Gör gott i köket

Agricola-bakelsen påminner oss såväl om vikten av läskunnighetsarbete som om Mikael Agricolas arbete för det finska skriftspråket. Du kan även baka lingon-havrebakelsen som redan har blivit en tradition som en vegansk eller snabb kakversion. Varför inte prova alla versioner och välj din favorit!

Agricola-bakelsen fungerar som en symbol för det internationella läskunnighetsarbetet. Syftet är att med bakelsens hjälp komma ihåg de nästan 800 miljoner vuxna som ännu inte kan läsa.

Traditionell Agricola-bakelse

 • Botten

  200 g havrekex

  90 g smör

   

  Lingonmousse

  1 dl mjölk

  1 dl grädde

  3/4 dl socker

  3 äggulor

  3 gelatinblad

  2,5 dl lingonpuré

  2 dl vispad grädde

   

  Lingonglasyr

  1 dl vatten

  1 dl socker

  1 msk glukossirap/honung

  2,5 dl lingonpuré

  2 gelatinblad

 • Botten

  Blanda de finfördelade kexen och det smälta smöret med en slev eller i en mixer. Tryck ut smulorna på bottnen av en kakform.

  Mousse

  Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp mjölk, grädde och socker i en kastrull. Tillsätt den heta blandningen lite i taget till äggulorna. Häll tillbaka blandningen med äggulor i kastrullen och värm försiktigt till 82 grader (tills den har börjat tjockna). Undvik att koka blandningen, annars blir den grynig. Sila av blandningen i ett annat kärl. Tillsätt de avrunna gelatinbladen i den varma blandningen. Låt blandningen svalna. Tillsätt lingonpuré och vänd försiktigt ner den mjuka vispgrädden i moussen med en slickepott. Häll moussen i kakformen och låt stelna i kylen några timmar.

  Glasyr

  Blötlägg gelatinet i kallt vatten i cirka 20 min. Koka upp vatten, socker och glukossirap. Låt blandningen svalna till cirka 50 grader. Tillsätt det avrunna gelatinet och rör om tills det har löst upp sig i den varma vätskan. Tillsätt lingonpuré. Häll försiktigt glasyren över kakan. Ställ in kakan i kylen för att stelna.

  Garnera med röda vinbär eller lingon.

Vegansk Agricola-kaka (raw cake)

 • Botten

  1,5 dl havremjöl eller havreflingor

  2 dl mandelmjöl

  200 gr färska eller torkade dadlar

  0,5 tsk kanel

  0,5 tsk kardemumma

  1/4 tsk bergs-, rosen- eller havssalt

  1–2 matskedar vatten

  Blötlägg torkade dadlar i en skvätt vatten i ett par timmar. Du kan byta ut några av dadlarna mot russin eller fikon.

  Istället för mandelmjöl kan du använda sammanlagt 2 dl mandelmjöl och pekannötter.

   

  Fyllning

  3,5 dl cashewnötter

  0,5 dl mandelmjöl

  Saft av 1–2 citroner

  1 tesked vaniljpulver, vaniljextrakt eller frön från 1 vaniljstång

  1,25 dl kokosolja smält i vattenbad

  1 dl agavesirap

  150–200 g lingon

  En nypa bergs-, rosen- eller havssalt

  Mal nötterna till ett fint pulver. Blötlägg sedan i en liten mängd vatten i kylen över natten eller i minst 2 timmar. Du kan även tillsätta pressad citronsaft i vattnet, men var försiktig så att du inte tillsätter för mycket vätska.

  Istället för kokosolja kan du använda sammanlagt 1,25 dl kakaosmör och kokosolja.

 • Botten

  Finfördela alla ingredienser till bottnen i en mixer eller med stavmixer till en smulig blandning. Tillsätt 1–2 msk vatten om massan är för fast. Tryck ut blandningen på bottnen av en springform (Ø18–22 cm) beklädd med bakplåtspapper. Ställ in i kylen eller frysen en stund.

   

  Fyllning

  Häll av överflödigt vatten från nötterna. Mät upp alla ingredienser till fyllningen i en skål. Använd en stavmixer tills blandningen är slät. Tillsätt citronsaft för att få en lagom fast fyllning.

  Dela upp blandningen och ställ 1/3 av fyllningen åt sidan. Häll 2/3 av blandningen ovanpå bottnen i formen. Ställ in i frysen en stund.

   

  Ovanpå

  Tillsätt de frysta lingonen i den resterande blandningen och mixa lite med en stavmixer. Tillsätt agavesirap om det behövs. Bred ut lingonfyllningen ovanpå kakan. Ställ in kakan i kylen att stelna ett par timmar. Garnera med lingon.

  Den djupfrysta kakan bör ställas i rumstemperatur cirka en halvtimme före servering.

  En rå kaka tillreds inte i ugn och till råa bakverk tillsätts inte socker.

Enkel Agricola-kaka

Agricola-kakan som du enkelt rör ihop och ställer att stelna är lämplig för nybörjare och stressade. Smaken är traditionellt finsk med havre och lingon!

 • Botten

  175 g havrekex

  90 g smör

   

  Fyllning

  2 dl vispgrädde

  400 g naturell färskost eller till exempel turkisk yoghurt

  3/4 dl socker

  4 gelatinblad

  2 dl lingonpuré (= ca 200 g lingon)

   

  Glasyr

  1 dl vatten

  1 dl socker

  2 dl lingonpuré

  2 gelatinblad

 • Botten

  Krossa kexen, smält smöret och blanda ihop. Tryck ut på bottnen och sidorna av en pappersbeklädd springform, cirka 20 cm i diameter.

   

  Fyllning

  Blötlägg gelatinet i kallt vatten.

  Vispa grädden. Tillsätt färskost, socker och lingonpuré till den. Kontrollera smaken och tillsätt socker om du vill.

  Krama ur överflödigt vatten ur gelatinbladen, smält dem i en skvätt kokande vatten och blanda ner dem i moussen. Häll över bottnen i formen och låt stelna i kylen några timmar.

   

  Glasyr

  Blötlägg gelatinet i kallt vatten.

  Hetta upp vatten och socker i en kastrull tills sockret har smält helt. Tillsätt de avrunna gelatinbladen och till sist lingonpureń. Häll försiktigt glasyren över kakan. Låt stelna i kylen.

Läskunnighet öppnar för nya möjligheter

På Bibelsällskapets läskunnighetsklasser lär sig 20 000 kvinnor i Afrika att för första gången läsa på sitt eget språk. Bekanta er med vårt läskunnighetsarbete!