirkon tapahtumissa. Kaikessa mitä teen, on usko mukana.

Unelma-ammattini oli aiemmin asianajaja, kuten äitini, mutta olen muuttanut mieleni. Haluan työskennellä muodin parissa.

Nasimin tärkeiden asioiden listalla olivat Jeesuksen sanat ”Rakasta lähimmäistäsi kuten itseäsi.” Mitä tämä tarkoittaa teille tänään? Kenen uuden kaverin ottaisit leikkiin mukaan? Kenelle voisit sanoa jotain mukavaa?

Rukoilemme:
Jeesus kiitos kaikista hyvistä asioista elämässämme. Opeta meitä elämään sovussa keskenämme.
Ole mukana tässäkin päivässä. Aamen.

Hyvää koulupäivää kaikille!

Tästä löydät päivänavauksen itsellesi